Desserts

Gerookte karamel-zeezout

gerookte-karamel-zeezout

Gerookte karamel-zeezout met de smoking gun. We maken in dit recept een basisrecept van karamel met zeezout en geven het een bijzondere smaak met de smoking gun. Je kunt de karamel vervolgens verwerken in verschillende desserts zoals ijs, brownies of koekjes. 

Auteur Hannah
Personen 10
Prep tijd 20 minuten

 

Ingrediënten:

  • 300 gr basterdsuiker (lichtbruine)
  • 250 ml slagroom
  • 220 gr roomboter (ongezouten)
  • 1 vanillestokje (of vanille extract)
  • zeezout
  • 1 gr houtmot

[product=rookmot]
Kies jouw smaak rooktmot!
[/product]

Bereiding:

  1. Karamel maken: Smelt de ongezouten boter in een pan en voeg vervolgens de suiker toe. Zorg ervoor dat de suiker volledig is opgenomen en kook op medium vuur. Wanneer de suiker is opgenomen voeg de slagroom toe en roer tot een gladde massa. Roer voor enkele minuten en zet het vuur iets hoger zodat het begint te koken. Snijd het vanillestokje open en haal de inhoud eruit. Voeg dit samen met het stokje toe aan de massa en voeg zeezout naar eigen inzicht toe. Blijf koken totdat de massa iets dikker begint te worden. Houd er rekening mee dat de karamel nog iets opstijft zodra deze kouder wordt, dus wacht niet te lang. Haal van het vuur wanneer deze de juiste dikte heeft en plaats in een weckpotje.
  2. Roken: Plaats het potje met karamel onder een rookstolp en rook met een rookpistool voor 5 minuten. Serveer de karamel op ijs, gebak of koekjes.

Volgende lezen

sous-vide-octopus
Gerookte-olijfolie-recept

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.