Sous vide

Slow cooker vs sous vide apparaat

Sous vide garen

Voor de échte kookliefhebbers zijn er altijd nieuwe technieken te ontdekken. Momenteel is er veel te doen omtrent het begrip slow cooker, een apparaat dat gericht is op het langzaam garen van producten. In deze blog zet ik de sous vide kooktechniek en de slowcooker, twee vooruitstrevende slowcooking technieken, tegenover elkaar zodat je een duidelijk beeld krijgt over de voor- en nadelen van beide kooktechnieken.

Hoe werkt een slowcooker?

slow cookerEen slowcooker, bij vele van jullie bekend als Crockpot, is een machine die de mogelijkheid biedt om gerechten op een lage temperatuur langzaam te laten garen. Dit is mogelijk door het elektrische verwarmingselement wat de binnenpan van de slowcooker verwarmt. Als je een slowcooker gaat gebruiken dien je de volgende stappen te ondernemen:

 1. Zoek een “slowcooking” recept uit.
 2. Prepareer de ingrediënten.
 3. Voeg (afhankelijk van het recept) wat vocht toe in de slowcooker.
 4. Doe de ingrediënten in de slowcooker.
 5. Zet de slowcooker op de gewenste stand voor … uur (afhankelijk van het recept).

Hoe werkt een sous vide apparaat?

Anova Precision Cooker Bluetooth

Een sous vide apparaat is net een slag anders dan de slowcooker. Bij een sous vide bereiding is het namelijk niet een pan of oven die het eten gaart, maar het verwarmde water waarin het eten vacuümverpakt zit. Het sous vide apparaat is te bevestigen aan een sous vide bak of pan waarin een x aantal liter water zit.

Vervolgens stel je de gewenste tijd en temperatuur voor het product in op het sous vide apparaat. Zodra de kerntemperatuur bereikt is geeft de sous vide cooker een melding dat het eten gegaard kan worden. Alvorens dit gebeurt dient het gemarineerd en luchtdicht verpakt te zijn.

Hoe je eten kunt verpakken voor sous vide bereiding lees je hier. Als het eten in de sous vide bak zit start je de timer en circuleert het water op de constante kerntemperatuur van het product door de bak. De sous vide cooker stopt automatisch na het aflopen van de timer. Het gebruik van een sous vide cooker gaat als volgt:

 1. Zoek een sous vide recept uit.
 2. Prepareer de ingrediënten.
 3. Verpak het eten luchtledig.
 4. Vul de sous vide bak met water (bij voorkeur warm water).
 5. Stel de gewenste temperatuur en tijd in.
 6. Doe het eten in de bak (tijdstip is afhankelijk van product).
 7. Bewerk het eventueel na (grillen, branden).

Voordelen slow cooker:

 • Gezond
  Een slow cooker gaart het eten op lage temperatuur, waardoor het eten niet ‘kapot’ gekookt wordt. Dit heeft als gevolg dat veel voedingsstoffen van het eten behouden blijven. Daarnaast is er voor bereidingen in een slow cooker weinig tot geen vet nodig aangezien een beetje vocht tezamen met de sappen van het eten voldoende is.
 • Veilig
  Het blijft natuurlijk apparatuur, maar het gebruik van een slow cooker is relatief veilig ten opzichte van koken op open vuur. Er kan geen vlam in de pan slaan en het is niet nodig om continue te monitoren. De kans bestaat natuurlijk altijd dat een stop doorslaat of dat er een ander elektronisch defect optreedt.
 • Duurzaam
  De slowcooker houdt een constante temperatuur aan die behouden blijft door het deksel op de pan. De gesloten omgeving zorgt namelijk voor het tegengaan van warmteverlies.
 • Toegankelijk
  Het is een hele eenvoudige manier om je gerechten thuis een boost te geven. Eigenlijk iedere hobby-kok kan ermee overweg en de resultaten zijn vaak goed.
 • Reiniging
  Afhankelijk van het model is een slow cooker makkelijk te reinigen. Zo zijn sommige binnenpannen uitneembaar en kunnen deze in de vaatwasser.

Nadelen slow cooker:

 • Inhoud
  Er zijn verschillende formaten slow cookers, maar als je verschillende maten wil moet je meerdere cookers kopen.
 • Bakken
  Het is niet mogelijk om te bakken in een slow cooker. Dit kan verholpen worden door het vlees op voorhand of achteraf aan te braden. Wel betekent dat een extra handeling.
 • Vochtigheid
  Bij het bereiden in een slow cooker wordt vocht toegevoegd en komen veel sappen vrij uit het vlees en de groenten, dit kán tot gevolg hebben dat sommige etenswaren zacht of zompig worden.
 • Bereidingstijd
  Er zijn geen recepten snel te bereiden in een slow cooker.

