Wanneer je geen koemelk mag of wil drinken kon je vroeger kiezen voor sojamelk. Tegenwoordig is er in de supermarkt een veel grotere keuze in plantaardige lactosevrije alternatieven voor melk. Ook van noten, zoals amandelen en hazelnoten, kunnen drinks worden gemaakt.
Koop je een notenmelk in de supermarkt, verwacht dan niet dat je enorm veel noten binnenkrijgt. Amandel- en hazelnoot melk worden gemaakt van water waaraan een notenextract wordt toegevoegd. Een pak amandelmelk bevat slechts rond de twee procent aan amandelen. Wanneer je een blik werpt op de ingrediëntenlijst zie je dat zo'n gezonde noten drink uit de supermarkt helemaal niet zo puur is als dat vaak op het pak staat. Emulgatoren, stabilisatoren, suikeren aroma's; allemaal toevoegingen die je aantreft in een notenmelk uit de supermarkt.
Wil je het echt puur natuur, dan zul je de notenmelk dus zelf moeten maken. En gelukkig kun je dat zelf thuis doen wanneer je de beschikking hebt over een goede blender.
Zelf verse notenmelk maken
Het volledige recept vind je onderaan dit artikel, maar in een notendop; zo maak je zelf thuis notenmelk:
- Koop ongebrande (rauwe) noten
- Laat de noten één of twee nachtjes weken
- De geweekte noten afgieten en afspoelen
- Blender de noten samen met vers water
- Zeef de zelfgemaakte notenmelk
- Eventueel bijzoeten
- Koelen
De stappen zijn voor iedere notensoort hetzelfde. Hier een aantal tips voor het uitkiezen van de noten voor jouw zelfgemaakte notenmelk.
Koop ongebrande noten
Ongebrande noten, soms ook wel rauwe noten genoemd, blijven niet alleen veel langer vers. Ze nemen ook nog eens veel meer water op en zijn daardoor beter te blenden. Ongebrande noten geven ook nog eens een veel betere smaak aan de notenmelk.
Zorg voor verse noten van de beste kwaliteit
Een ranzige noot zal zorgen voor een ranzige notenmelk. Aangezien een zelfgemaakte notenmelk slechts bestaat uit twee ingrediënten, noten en water, kies je dus voor een noot van de beste kwaliteit die je jezelf kunt veroorloven.
Noten zonder vliesjes
Koop noten zonder vlies of haal de velletjes er zelf af. Je kunt de vliesjes eenvoudig verwijderen door de noten te weken en ze daarna tussen een schone theedoek droog te wrijven. Zonder de vliesjes zal de notenmelk namelijk een fijnere textuur hebben en een betere smaak.
Week de noten een nachtje
Het weken van de noten maakt de noten veel zachter en zorgt voor een romige smaak en zijdezachte textuur bij het blenden. Door de noten te laten weken verwijder je ook het fytinezuur en de enzymremmers. Hierdoor is de notenmelk veel voedzamer en beter te verteren. De tijd dat de noten moeten worden geweekt hangt voor een deel af van de grootte. Voor een pinda volstaat een uurtje of zes weken, voor de grotere cashewnoot heb je al snel het dubbele nodig. Je kunt de noten nooit te lang laten weken. De noten 48 uur laten weken zal zorgen voor een nog romiger en zachter resultaat.
Blenden en zeven van de notenmelk
Nadat je de noten hebt laten weken, giet je het weekwater af en vervolgens spoel je de noten goed af onder koud stromend water. Stop de noten in de blenderkan en voeg vers water toe. Voor het maken van notenmelk is de blender het meest geschikte apparaat. Een blender zorgt zorgt namelijk voor zacht en zoetig eindproduct.
Nadat je het geheel hebt geblenderd kun je het beste de mix even door een zeef halen. De notenmelk is na het zeven namelijk lekkerder. Heb je een high-speed blender, dan hoef je niet persé te zeven, maar het is wel aan te raden. Ongezeefde melk zal gemakkelijk scheiden en je zult de notenmelk daardoor voor consumptie steeds moeten doorroeren. Altijd even zeven dus.
