Sous vide

Cleaning your sous vide device

sous vide apparaat

“Take care of your things!” Your parents must have said it to you when you were younger. You may still hear your parents say it. They were right. When you take good care of things, they last longer. That is still true in 2017. Take care of them and maintain them well.

So I need to clean my sous vide appliance ?

Yes, definitely do! This is a device that comes into contact with tap water. Tap water is almost always contaminated with lime, which can cause nasty limescale deposits on your device. This reduces the performance of your device and shortens its lifespan. This is not the intention.

How do I get rid of limescale?

To get rid of limescale, you need to clean the sous vide appliance. This is often done with vinegar, or with a solution of citric acid. We at Souvy have come up with something that works better: sous vide cleaning powder . This powder contains, among other things, citric acid powder, which causes a chemical reaction that makes the limescale contamination disappear easily. Sounds good, right?

[product=sous-vide-cleaning-powder]
Replace this with the text you want to show up in the embed.
[/product]

What steps should I take to clean my sous vide appliance?

Start by finding a pan or container. To save powder, it is useful to clean your appliance in a relatively small amount of water. The sous vide appliance must of course be far enough into the water, otherwise not all limescale will be removed. A 2-litre measuring cup is ideal, for example.

Roadmap

  1. Dissolve 50 grams of powder per liter of water
  2. Attach the sous vide device and set it to 70 °C
  3. Then let it circulate for at least 20 minutes
  4. Then rinse the sous vide appliance with clean water

Your appliance is now cleaned and ready to go! We recommend cleaning your sous vide appliance with descaling powder after approximately 10 uses. This depends on the amount of limescale.

Reading next

voordelen sous vide

6 comments

yu-givan@hotmail.com

yu-givan@hotmail.com

Hi Kris,

Regenereren op de zelfde temperatuur in de waterbak is het handigst, omdat je het product dan weer exact op dezelfde temperatuur krijgt. Ontdooien en dan afbakken kan ook. Bij gerechten waar de temperatuur echt heel belangrijk is zou ik echter voor de eerste optie gaan.

Kris@clicfoto.be

Kris@clicfoto.be

Ik bestelde onlangs een vacumeerapparaat bij jullie. Een vraag ivm vacuum verpakte voeding die ingevroren is. Om te ontdooien en op te warmen, kan je dan terug de sous videbak gebruiken met dezelfde temperatuur als de bereiding, of kan je het produkt gewoon laten ontdooien en ineens afbakken bvb? En is het dan niet koud vanbinnen

mail@timdenouden.nl

mail@timdenouden.nl

Jahoor Bart, dat is een prima idee! Het water komt in principe nooit in aanraking met het product dat je gaart. Let wel op dat de zakken goed droog zijn voor je ze opent om te voorkomen dat er toch wat azijn op het product terecht komt. Succes ermee!

bart.van.dijck4@telenet.be

bart.van.dijck4@telenet.be

Mag je bij het water waarin je sous-vide kookt azijn doen om tegelijk te koken en je apparaat te ontkalken?

mail@timdenouden.nl

mail@timdenouden.nl

Goedenavond, wat werkt er precies niet op de website? Als er iets is waar wij u mee kunnen helpen hoor ik dat graag. Wij zijn morgenochtend vanaf 9 uur weer telefonisch bereikbaar op 010 261 3444. Nog een fijne avond!

Leave a comment

This site is protected by hCaptcha and the hCaptcha Privacy Policy and Terms of Service apply.