Voordelen sous vide:

 • Constant
  Het sous vide apparaat is tot op de graad nauwkeurig in te stellen, dit zorgt ervoor dat het product altijd constant gaart op de gewenste temperatuur. Door de timer op het apparaat zal het eten nooit langer garen dan zou moeten.
 • Kwantiteit en kwaliteit
  Doordat de sous vide cooker het water op constante temperatuur in de bak of pan circuleert is het mogelijk om grote hoeveelheden tegelijk te garen met stuk voor stuk een perfect resultaat. Bij het bereiden van grote hoeveelheden raden wij de grotere sous vide bak aan.
 • Flexibiliteit
  In tegenstelling tot een slow cooker is een sous vide apparaat mobiel. Dit is te danken aan het feit dat het verwarmingselement niet geïntegreerd is in een pan, zoals bij de slow cooker. Het is gemakkelijk om de sous vide cooker bijvoorbeeld mee te nemen naar een vriend of vriendin en het daar op een pan of bak te bevestigen.Daarnaast biedt het de mogelijkheid om bijvoorbeeld een kleinere bak of pan te gebruiken bij een kleine maaltijd en een met grotere inhoud bij grotere maaltijden. Op deze manier bespaar je water. Ik raad aan om een van onze sous vide bakken te gebruiken, aangezien deze een deksel en passende uitsparing voor het apparaat hebben, waardoor er zo min mogelijk warmte verloren gaat.
 • Vacuüm
  Doordat het eten luchtdicht verpakt is blijven alle vitamines en voedingsstoffen behouden. Ook zorgt de vacuümverpakking ervoor dat de producten tot 5 keer langer houdbaar zijn. Twee vliegen in één klap!
 • Textuur
  Ale etenswaren behouden hun natuurlijke textuur. Dit zorgt ervoor dat vlees onder sous vide bereiding mooi mals wordt, vis sappig blijft en groentes lekker knapperig zijn.
 • Eenvoud
  Het is eenvoudig in gebruik en leidt tot hoogstaande resultaten. Met de recepten en blogs op onze website kan je gelijk aan de slag.

Nadelen sous vide:

 • Bereidingstijd
  Afhankelijk van het product kan de bereidingstijd lang zijn. Zo kunnen spareribs wel 24 uur garen. Andere producten, zoals zalm, hoeven maar 15 minuten te garen.
 • Bakken
  Evenals bij een slow cooker is het niet mogelijk om te bakken met een sous vide apparaat. Er wordt in onze recepten ook aangeraden om het eten dan ook na te bewerken voor een lekker krokant korstje.

Overeenkomsten tussen sous vide en slow cooker

 • Het zijn beide slow cooking technieken, langzaam garen leidt tot mooie resultaten en deze methodes zijn beide toonaangevend.
 • Bij het gebruik van de slow cooker en het sous vide apparaat blijven de voedingsstoffen en vitamines van de producten behouden. Dit zorgt ervoor dat je smaakvoller én gezonder eet.
 • Bakken is een functionaliteit die allebei de technieken niet hebben. Hiervoor dien je een ander keukenmiddel te gebruiken.
 • Deze technieken zijn écht voor iedereen. Ze zijn zeer gebruiksvriendelijk, veilig én behoeven weinig tot geen aandacht als ze eenmaal in werking zijn gesteld.

Verschillen tussen sous vide en slow cooker

 • Vacuüm verpakken is het grootste verschil tussen de twee slow cooking methodes en ook gelijk het grote voordeel van sous vide ten opzichte van een slow cooker. Alle smaken en sappen van het product blijven in de zak verpakt, waar dit in de slow cooker minder is. Ook het verlengen van de houdbaarheid van het product is een grote pré. Vooral als je grote hoeveelheden klaarmaakt is dit voordelig, aangezien je een groot deel dan in kunt vriezen en op de dag van gebruik alleen de nabewerking nog hoeft te doen.
 • Een sous vide apparaat is wat flexibeler te gebruiken vanwege de eenvoudige manier van bevestigen op elke willekeurige pan, mits deze de juiste diepte heeft.
 • De sous vide cooker bereidt het eten tot op de graad nauwkeurig, waar bij een slow cooker vaak de standen high en low als optie gegeven worden. Dit leidt ertoe dat een sous vide apparaat altijd constant op de kerntemperatuur gaart en nooit overgaar wordt. Bij een slow cooker kan het voor komen dat een product niet ver genoeg doorgaard, omdat er geen temperatuur ingesteld kan worden (afhankelijk van het model).

Vergelijking kosten

Als je besluit om een sous vide apparaat of een slow cooker te kopen is het handig om te weten wat de prijscategorie van beide producten is. Van allebei de apparaten zijn verschillende modellen met meer/minder functies en dus ook met differentiërende prijzen. Om die reden heb ik van zowel de sous vide cooker als de slow cooker een vergelijkbaar model uitgelicht. Dat wil zeggen dat beide apparaten een instelbare timer en temperatuur hebben.

Sous vide apparaat

[product=wartmann-cooker]
Je shopt 'm hier!
[/product]

  Specificaties

  Vermogen 1300 Watt
  Capaciteit 20 liter
  Temperatuur 0 – 95 °C
  Timer 0 – 60 uur
  Merk Wartmann
  Type WM-1507-SV
  Gewicht 1,1 Kilogram
  Afmetingen (l-b-h) 41 x 10 x 5,7 cm

   

  Verbruik

  Veel mensen zullen zeggen “10 uur garen, dat verbruikt toch ontzettend veel stroom?”. Ter verduidelijking zet ik het energieverbruik voor 10 uur sous vide koken af tegen 10 uur garen in een oven, uitgaand van het gemiddelde wattage voor een oven van 2000watt.

