Blender

Wat is een high speed blender?

wat-is-een-high-speed-blender

De high speed blender is al enige tijd op de te koop, maar door de hoge prijs kwamen we ze eerst vooral tegen in de professionele keuken. Gelukkig zijn deze high speed blenders of powerblenders nu een stuk betaalbaarder en dus krijgt het apparaat steeds vaker een vaste plek in de keuken van de thuiskok.

Waarom heb je een high-speed blender nodig?

Daar is een kort antwoord op te geven: de kracht en hoge snelheid. High speed blenders hebben een zeer krachtige motor waarmee moeiteloos vezelrijke en harde ingrediënten kunnen worden geblenderd tot een zijdezachte vloeistof.

Boerenkool, spinazie, dadels – allemaal kunnen ze met de high speed blender tot de meest romige, zachte puree worden gedraaid die je ooit hebt geproefd. Smoothie liefhebbers houden van de powerblender omdat ze zo meer vezels en dus nog meer voedingswaarde kunnen toevoegen aan hun drankjes en de chefs houden van de high speed blender omdat het apparaat zorgt voor de fijne textuur van hun soepen en sauzen.

Drink je graag smoothies die gemaakt zijn van vezelrijke ingrediënten, wil je noten blenden of gebruik je de blender in zijn algemeenheid veel en graag dan heeft de high speed blender voor jou zeker voordelen. Ook wanneer je toe bent aan een nieuwe blender en een high speed model valt binnen je budget dan doe je er goed aan om te kiezen voor een superkrachtige model.

Hoe weet je of een blender een echte high-speed blender is?

Er zijn twee belangrijke verschillen tussen een gewone blender en de high speed blender. Allereerst is de blenderkan van de gemaakt van supersterk kunststof of speciaal gehard glas. Er wordt is om gekozen voor hele robuuste en hittebestendige materialen, omdat de wrijving en kracht in de blenderkan zo krachtig zijn dat simpel plastic onvoldoende weerstand kan bieden.

Een tweede opvallende eigenschap van de powerblender is dat het apparaat een motorvermogen zal hebben van grofweg tussen de 1000 en 1500 Watt. Dat is ongeveer evenveel als een magnetron of een stofzuiger. Daarbij is het belangrijk om te kiezen voor een technisch goed ontworpen apparaat, omdat ontwerp belangrijker is dan een enorm motorvermogen. Een slecht ontworpen blender met een extreem krachtige motor zal gewoon slecht functioneren.

Uit welke onderdelen bestaat een high speed blender?

  • Basis – de unit met daarin de motor waarop je de kan vastdraait.
  • Kan – De grote glazen of kunststoffen container waarin de ingrediënten worden geblend.
  • Messen – De metalen messen onderin de kan
  • Deksel – De deksel waarmee je de kan van de powerblender afsluit.
  • Doseerdop – Een kleine dop in de deksel waarmee je vloeibare ingrediënten kunt toevoegen aan de mix, bijvoorbeeld olie. Houd het deksel tijdens het blenden altijd gesloten, tenzij je iets vloeibaars wilt toevoegen.
  • Spatel – Een plastic stamper om ingrediënten de blender in te duwen wanneer de blender draait. Raak de spatel niet kwijt, want hij is specifiek ontworpen voor het apparaat. Steek zeker geen houten spatel of andere voorwerp in de blender wanneer deze draait. Overigens wordt niet ieder soort high speed blender met een spatel geleverd.

droogkan-high-speed-blender

Gebruikstips voor een high-speed blender

De high speed blender is een superhandig apparaat, maar er zijn wel een tips die je helpen om het maximale uit deze powerblenders te kunnen halen.