Wat doen met het pulp dat je overhoud na het zeven?
Wanneer je zelf notenmelk maakt zal dat een bijproduct opleveren, de notenpulp. Gooi dat zeker niet weg, want de pulp is erg lekker en kan worden gebruikt voor tal van andere gerechten. Je kunt de pulp invriezen in een zakje en later toevoegen aan je smoothies. Je kunt het gebruiken in je recepten bij het bakken van brood of toevoegen aan havermoutpap. Of je maakt er zelf de meest crunchy granola van.
Wat je ook kunt doen is de pulp uitspreiden op een bakplaat met bakpapier en het geheel op lage temperatuur een paar uur in oven zetten totdat het helemaal droog is. Het gedroogde noten pulp kun je op zo nog een paar maanden bewaren in de vriezer en je kunt het gebruiken in je zelfgemaakte baksels.
Je zelfgemaakte notenmelk gebruiken
De notenmelk die je zelf hebt gemaakt kun je overal voor gebruiken waar je de notenmelk uit de supermarkt of koemelk normaal ook voor zou gebruiken. Je kunt de melk gebruiken in je bordje ontbijtgranen, in de koffie, in een pannenkoekenbeslag, milkshakes veel meer.
Natuurlijk kun je de melk ook gewoon puur drinken. De zelfgemaakte notenmelk heeft een veel betere smaak en kwaliteit dan notenmelk uit een pak en is op zijn best wanneer je hem ijskoud drinkt.
Recept voor zelfgemaakte notenmelk
Ingrediënten
- 1 deel noten
- 2 delen water, plus water voor het weken
- Optioneel: Zoetstoffen, zoals honing, suiker, agavesiroop of bijvoorbeeld een dadel.
Wat heb je nodig
- Een kom, bak of zeef om de noten in te kunnen wellen
- Een zeef
- Een schone theedoek of kaasdoek
- Maatbeker
- Een blender, bijvoorbeeld een high-speed blender.
Stappenplan notenmelk maken
Week de noten | Doe de noten in een grote kom of bak en voeg genoeg water toe om te zorgen dat de noten 2 tot 3 cm, een vinger kootlengte dus, onder water komen te staan. Dek de kom of bak daarna af met een doek en laat het een tot twee nachtjes staan om te weken. Dat kan gewoon op kamertemperatuur. De noten zullen water absorberen en wat zachter worden. Hoe langer je de noten weekt, hoe romiger je melk uiteindelijk zal worden. |
Afgieten en afspoelen | Giet het weekwater af en spoel de noten goed af met koud stromend water. |
In de blender | Doe een deel noten samen met twee gelijke delen water in een blender. |
Blender op hoge snelheid | Eerst een paar keer pulseren om de noten op te hakken in kleinere stukjes en daarna laat je de blender voor een drietal minuten draaien op hoge snelheid. De noten moeten zeer fijn worden gehakt en het water moet uiteindelijk wit en ondoorzichtig zijn. |
Zeef de notenmelk | Plaats een zeef met daarin een kaasdoek of schone theedoek boven een maatbeker, kom of bak en giet het mengsel in de zeef. De pulp op de doek kun je later nog uitwringen om ook het laatste beetje notenmelk eruit te kunnen persen. |
Een zoetstof toevoegen | Proef de melk. Heb je jouw zelfgemaakte notenmelk liever iets zoeter voeg dan een zoetstof naar keuze toe, bijvoorbeeld suiker, honing, agavesiroop. |
Bewaren in de koelkast | Je bewaart de notenmelk in de koelkast in een afgesloten containers. De melk blijft dan tot vier dagen goed. De notenpulp die over is gebleven kun je voor andere dingen gebruiken. |
Laat een reactie achter
Deze site wordt beschermd door hCaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van hCaptcha zijn van toepassing.