BBQ

Lacquered spareribs

sous vide spareribs

Author: Jorick van Souvy

Persons: 4

Temperature: 74

Cooking time: 24 hours

Prep time: 45 minutes

Ingredients:

  • 1 kg spare ribs
  • 1 red pepper
  • 4 cloves of garlic
  • 2 red onions
  • 3 dl soy sauce
  • 3 dl ketjap
  • 300 g brown caster sugar
  • 2 tbsp honey
  • 1 lemon
  • Curry powder
  • Smoked paprika powder
  • Pepper
  • Salty
  • Olive oil

Preparation:

  1. Get everything ready -

    Take a container, pan or sous vide container and fill it with warm water. Set the sous vide device to 74 °C and let the water heat.

  2. Marinate the meat -

    Make a spice mixture of curry, smoked paprika powder, salt and pepper. Rub the spare ribs thoroughly with this. Drizzle the spareribs with olive oil.

  3. Pack the spareribs -

    Place the spareribs in the sous vide bags . Just to be safe, put an extra bag around it as there are sharp points on the bones. Place the bag in the water bath and set the timer for 24 hours.

  4. Make the varnish -

    Chop the garlic, red onions and pepper small. Fry the ingredients in a saucepan. Then add the soy sauce, ketjap, honey, lemon juice and caster sugar and cook until a syrupy structure is formed.

  5. Lacquering -

    Allow the varnish to cool before rubbing the meat. As it cools, the varnish becomes thicker and adheres better to the meat.

  6. Finish -

    Apply the varnish to the meat. Then place the spareribs on the barbecue for at least 5 minutes. You can use the Spareribs rack for this. Spread a little more paint over it. Make sure that the spareribs do not get too hot because the meat is already cooked. Serve this with a fresh potato salad of potatoes, chives and French yogurt with mayonnaise.

Reading next

short rib sous vide
sous vide kreeft

12 comments

Alex

Alex

Tijdens sous vide (of marineren) is zout het enige wat door kan dringen. Al het andere zoals peper, paprika, olie (sinds wanneer neemt water olie op ?) etc worden er gewoon afgespoeld en zorgen enkel voor een smaakje aan de oppervlakte. Check de zak maar na 24 uur sousvide. Dussss… voeg je smaakmaker toe als het gaat afgaren, bakken, of een bark gaat geven).

Zout maakt het vlees niet malser. Garen (met als effect de omzetting van callogeen) maakt het vlees malser.

Jorick van Souvy

Jorick van Souvy

Hi Jos! In de meeste gevallen doen slagers dit voor je en in dit recept was ik ervan uitgegaan dat deze al verwijderd is. Mocht dat niet zo zijn, dan is het inderdaad nodig om het vlies te verwijderen!

Jos

Jos

Waarom wordt het vlies aan de holle zijde van de spareribs niet verwijderd?
Dit hoort wel te gebeuren.

Peter Meeuwis

Peter Meeuwis

Hallo Alex

Beweer je nu dat marineren geen enkele smaak dan zout toevoegt aan het vlees.
mijn ervaring is echt anders.

Jorick van Souvy

Jorick van Souvy

Hi Jochem, het is misschien wat meer dan je zou gebruiken maar ik vind mijn spareribs het lekkerst op het moment dat ik ze meerdere keren kan insmeren met deze heerlijke lak!

Leave a comment

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.