Duurzaamheid

Koken en respect voor de natuur – in al haar verschijningsvormen – gaan hand in hand. Alleen de mooiste ingrediënten die het land of de zee te bieden hebben leiden tot de heerlijkste gerechten. Steeds vaker kiezen we daarom voor vlees of groente van biologische oorsprong of in ieder geval ingrediënten met zo veel mogelijk respect voor dierenwelzijn of die een zo klein mogelijke footprint achterlaten. Al die duurzaamheid smaakte ons naar meer.

Duurzaam koken en eten

Sous vide is op de schaal van duurzaamheid een van de allerbeste manieren om voedsel te bereiden. De sous vide methode gebruikt slechts weinig energie en dat maakt deze bereidingsmethode perfect voor de kok die zijn steentje wil bijdragen op het vlak van duurzaamheid. Bij deze moderne kooktechniek garen we de ingrediënten in een warmwaterbadje op een constante lage temperatuur. Dat prachtige stuk biologische rundvlees zal na een aantal uur dobberen in het warme water uiteindelijk de gaarheid bereiken die jij als chef voor ogen hebt. Als je dan toch kiest voor vlees of vis, kunnen we maar beter zorgen dat dit perfect wordt bereid, toch?

Sous vide koken is duurzamer

Hoewel sous vide koken wat duurzaamheid betreft al een stap vooruit is, bleef een ding ons een doorn in het oog: de plastic sous vide zakken. Het gerecht wordt namelijk verpakt in een plastic zak, die we vervolgens vacumeren en dichtsealen. Door de inhoud goed te verpakken voorkomen we dat onze ingrediënten in direct contact komen met het warme water en houden al onze smaken binnen in de verpakking. Na gebruik beland de zak bij het afval. Zonde van dit plastic natuurlijk, dus dat moest anders!

Herbruikbare zakken voor sous vide

We hebben een herbruikbare sous vide zak in ons assortiment. Deze vacuümzakken kunnen meerdere keren worden geopend en gesloten. Ze zijn zeer gemakkelijk te vacumeren door een vacuümpomp op het ventieltje te plaatsen. De herbruikbare sous vide zakken zijn vanzelfsprekend van een voedselveilig en BPA vrij materiaal. En geschikt voor temperaturen van -30 tot 100 graden Celsius. Ze kunnen dus ook in de vriezer worden gebruikt.

Eén setje bestaat uit een twintigtal van deze herbruikbare vacuümzakken. Je hebt dus meteen ruim voldoende hersluitbare zakken om de ouderwetse en de dus milieubelastende plastic vacuümzak te kunnen vervangen. We zijn bovendien ook druk bezig met de ontwikkeling van een geheel plastic vrije sous vide zak. Met deze milieuvriendelijke alternatieven kunnen we het gebruik van plastic verder terugbrengen en als sous vide liefhebbers onze eigen bijdrage leveren in het verminderen van de afvalberg.