Groente

Asparagus à la Flamande

sous vide asperges

Author: Jorick van Souvy

Persons: 4

Temperature: 88

Cooking time: 40 minutes

Prep time: 20 minutes

Ingredients:

  • 20 asparagus
  • 100 ml olive oil
  • 1 lemon
  • 40 grams of sugar
  • 4 eggs
  • Parsley
  • Salty

Preparation:

  1. Get everything ready -

    Take a container, pan or sous vide container and fill it with warm water. Set the sous vide device to 88 °C and let the water heat.

  2. Peel the asparagus -

    Peel the asparagus all around and cut off the bottom 2 cm of the asparagus. This is stiff and can be used for asparagus soup.

  3. Pack the asparagus -

    Place the asparagus in the sous vide together with all the ingredients, except the egg. Place the sous vide bag in the water bath and set the timer for 40 minutes.

  4. The egg -

    In the meantime, boil the eggs until done or let the eggs cook sous vide for 14 minutes at 75 °C. If you choose sous vide preparation, you can put the eggs in the water bath without the bag. Serve the eggs immediately when they are ready.

  5. Finish -

    Serve the asparagus immediately or let it cool in ice water. Serve with asparagus a là Flamande: hard-boiled eggs and parsley.
    Or choose to give a twist to the classic Flemish style by opting for a 75 °C egg.

Reading next

zalm sous vide
sous vide lamsrump

9 comments

Joyce

Joyce

Hallo Jorick,
Als ik de asperges later wil serveren, hoe lang en op hoeveel graden moet ik deze dan opwarmen?

Herman P.C.E. Kuipers

Herman P.C.E. Kuipers

Lekker omdat de smaak niet in het water verdwijnt. En ook heel erg makkelijk om te maken.

Givan van Souvy

Givan van Souvy

Hi Myriam,

Een week moet zeker lukken! Denk zelfs nog wat langer.

Myriam Bulcke

Myriam Bulcke

Ik heb asperges klaargemaakt en in ijswater afgekoeld en in de koelkast geplaatst. Hoelang kan ik de asperges bewaren zonder verlies aan kwaliteit? Heel tevreden over sous vide bereiden.

Givan van Souvy

Givan van Souvy

Hi Joyce,

Je kunt ze op dezelfde temperatuur weer op laten warmen. Ik denk dat een minuutje of 10 voldoende moet zijn.

Leave a comment

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.