Overig

5 cadeautips voor de hobbykok

Cadeau-hobbykok

Voor velen onder ons draaien de feestdagen toch ook een beetje om lekker eten. Waarschijnlijk is dat ook van de redenen dat kookcadeaus in deze tijd van het jaar zo enorm populair zijn. Hoe leuk is het dan om de thuischef of hobbykok in je leven te verrassen met een mooi cadeau?

De beste cadeautips voor kookliefhebbers

De feestdagen zijn een goed moment om iets terug te geven aan degene die voor jou in de pannen staat te roeren. Speciaal voor de komende feestdagen hebben we een lijstje opgesteld met de beste cadeautips voor hobbykoks.

Of je nu iemand een speciaal cadeau wilt geven voor Sinterklaas of dat je op zoek bent naar het perfecte cadeau voor met Kerst, we geven we je graag wat inspiratie voor kookcadeaus.

Een sous-vide apparaat

Wil je het bereiden van het kerstdiner een stuk gemakkelijker maken? Kijk dan eens naar sous-vide. Dat scheelt namelijk gegarandeerd stress in de keuken!

Het woord sous-vide is afkomstig uit het Frans en betekent zoveel als ‘onder vacuüm’. De bedoeling is dat je dat heerlijke stuk vlees, vis of groente vacuüm verpakt met een vacumeerapparaat (ook een cadeautip) en vervolgens voor enkele uren laat dobberen in een bak met warm water. Dat water wordt opgewarmd door de sous-vide stick.

Een steak is medium-rare bij een kerntemperatuur van 55 ºC. Gebruik je een sous-vide apparaat dan zal de steak bij het bereiden nooit warmer worden dan het water waarin het wordt gegaard.

Wist je dat het verschil tussen een mooie rosé of medium steak en een doorbakken steak maar een graad of drie is? Dat is dus de reden waarom het zo moeilijk is om de perfecte steak in een pan te bakken. Met een sous vide apparaat kan de kerntemperatuur tot op 0,1 graad Celsius nauwkeurig worden ingesteld. Zo zorg je dus altijd voor de perfecte gaarheid.

In het voorbeeld hierboven hadden we het over steak met sous-vide, maar je kunt dit apparaat ook gebruiken voor het perfect garen van kip en ander gevogelte, vis, groenten. Zelfs perfecte gepocheerde eieren behoren tot een van de vele mogelijkheden. Sous-vide blinkt uit in gemak en is ontzettend veelzijdig en daarom onze cadeautip voor iedere hobbykok!

krachtig-sous-vide-apparaat

Een krachtige high-speed blender

We weten allemaal wel hoe belangrijk een dagelijkse portie vitamines en andere voedingsstoffen zijn voor een gezond lichaam en geest. Iedereen die als goede voornemen heeft om het nieuwe jaar écht gezond te doen of op zoek is naar een goede cadeautip voor veeleisende hobbykoks, zijn onze high speed blenders een uitkomst.

De krachtige motor van een high speed blender zorgt moeiteloos voor wel 30.000 omwentelingen per minuut. Dat is een stuk sneller dan een normale blender en zo zorgt deze blender voor een perfect glad resultaat. Zonder enige moeite maak je met deze blender de lekkerste smoothies en andere dranken. Maar met deze blender kun je meer dan fruitsap maken. Met een druk op de knop tover je verse ingrediënten om tot soep of saus, maak je pesto of spreads en zelfs fruit ijs is een mogelijkheid. Blenderen 2.0 dus!

wartmann-rode-blender

Zelf koud roken met een rookpistool of smoking gun

Bij vuur hoort zeker wat rook. Met een smoking gun kun je koud roken. Zo kan er simpel die lekkere rooksmaak worden gegeven aan een stuk zalm, vlees of kaas. Je kunt het rookpistool zelfs gebruiken om dranken een rooksmaak te geven. Ideaal om die goedkope whiskey die je cadeau hebt gekregen van je schoonouders toch drinkbaar te maken.

