Kerst

Venison steak

sous vide hertenbiefstuk

Author: Jorick van Souvy

Persons: 4

Temperature: 52

Cooking time: 60 minutes

Prep time: 30 minutes

Ingredients:

  • 4 venison steaks of 150 gr
  • 10 ml of oil
  • 20 grams of butter
  • 1 tsp salt
  • 2 cloves of garlic
  • 1 onion
  • 1 tsp pepper
  • 100 ml port
  • 150 ml red wine
  • 1 sprig of thyme
  • 250 ml game stock or stock
  • 2 slices of gingerbread
  • 2 tbsp balsamic vinegar
  • 1 bay leaf
  • 40 grams of sugar
  • 3 juniper berries

Preparation:

  1. Get everything ready -

    Take a pan or sous vide container and fill it with warm water. Set the sous vide device to 52 °C and let the water heat.

  2. Give it flavor -

    Season the venison steak with salt and pepper. Place the venison steak together with the oil in the sous vide bag or vacuum seal it with a vacuum machine .

  3. Preparing venison steak -

    Place the sous vide bag in the water bath and set the timer for 60 minutes. When the timer has gone off, remove the venison steak from the sous vide bag and pat it dry with a cloth.

  4. Prepare game sauce -

    Caramelize the sugar in a saucepan with 20 ml of water. When the caramel has a nice brown color, deglaze it with balsamic vinegar. Chop the onion and garlic and add them immediately with the thyme, bay leaves, juniper berries, stock, port and wine. Let the sauce reduce by 3/4. Add the finely chopped gingerbread to the sauce. This ensures that the sauce has a thicker structure. Then strain all the ingredients from the sauce and season with salt and pepper if necessary.

  5. Make it golden brown -

    Heat a pan with oil and fry the sous vide venison steak until golden brown. Finally, add a knob of butter.

  6. Make it even tastier -

    Complete the dish with fried pearl onions, carrot cream, blanched carrot, celeriac and the delicious game sauce.

Reading next

sous vide kabeljauw
gerookte-boter

17 comments

Jorick van Souvy

Jorick van Souvy

Ruchama, 60 minuten is ruim voldoende om de biefstuk te bereiden. Daarnaast wordt de bereidingstijd niet verlegd wanneer er meer of minder vlees in de bak zit. Dit zou alleen gelden op het moment dat het vlees een stuk dikker is, dan moet het vlees wel langer gegaard worden.

ruchama

ruchama

Jorick, je schrijft elders dat jouw favoriete temperatuur van hertenbiefstuk 51 graden is voor ongeveer 2 uurtjes! Is 2 uur dan niet erg lang?? Ik lees hier 75 minuten. Wat maakt dat jij kiest voor 2 uur?
Dan nog een andere vraag van een leek. Ik heb nog nooit de sous vide gebruikt en heb er gisteren een besteld. Ik ben erg benieuwd. Is de bereidingstijd verschillend wanneer je méér of minder vlees in de sous vide bak doet of maakt dat niets uit?

Marja

Marja

Jorick, je schrijft elders dat jouw favoriete temperatuur van hertenbiefstuk 51 graden is voor ongeveer 2 uurtjes! Is 2 uur dan niet erg lang?? Ik lees hier 75 minuten. Wat maakt dat jij kiest voor 2 uur?
Dan nog een andere vraag van een leek. Ik heb nog nooit de sous vide gebruikt en heb er gisteren een besteld. Ik ben erg benieuwd. Is de bereidingstijd verschillend wanneer je méér of minder vlees in de sous vide bak doet of maakt dat niets uit?

Jorick van Souvy

Jorick van Souvy

Eén ui en één teen knoflook, René!

René

René

Ik mis in de receptuur de ui en de knoflook hoeveel ????

Leave a comment

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.