Jij en de blender moeten samenwerken

Denk niet dat bij een blender alles vanzelf gaat. Soms zul je het apparaat even wat moeten schudden of wiebelen om te zorgen dat alles goed wil mixen. Zeker bij de wat dikkere mengsels. Het is daarom altijd een goed idee om eerst wat recepten uit te proberen om te leren hoe de powerblender werkt en hoe je tot het beste resultaat kunt komen. Er zijn natuurlijk genoeg recepten waar je uit kunt kiezen, van een smoothie tot notenmelk en kijk ook zeker wat er gebeurd wanneer je ijs gaat crushen in de high speed blender.

Vul de kan van de blender op de juiste manier

Wil je goed resultaat vul de kan dan niet op een willekeurige manier, maar plaats de ingrediënten in de juiste volgorde in de kan. Eerst vloeistof, daarna de poeders, daarna de vaste ingrediënten en daarna ijs. Deze volgorde zorgt ervoor dat het blenden soepel verloopt, zonder dat je tussendoor zelf de mix nog door moet roeren. Vul de kan ook voor niet meer dan twee derde en bij warme ingrediënten voor niet meer dan de helft.

Controleer de snelheid van de powerblender

De meeste high speed blenders zijn uitgerust met een draaiknop waarmee je de snelheid kunt instellen. Je begint natuurlijk altijd met de laagste snelheid en je draait het apparaat daarna steeds op een iets hogere snelheid. Wanneer je het apparaat altijd op meteen op de hoogste stand start vraagt dat een flinke inspanning van de motor. Wanneer je op de laagste stand begint zullen de ingrediënten veel minder in het rond spatten, waardoor je zelden met een spatel het mengsel van de rand van de kan hoeft af te schrapen. Aan de andere kant wil je ook niet dat de blender heel erg lang op de laagste stand draait want ook dit is niet al te best voor de motor.

Met andere woorden: start op de laagste stand en verhoog geleidelijk aan de snelheid. Bij de meeste ingrediënten zal de blendertijd niet langer hoeven te zijn dan een minuut. Voor de wat dikkere pasta´s kun je het beste pulserend werken; meerdere keren achter elkaar kort mixen. Draaien de messen, maar worden de ingrediënten niet geblend dan kunnen er twee dingen aan de hand zijn. Of er zit niet genoeg voedsel in de blender om het apparaat zijn werk goed te kunnen laten doen en dan zul je dus ingrediënten moeten toevoegen of er zit teveel lucht in de blenderkan. Gebruik dan de spatel om het voedsel wat dichter bij de messen te duwen.

Sommige ingrediënten kun je het best eerst weken

Sommige recepten voor de high-speed blender geven aan dat je de ingrediënten eerst voor moet weken. Bijvoorbeeld wanneer we noten gaan blenden voor het maken van een saus of notenmelk. Een powerblender is prima in staat om een gladde puree of pasta te draaien van harde ingrediënten. Toch kan het beter zijn om te ze eerst te weken. Het weken zal namelijk niet alleen zorgen voor een nóg gladder en egaler resultaat, maar helpt je lichaam ook om de voedingsstoffen beter op te nemen.

Veiligheidstips voor het gebruik van high speed blenders

De motor van een high speed blender is zo krachtig dat het inschakelen van het apparaat soms wat ruw kan verlopen en het deksel kan losraken wanneer deze niet goed is vastgedraaid. Zelfs wanneer je je hand bovenop het deksel legt. Om rommel in de keuken te voorkomen: controleer altijd of het deksel goed vast zit vóórdat je de blender inschakelt.

Geen kokende vloeistoffen in de blenderkan

De messen in een high speed blender draaien zeer snel. Zo snel dat de inhoud wordt nog verder opgewarmd door de op hoge snelheid roterende messen. Zorg daarom dat de inhoud van de blenderkan bij het blenden niet warmer is dan 50 graden Celsius. Ook wanneer je soep maakt in de powerblender. De stoom van de hete vloeistof kan de druk in de kan zo verhogen dat de deksel van de blender af kan worden gedrukt tijdens het blenden.

Volgende lezen

verschillen-blender-slowjuicer
blender-schoonmaken

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.