Vacumeren

De drie manieren van verpakken

sous vide verpakken

Eén van de grootste misverstanden van sous vide koken is dat er alleen volledig gevacumeerde ingrediënten bereid kunnen worden. Dit zou alleen met een vacumeer apparaat kunnen, want hiermee kun je de producten volledig vacuümtrekken. De gedachte is niet vreemd aangezien ‘sous vide’ in het Frans letterlijk ‘onder vacuüm’ betekend. Echter zijn er in totaal drie manieren om ingrediënten te verpakken. In dit artikel lees je alles over de manieren om ingrediënten te verpakken om deze vervolgens sous vide te bereiden. In tegenstelling tot het vacumeren met een vacuüm apparaat, zijn de andere 2 manieren van sous vide verpakken een prima alternatief. Het gaat om de volgende varianten: trekfolie en glazen potjes.

Rekfolie

Rekfolie wordt veelal gebruikt bij het maken van rouleau of rollade. Neem bijvoorbeeld dit recept van ontzettend malse kip rouleau. Doordat het product, in dit geval de kiprollade, strak wordt opgerold in rekfolie, is het product luchtledig verpakt en kan het direct gebruikt worden. Het is van belang dat het rekfolie van degelijke kwaliteit is, anders ontstaat de kans dat het onveilig is voor het sous vide koken. Hoe je een rollade kan oprollen zodat je deze vervolgens sous vide kan bereiden, zie je in de video hieronder.

 

Glazen potjes

De musthave bij het bereiden van crème brûlée en bijvoorbeeld paté zijn glazen potjes. Hiervoor kun je ongeveer alle glazen potjes gebruiken en bijvoorbeeld weckpotjes. Deze potjes kun je aanschaffen bij elke supermarkt of winkels waaronder de Action, Xenos of Big Bazar. Wat ideaal is aan deze potjes is dat je hier na de bereiding ook in kunt serveren.

 

Vacumeren in vacuumzakken

Het aanschaffen van een vacumeermachine is tegenwoordig niet meer prijzig, en er staan veel voordelen tegenover. Door het ingrediënt volledig vacuüm te trekken wordt de versheid én de houdbaarheid tot vijf keer verlengd. Hierdoor kan je grotere hoeveelheden voedsel bereiden en direct invriezen. Hiermee wordt tijd bespaard met koken, aangezien je voor meerdere dagen tegelijk kan koken. Verder kan er geen vriesbrand ontstaan, wat de structuur van de producten aantast. Daarnaast houdt vacumeren het voedsel vrij van bacteriën. Tot slot kan er door het vacuüm proces bijzonder snel gemarineerd worden. De marinade omsluit namelijk het ingrediënt volledig en het vacuüm trekt bijzonder snel in het product. Er zitten veel voordelen aan het vacumeren van ingrediënten, waardoor het aanschaffen van een vacumeermachine een goede investering is.

Volgende lezen

chocolade sous vide
Sous vide garen

12 reacties

administratiekantoor@escherich.nl

administratiekantoor@escherich.nl

Maar als je dan de biefstuk hebt ontdooid hoe warm je deze dan weer op alvorens af te bakken (ik heb trouwens een oven met sous vide mogelijkheid)
Alvast hartelijk bedankt voor een reply!

nancyvanschijndel@me.com

nancyvanschijndel@me.com

Hallo, blijft de kwaliteit en smaak van het vlees na het invriezen goed?

jorick@souvy.nl

jorick@souvy.nl

Hallo Nancy. De kwaliteit en smaak van het vlees blijft het beste op het moment dat deze wordt gevacumeerd in een vacuumzak.

jorick@souvy.nl

jorick@souvy.nl

Hi Jolanda,

Dat kan alleen als de glazen bak hittebestendig is. Daarom zou ik onze sous vide bakken aanraden.

jorick@souvy.nl

jorick@souvy.nl

Hi Babs. Een gehele maaltijd in een keer garen is niet mogelijk omdat elk ingrediënt een specifieke kooktijd nodig heeft met een bepaalde temperatuur. Enkel het opwarmen van een maaltijd is echter wel mogelijk met sous vide.

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.