The mission: turn a tough piece of pork belly into an exceptionally tender and mouth-watering piece of meat. How are you going to do that? Very simple. Namely with a sous vide preparation. The combination of extremely tender and exceptionally full of flavour only occurs with this cooking technique. And certainly with the tough pieces of meat such as spareribs or sukade. There are two combinations of temperature and cooking time that we recommend. They are listed below.
68 °C – 24 hours = tender and firm pork belly
80 °C – 12 hours = juicy, braised pork belly
Author | Jorick |
People | 4 |
Temperature | 6 |
Cooking time | 24 hours |
Prep time | 15 minutes |
Ingredients:
- Pork belly
- Spices
- Soy sauce
- Salty
Preparation:
- Get everything ready: Take a pan or the sous vide container and fill it with warm water. Set the sous vide device to 68 °C and let the water heat up.
- Pack the pork belly: Put the pork belly with the spices, soy sauce and salt in a sous vide bag. Think of spices like: bay leaf, juniper berries, thyme, rosemary etc.
- Cooking: Place the sous vide bag in the water bath and set the timer for 24 hours. When the timer goes off, pat the pork belly dry with a cloth.
- Option: varnish - Complete the dish with crispy vegetables and red wine sauce.
- Option: grilling - Grill the pork belly on the bacon side on the barbecue or in a grill pan until a crispy crust is formed.
You will need the following products to prepare this recipe:
[product=sous-vide-bak-met-lid]
Handy for this recipe
[/product]
[product=ivide-circulator-stick-2-0]
Perfect for this recipe!
[/product]
[product=vacuum bags]
Suitable for sous vide cooking
[/product]
10 comments
Walter vd Wassenberg
In de omschrijving staat 65 graden (24 uur). Bij de bereidingswijze wordt echter 68 graden genoemd.
Jorick van Souvy
Hi Walter, bedankt voor je oplettendheid. Ik heb het direct aangepast. Het wordt echter gegaard op 68 graden!
Pedro
Op de ingrediëntenlijst staat sojasaus, ik zie het in de bereiding echter niet terug. Gaat deze ook in de zak of is dit om mee af te lakken/grillen?
Jorick van Souvy
Hi Pedro, het is de bedoeling dat deze ook in de zak gaat. Het is direct aangepast in het recept. Thanks voor je feedback!
Marcel Schouten
Hoi Jorick, heb jou recept een beetje gevolgd en ook https://www.google.nl/amp/s/sousvidekoken.blog/2019/04/22/varkensbuik-sous-vide-tijd-en-temperatuur/amp/ gecheckt. Ben nu bezig op 24 uur 74 graden en dan gaat hij zo nog om af te grillen op de bbq. Ik laat mijn bevindingen wel weten. Wellicht voor jullie ook een leuke site om is te experimenteren. Groet Marcel
Leave a comment
This site is protected by hCaptcha and the hCaptcha Privacy Policy and Terms of Service apply.