De smoking gun is een veel gemakkelijker te gebruiken dan een rookoventje. Vul het rookpistool met wat rookmot. Je kunt daarvoor kiezen uit allerlei houtsoorten, kruiden en zelfs theebladeren kunnen worden gebruikt. Het leuke is dat ze allemaal zorgen voor een andere smaak.

Een smoking gun is simpel te gebruiken. Zodra de rookkamer is gevuld met houtmot en eventuele andere smaakmakers, schakel je het apparaat in. Een kleine ventilator in het rookpistool gaat draaien en met een aansteker steek je de houtmot aan. Het einde van de slang hou je boven het product dat je wilt roken. Het beste kun je de bak afdekken met folie, zodat de rook niet ontsnapt, maar nog beter is het om een speciale rookstolp te gebruiken. Leuke cadeautip voor hem?

koud-rook-tool

Leuke boeken over koken

Boeken doen het altijd goed als cadeau. Helemaal voor hobbykoks, wat die zijn altijd wel op zoek naar inspiratie. Wat dacht je van een mooi boek over het koken met sous-vide?

Een sous vide apparaat kan namelijk voor veel meer dingen gebruikt worden dan alleen steak. Vis, gevogelte, groenten en zelfs perfecte gepocheerde eieren. Is jouw hobbykok al enthousiast over deze nieuwe kooktechniek? Onze sous-vide kookboeken staan vol met tips en trucs om het vacuümgaren volledig onder de knie te kunnen krijgen.

Koken gaat natuurlijk verder dan alleen sous-vide. Steeds meer mensen hebben bijvoorbeeld al Kamado bbq in de tuin staan. Niet iedereen gebruikt alle mogelijkheden die de ‘big green egg’ te bieden heeft en dat is jammer. Het Ultieme Kamado Boek geeft veel informatie en tips over hoe de kamado het beste kan worden gebruikt, denk aan onderhoud en het aansteken van de kamado. De fantastische kamado recepten in dit boek, 90 in totaal, zorgen dat iedereen het water in de mond loopt. Een leuke cadeautip dus.

bbq-recepten-kamado

Koksmes

Last but not least: het koksmes. Een kok gebruikt iedere dag zijn mes.

Zonder een goed koksmes is het natuurlijk zo goed als onmogelijk om als hobbykok voor de dag te kunnen komen.

Een koksmes is dan ook een mooi cadeau voor een hobbykok. Wil je een mooi koksmes geven aan een kookliefhebber? Kijk eens naar onze Japanse koksmessen. Vlijmscherp en zonder twijfel een lust voor het oog.

De KOTAI koksmessen uit ons assortiment zijn er in verschillende soorten, zoals een santoku of de gyuto. Het lemmet is speciaal gehamerd. Dat geeft deze Japanse koksmessen niet alleen de ‘wow factor’, maar is ook nog eens praktisch. Het grillige oppervlak zorgt namelijk voor luchtbellen tussen mes en het gesneden voedsel, waardoor deze niet aan het mes blijven plakken.

De KOTAI messen zijn gesmeed uit 440C-staal. Dat is een premium staal met een uitzonderlijk hoog koolstofgehalte. Een garantie voor hardheid en bestendigheid. Het mes bestaat uit één stuk staal dat doorloopt van de punt van het lemmet tot het einde van het handvat. Dat is niet alleen duurzaam, maar dat geeft deze Japanse messen ook een ideale balans en daardoor hebben ze de beste snij-eigenschappen.

gehamerde-gyuto

Genoeg cadeau inspiratie?

Hopelijk heb je met bovenstaande lijstje genoeg inspiratie opgedaan om het allerbeste cadeau voor jouw keukenprins of prinses uit te kunnen kiezen. Maar we snappen het ook heel goed wanneer je als fanatieke hobbykok een van bovenstaande cadeautips gewoon voor jezelf koopt.

Volgende lezen

soorten-keukenmessen
voordelen-blender

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.