Het maken van je eigen rijstmelk is een interessante en spannende manier om je keukenkunsten uit te breiden. Zo weet je exact wat er in je drankje zit en kun je de smaak naar wens aanpassen. Bovendien is rijstmelk een geweldig alternatief voor gewone melk of sojamelk, vooral als je last hebt van lactose-intolerantie of soja-allergie. Dus laten we meer te weten komen over 'zelf rijstmelk maken' en hoe je het thuis kunt bereiden.
Wat is rijstmelk eigenlijk?
Rijstmelk is een plantaardige melk die is gemaakt van gekookte rijst, water en eventueel wat zoetstof. Het is licht, verfrissend en zoet. Het wordt vaak gebruikt als alternatief voor zuivelmelk voor diegenen die lactose-intolerant of allergisch voor melk zijn. Bovendien is het ideaal voor veganisten en anderen die dierlijke producten willen vermijden. Rijstmelk kan worden gebruikt in dezelfde toepassingen als traditionele melk - denk aan smoothies, pap, koffie, thee en in bakrecepten.
Hoe maak je rijstmelk?
Zelf rijstmelk maken is verrassend eenvoudig en vereist slechts een paar basisingrediënten - rijst, water en eventueel een zoetstof zoals honing of agavesiroop. Het enige dat je hoeft te doen is rijst en water koken tot de rijst zacht is. Dan mix je het in een blender tot een gladde substantie en zeef je het om alle rijstdeeltjes te verwijderen. Voeg vervolgens naar smaak zoetstof toe, koel het in de koelkast en voilà, je hebt zelfgemaakte rijstmelk.
Hoe bewaar je rijstmelk?
Zelfgemaakte rijstmelk kan het beste worden bewaard in een hermetisch afgesloten container in de koelkast, waar het tot vijf dagen kan blijven. Als je de melk langer wilt bewaren, kun je deze invriezen, waarbij de smaak en kwaliteit tot twee maanden behouden blijft. Het is belangrijk om de rijstmelk goed te schudden voor gebruik, omdat deze de neiging heeft te scheiden tijdens opslag.
Gezondheidsvoordelen van rijstmelk
Naast het zijn van een geweldige melkvervanger, heeft rijstmelk tal van gezondheidsvoordelen. Het is licht verteerbaar, hypoallergeen en bevat vaak verrijkte vitamines en mineralen.
Leave a comment
This site is protected by hCaptcha and the hCaptcha Privacy Policy and Terms of Service apply.