Short rib is one of the most flavorful cuts of beef. This cut of beef can become exceptionally tender and juicy when prepared correctly. However, it's generally challenging to prepare a tender and juicy piece of meat, especially on the barbecue. But we have the perfect solution! You might be familiar with it: sous vide. When the meat is cooked for a longer period at a low temperature, it creates a mouthwatering result. Cooking short rib sous vide and then adding a smoky flavor on the barbecue yields the best results. You really have to try cooking short rib sous vide!
| Author | Jorick |
| People | 4 |
| Temperature | 74 |
| Cooking time | 2 p.m. |
| Prep time | 10 minutes |
Ingredients
- 4 short ribs
- Pepper
- Salty
- Oil
Preparation
Get everything ready
Take a pot or sous vide container and fill it with water. Set the sous vide appliance to 74°C (165°F) and let the water heat up.
To season
Season the short ribs with salt, pepper, and olive oil and place them in the sous vide bags.
Yarn
Once the water is at the right temperature, cook the short ribs for at least 14 hours. For an even more tender result, cook them for 24 hours.
Finishing
Remove the wrapped short rib from the water. Dry the short rib thoroughly before cooking. Cook the short rib in a pan with oil or on the barbecue until golden brown.
Use these products
[product=sous-vide-bak-met-lid]
Handy for this recipe
[/product]
[product=ivide-circulator-stick-2-0]
Perfect for this recipe!
[/product]
[product=vacuum bags]
Suitable for sous vide cooking
[/product]



5 comments
Ron
Ik heb de shortribs 72 uur sousvide laten garen op 58 graden
Ik heb het alleen een licht rub gegeven, van de jus heb ik het iets met maizena gebonden en gemonteerd met klontjes roomboter.
Resultaat bijzonder mals vlees en een heerlijke saus.
Niet te veel gedoe met kruiden, gewoon zuivere smaken.
We hebben met z’n vieren genoten van het vlees dus gaan we het zeker vaker klaarmaken.
Blijf het vooral simpel houden, het gaat immers om de smaak en de malsheid van het vlees.
Veel suc6
Ron
Wellicht nog een aanvulling.
Temperatuur sousvide 58 graden.
Gaar tijd 72 uur
Bij mij was deze boterzacht en het vet was gelatine geworden, van het vocht een lepel bloem of maïzena toegevoegd en daarna monteren met roomboter.
Totaal gewicht was 1,6 kilo shortrib.
De kwaliteit en smaak waren boven verwachting, zeker sterren restaurant waardig
Ralph
Als ik de shortribs bevroren er in doe? Moet ik dat tijdens het opwarmen doen of moet ik dat alsnog doen als het water warm is en dan de tijd verlengen?
Michiel
Dank voor recept…ga het vandaag proberen….
Heeft u advies over het bbq-en? Hoe heet? Direct /indirect ? Welk rookhout?
Hoe heet als ik de short rib eerst heb teruggekoeld?
Givan van Souvy
Hi Michiel,
Voor zulke vragen kun je het beste aan onze Facebook groep vragen. Meestal heb je dan binnen enkele minuten een reactie.
https://www.facebook.com/groups/149654692304987
Leave a comment
This site is protected by hCaptcha and the hCaptcha Privacy Policy and Terms of Service apply.