Koud roken

Smoking gun: wat je moet weten over het rookpistool

smoking-gun-sous-vide

Het wordt steeds populairder onder de hobbykoks, het roken van voedsel. Waar je vroeger grote, dure apparatuur nodig had om je gerechten een rooksmaak te geven, is het nu al mogelijk met een klein apparaat als de smoking gun.

Wat heb je nodig voor het roken van je gerechten?

  1. De smoking gun
  2. Houtmot
  3. Rookstolp (of iets anders afsluitbaars)
  4. Het te roken product

De smoking gun

De smoking gun is een klein apparaatje met een slang waaruit de rook komt. Het werkt eenvoudig, stop wat houtmot in de bovenkant van het apparaatje, steek het aan en laat het gerecht roken. Door het apparaat ingedrukt te houden blijft de ventilator draaien waardoor de lucht er voor zorgt dat het apparaatje blijft branden. Meestal is 1 gram houtmot voldoende en hoef je dit niet een tweede keer bij te vullen.

[product=smoking-gun]
Je shopt 'm hier!
[/product]

koud-roken-met-smoking-gun

Hoelang moet ik een gerecht roken?

Een simpele vraag, met een minder simpel antwoord. Smaken verschillen en dat geldt ook voor een rooksmaak. Daarnaast heeft het te roken product ook invloed op de tijd van het roken. Over het algemeen kun je de onderstaande tabel aanhouden:

Lichte rooksmaak 1 minuut
Medium rooksmaak 1 – 3 minuten
Zware rooksmaak 3 – 10 minuten

Moet ik constant nieuwe rook toe blijven voegen?

Nee dit is niet nodig voor kleine producten, een keer de rookstolp vullen is voldoende aangezien de rook bijna niet kan ontsnappen. Wil je grotere producten een rooksmaak geven zoals 2 kilo pulled pork of bijvoorbeeld meerdere zalmen. Dan kun je het proces herhalen.

Verschil koud roken & warm roken

De naam verklapt het al, koud en warm roken. Koud roken is de manier van de smoking gun waarbij het te roken product in een koude omgeving is. Warm roken gebeurt meestal rond de 70 graden, hierbij gaart het product terwijl je het aan het roken bent. Koud roken gebeurt op kamertemperatuur, hierbij gaart het product niet.

Houtmot

Houtmot, ook wel rookmot genoemd zijn houtsnippers die je kunt gebruiken voor het roken van je producten. Houtmot brandt over het algemeen vrij langzaam, waardoor het een efficiënte manier van roken is.

houtmot-smoking-gun

Wat kun je roken met de smoking gun?

In principe kun je met koud roken alles roken wat je wilt aangezien de temperatuur geen invloed heeft op het product. In tegenstelling bij warm roken waar je bijvoorbeeld geen kaas kunt roken (vanwege het smelten). We hebben wat recepten voor je onder elkaar gezet!

Daarnaast is het een uitstekend middel om je cocktails mee te versieren of te serveren, wees creatief!

Starten met koud-roken?

Klik hier om ons assortiment te bekijken!

Volgende lezen

Sous vide pulled beef: recepten en tips voor heerlijke geroosterde vleesgerechten
Heerlijke rollade als bijgerecht

4 reacties

food@live.nl

food@live.nl

@Givan. Welk rookmot gebruik je dan bij de whiskey? Waar vindt ik meer tips/recepten om drankjes te roken en hoe gebruik ik de bellenblaas?

yu-givan@hotmail.com

yu-givan@hotmail.com

Hi Bernard, ik heb de appel rookmot gedaan maar het is ook mogelijk met andere smaken. We hebben een blog online over de bellen, en onder het kopje recepten en dan ‘smoking gun’ vind je nog meer inspiratie.

yu-givan@hotmail.com

yu-givan@hotmail.com

Hi Ronald,

Die kun je op een glas zetten en het rookpistool erop aansluiten. Hiermee kun je bijvoorbeeld whiskey roken, en dan blijft de rook in het glas zitten.

ronald@vanloenen.eu

ronald@vanloenen.eu

Hallo daar alle rokers,
ik heb ook zo’n rookpistool gekocht.
Is er iemand die mij kan vertellen wat ik met die 3 ronde gaasjes moet doen die worden mee geleverd bij aankoop.

Met vriendelijke groeten
Ronald
ronald@vanloenen.eu

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.