Gevogelte

Chicken sous vide

sous vide kip

Author: Jorick van Souvy

Persons: 4

Temperature: 64

Cooking time: 1 hour

Prep time: 15 minutes

Ingredients:

  • 4 chicken fillets
  • 4 wraps
  • 100 g feta cheese
  • 1 red onion
  • 8 g tikka masala
  • 50 grams of butter
  • Iceberg lettuce
  • Pepper
  • Salty

Preparation:

  1. Set the Souvy Cooker to 64 °C -

    Take a container, pan or sous vide container and fill it with water. Set the sous vide device to 64 °C degrees and let the water heat.

  2. Marinate the chicken -

    Rub the chicken with the tikka masala spice mixture and season with salt and pepper. Place the chicken in the resealable sous vide bags together with a knob of butter.

  3. Yarn -

    Place the sous vide bag in the water bath and set the timer for at least 60 minutes.

  4. Wrap it up! -

    When the timer has gone off, remove the chicken from the sous vide bag. It is then up to you whether you serve the chicken hot or cold. Cut the chicken fillet into slices and build your wrap according to your own wishes. For example, think of corn, chili pepper, cream cheese, pesto or arugula.

Reading next

sous vide rabarber
sous vide hazenrugfilet

8 comments

Simon de Wit

Simon de Wit

Doe de kip in de sous-vide zakken. Trek je het bu vacuüm of niet. Vind dat wat onduidelijk.

Jorick van Souvy

Jorick van Souvy

Hi Esther! Voor gevogelte is de minimale temperatuur 60 °C nodig voor pasteurisatie. Alle mogelijke schadelijke bacteriën worden hierdoor gedood. Boven deze temperaturen kunnen schadelijke bacteriën niet overleven en/of groeien.

Esther

Esther

Is het geen probleem mbt tot HACCP? Die zegt dat je kip tot de kern 75 graden moet verhitten?

Jorick van Souvy

Jorick van Souvy

Hi Simon, in dit recept wordt gebruik gemaakt van onze sous vide zakken en wordt het dus niet vacuum getrokken!

Geert

Geert

Sous-vide is Frans voor vacuüm. Het komt mij dus vreemd over dat je de zakken niet vacuüm trekt Jorick. Dat is toch de essentie van sous-vide koken?

Leave a comment

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.