Sous vide

Hare fillet

sous vide hazenrugfilet

Saddle of hare has a unique texture and flavor. It's intense and robust. Its flavor is quite similar to venison, but its texture is somewhat softer. Hare is often associated with stews, but it's actually quick and easy to prepare. Saddle of hare requires a short cooking time because it can dry out very quickly. This is precisely why saddle of hare is ideal for sous vide cooking!

Author Jorick
People 4
Temperature 57
Cooking time 40 minutes
Prep time 35 minutes

Ingredients

  • 4 hare fillets
  • Olive oil
  • 20 g thyme
  • 20 g butter
  • 600 g Brussels sprouts

Preparation

Hareback yarn

Take a pan or sous vide container and fill it with warm water. Set the sous vide appliance to 57°C (135°F) and let the water heat up. Place the whole hare fillet, along with the olive oil, a sprig of thyme, and some salt and pepper, in the sous vide bags. Place the sous vide bag in the water bath and set the timer for 40 minutes.

Sous vide Brussels sprouts

Take a container or pan and fill it with warm water. Set the sous vide appliance to 84°C (180°F) and let the water heat up. Place the Brussels sprouts in the sous vide bags along with salt and black pepper. Place the sous vide bag in the water bath and set the timer for 60 minutes.

Colour

Preheat the oven to 200°C (400°F). When the timer goes off, remove the Brussels sprouts from the water bath. Place them on a baking dish and bake for 5 to 7 minutes. This will grill the Brussels sprouts and lightly brown them. Stir the Brussels sprouts regularly.

Bake until golden brown

When the timer goes off, pat the saddle of hare dry with a cloth and then fry it over high heat with a little butter until golden brown. Season the saddle of hare with salt and pepper after cooking.

Make it even more delicious

Complete the dish with, for example, a game sauce and mashed potatoes.

Use these products

[product=sous-vide-bak-met-lid]
Handy for this recipe
[/product]

[product=sous-vide-kickstart-package]
Make the tastiest sous vide recipes
[/product]

[product=oven mitts-cotton]
Protect your hands!
[/product]

[product=potato press]
Make mashed potatoes with this recipe
[/product]

Reading next

sous vide kip
zalm sous vide

2 comments

Lu

Lu

Beste Jorick,
stilaan wildseizoen dus worden de bewaarde “wildzaken” nog eens bekeken.
Deze hazenrug lijkt mij enorm lekker te zijn en de visualisatie hiervan is ook schitterend.
Alleen stel ik mij de vraag wat die groene gehakte dingen zijn die tussen de hazenfilets liggen.
Ik neem aan dat dit de gebakken spruiten zijn die je gehakt hebt….correct?
Nog een vraagje: in dit recept heb je tweemaal je sous-vide apparaat nodig, ik veronderstel dat de meesten onder ons geen twee apparaten hebben, dus ga ik er dan van uit dat je eerst de hazenrug(gen) bereidt (nog niet kleuren in de hete pan), deze nadien, als de spruiten klaar zijn, terug op temperatuur brengt en kleurt in de hete pan en dan serveert.
Of bereid je de spruiten eerst voor en dan de rest?
Bij voorbaat dank.
Mvg/Lu

Jorick van Souvy

Jorick van Souvy

Hey Lu,

De groene gehakte dingen tussen de hazenrugfilet zijn pistachenootjes. En ik zou eerst de hazenrugfilet bereiden en vervolgens de spruitjes. Zo staat het ook in het recept beschreven :)!

Veel succces!

Leave a comment

This site is protected by hCaptcha and the hCaptcha Privacy Policy and Terms of Service apply.