Blender

Voordelen blender

voordelen-blender

Waarom heb ik een blender nodig? Is sap uit de blender gezonder? Wat zijn de voordelen van een blender? Zomaar een paar vragen die je kunt hebben bij het kopen van een blender. In dit artikel leggen we je uit wat de allergrootste voordelen van een blender zijn.

Een blender maakt het je gemakkelijker om gezonder te eten

In een huishouden met kinderen – maar natuurlijk ook met volwassen – kan het soms een hele uitdaging zijn om gezond te eten. We willen allemaal wel gezonder eten, maar vaak is het lastig om voldoende groente en fruit in je dagelijkse voeding in te passen. Met een blender tover je al die gezonde ingrediënten razendsnel om in de heerlijkste sappen, smoothies en purees.

Superblenders

Snel fruitsap maken

Een bekertje fruitsap bevat tot wel vijf stuks fruit. Daarmee voldoe je ruim aan het advies van het Voedingsbureau, want die adviseert minimaal twee stuks fruit per dag. Wil je graag voldoende fruit consumeren, dan is een blender daarvoor ideaal. De blender is een veelgebruikt apparaat voor het maken van smaakvolle fruitsappen, want ze nemen je veel werk uit handen.

Nadat de blender zijn kunsten heeft vertoond zijn de ingrediënten omgetoverd tot een lekkere smoothie: een stevige fruitsap vol met goede vitamines en vruchtvlees. Wil je graag een normale fruitsap, haal de mix dan nog even door een zeef of een kaasdoek om het pulp uit de drank te zeven.

Een smoothie uit de blender is gezond

Blenders worden vaak gebruikt voor het maken van smoothies. Een smoothie is vergelijkbaar met een fruitsap, maar bevat naast het sap ook nog eens de vezels en het vruchtvlees. Het verschil tussen fruitsap en een smoothie is dat een smoothie direct klaar is na het blenden, terwijl een fruitsap nog gezeefd zal moeten worden om het pulp uit het eindproduct te halen. Het pulp is rijk aan vezels en dat is goed voor onder meer je darmen. Een smoothie is dus gezonder dan sap.

aardbeien-milkshake

De beste milkshakes maak je zelf (met een blender)

Een milkshake is niet alleen lekkere traktatie op een warme dag, het is ook een feestelijk dessert. Natuurlijk kun je ook een milkshake maken zonder een blender. Maar waarom zou je dat doen? Een blender maakt het je zoveel gemakkelijker. Het enige dat je hoeft te doen is de kan van de blender te vullen met roomijs, melk en de nodige smaakmakers, zoals bijvoorbeeld aardbei, banaan, en daarna op de startknop van de blender drukken. De blender zal alle ingrediënten razendsnel hakken en mixen. Laat de blender een paar seconden zijn werk doen en het eindresultaat zal een heerlijk verfrissende milkshake zijn.

Met een blender behoud je de voedingswaarde

Een salade staat bekend als een gezonde en voedzame maaltijd. Zeker wanneer het doel is om zo puur, gezond en vezelrijk mogelijk te eten. Maar wist je dat groenten en fruit uit de blender ook gewoon hun voedingswaarde behouden?

Sterker nog: groenten uit de blender zijn gezonder dan rauwe groenten. Dat komt doordat de blender de plantaardige celstructuur verpulvert. Hierdoor kan de maximale voedingswaarde door het lichaam worden opgenomen. En doordat de blender ook nog eens heel goed kan mixen kun je ook proteïnerijke ingrediënten, zoals melk, yoghurt of skyr, toevoegen om te zorgen voor nog meer voedingswaarde.

Je kunt bijna alles met elkaar blenden

Een blender kan bijna alle soorten groenten en fruit hakken en pureren. Een goede blender kan zelfs overweg met hardere ingrediënten. Hakken van ingrediënten zoals ijs of noten zijn voor een degelijke blender dan ook geen uitdaging, wat zeker een pluspunt is. Met een goede blender kun je helemaal zelf verse notenmelk maken.

Een blender is tijdbesparend

Stel je voor dat je gezond zou willen eten, maar al die groenten, fruit en noten zelf zou moeten snijden, hakken en pureren om een voedzaam gerecht te kunnen maken. Tegen de tijd dat je daar klaar mee was had je waarschijnlijk óf geen trek meer óf je had al gekozen voor een bezorgmaaltijd. Een blender neemt je ontzettend veel werk uit handen en zorgt ervoor dat je iedere dag in slechts een paar minuten een super gezonde, voedzame maaltijd kunt bereiden. Daar heb je dagelijks profijt van.

Snel de lekkerste sauzen op tafel

Misschien dacht je dat je een blender alleen maar kon gebruiken voor smoothies en fruitsap. Een blender is veel veelzijdiger, want je maakt met een blender rap ook de lekkerste sauzen, soepen, dips en spreads. Wat dacht je van zelfgemaakte hummus of pesto? Je kunt zelf pindakaas maken of een verse tomatensaus voor over de pasta.

Saus-maken-blender

Het maken van een puree

Een blender is vaak een veel betere optie dan een hele foodprocessor. Een blender is enorm veelzijdig, het apparaat is ook nog eens een stuk compacter en een veel simpeler te gebruiken. De blender is perfect voor het omtoveren van groenten of fruit in een zijdezachte puree.

Met het grootste gemak verandert de blender zacht fruit, maar ook groenten of vlees tot een puree. Hardere groenten, zoals aardappels, wortels of appels zul je natuurlijk eerst even zacht moeten krijgen door ze vooraf te koken of te stomen.

De blender als mixer gebruiken

Een blender kun je perfect gebruiken om ingrediënten te mixen. Dat is handig, want zo heb je geen normale handmixer nodig.

De blender heeft veel meer kracht dan een handmixer en de messen van de blender draaien op veel hogere snelheid. Niet te langen blenden dus, want bij te intensief blenderen zullen teveel gluten geactiveerd worden, wat zorgt voor een taai baksel. Even opletten dus. Gelukkig is de blenderkan doorzichtig, dus je kunt goed de consistentie van de mix in de gaten houden.

Beheersen van bloedsuikerwaarden

Een bekertje fruitsap bevat veel meer suiker dan dezelfde hoeveelheid aan smoothie. Dat komt omdat je veel meer fruit nodig hebt om een bekertje met sap te kunnen vullen dan bij een smoothie. Om precies te zijn zelfs drie keer zoveel.

In tegenstelling tot een normaal fruitsapje, zit een smoothie bomvol met vezels. Deze vezels vertragen de opname van koolhydraten waardoor de bloedsuikerspiegel geleidelijker zal stijgen na de maaltijd. De vezels worden daarom gelinkt aan een kleinere kans op obesitas, hartziekten en diabetes. Bovendien voeden de vezels de goede darmbacteriën

Het bovenstaande samenvattend

De voordelen van een blender kunnen niet genoeg worden benadrukt. Het apparaat biedt ontzettend veel functionaliteit en kan je helpen bij het dagelijks bereiden van gezonde maaltijden en dranken. Ben je op zoek bent naar een veelzijdig, gemakkelijk schoon te maken, duurzaam keukenapparaat om je te helpen met hakken, mixen, pureren én het maken sappen en smoothies dan is het kopen van een blender logisch.

Volgende lezen

Cadeau-hobbykok
verschillen-yoghurt-kwark

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.