  De berekening is als volgt: (vermogen in watt * aantal uur verbruik)/1000 = verbruik in kwh à verbruik in kwh * gemiddelde prijs per kwh

  Oven: (2000w * 10u)/1000 = 20kwh à 20kwh * €0,22 = €4,40

  Sous vide apparaat: (1300w * 10u)/1000 = 13kwh à 13kwh * €0,22 = €2,86

   

  Slow cooker

  Prijs

  • Crockpot Slow Cooker Next Gen – €119 | €149

  Specificaties

  Vermogen 250 Watt
  Capaciteit 5,7 liter
  Temperatuur 0 – 95 °C
  Timer 0 – 20 uur
  Merk Crockpot
  Gewicht 7,4 Kilogram
  Afmetingen (b-h-d) 39 x 30 x 28 cm


  Verbruik

  Voor het verbruik van de slow cooker gebruik ik dezelfde berekening als bij de sous vide cooker.
  Oven: (2000w * 10u)/1000 = 20kwh à 20kwh * €0,22 = €4,40
  Slow cooker: (250w * 10u)/1000 = 2,5kwh à 2,5kwh * €0,22 = €0,55

  Bereiden

  Sous vide bereiding pulled chicken

  pulled chicken sous vide

   

  Ingrediënten

  • 800gr kip
  • Halve krop ijsbergsla
  • 2 tomaten
  • 2 el worcester saus
  • 1 el mosterd
  • 2 el azijn
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 avocado
  • 4 ciabatta’ s
  • 2 el bruine basterdsuiker
  • 1 ui
  • 100 ml water
  • Tikka masala

  Instructies

  1. Zet de pan of de sous vide bak gevuld met water klaar, stel de sous vide cooker in op 64°C en verwarm het water.
  2. Marineer de kip met de tikka masala en voeg peper en zout toe naar eigen smaak. Doe de kip met een klontje boter in de sous vide zak. Zet de timer op minimaal 1 uur.
  3. Doe de gesnipperde uit met water, azijn, citroensap, mosterd, peper, zout en de bruine suiker in een steelpan en laat dit 20 minuten koken. Voeg daarna de ketchup, worcestersaus en het gerookte paprikapoeder toe. Haal de pan van het vuur en laat deze afkoelen.
  4. Als de timer afgaat haal je de kip uit de sous vide zak en trek je deze met 2 vorken uit elkaar. Meng de gescheurde kipreepjes vervolgens met de inmiddels afgekoelde barbecuesaus.
  5. Snij de afgebakken ciabatta’ s open om het broodje op te maken. Beleg de broodjes met dungesneden tomaat, avocado en sla.
   Tip: brandt de avocado met een keukenbrander om een licht gebrande smaak te creëren.
  6. Tast toe!

   [product=keukenbrander]
  Replace this with the text you want to show up in the embed.
  [/product]

  Slow cooker bereiding pulled chicken

  Shredded Slow Cooker Chicken with BBQ Sauce 4of4

  Ingrediënten

  • 2 kipfilets
  • 1½ cup tomatenketchup, het liefst met zo min mogelijk suiker
  • 1 el sojasaus
  • 3 el bruine suiker
  • 1 el worcester saus
  • 1 el appelazijn
  • Gemalen rode peper
  • ½ tl knoflookpoeder

  Instructies

  1. Voeg alle ingrediënten voor de saus bij elkaar en doe deze in de slow cooker. Voeg de kip toe en dompel deze goed onder in de saus.
  2. Stel de slow cooker in op high en zet de timer voor 3-4 uur.
  3. Haal de kip na het afgaan van de timer uit de cooker, pak 2 vorken en trek de kip uit elkaar.
  4. Leg de gescheurde kipstukken weer in de cooker en mix het met de barbecuesaus tot alle kipstukken bedekt zijn.
  5. Je kan de kip in de cooker op de warmhoud-stand laten terwijl u de broodjes snijdt en eventuele salade bereidt.
  6. Serveer de pulled chicken op een broodje met een frisse salade ernaast.

  Conclusie

  Slow cooking biedt legio aan mogelijkheden, zowel in een slow cooker als met een sous vide apparaat. Allebei de kooktechnieken hebben voor en- nadelen zoals je hierboven hebt kunnen lezen. Er zijn een paar punten die eruit springen:

  • De flexibiliteit die de sous vide cooker wél heeft tegenover een slow cooker.
  • Het vacuüm verpakken wat de houdbaarheid verlengt en de smaak en voedingsstoffen waarborgt.
  • De inhoud van een sous vide bak van 20L tegenover 5,7L van de slow cooker
  • Het kostenverschil aan energieverbruik van de slow cooker ten opzichte van het sous vide apparaat.
  • De mogelijkheid om sous vide ook snel gerechten te bereiden.

  Een punt dat komt kijken bij het sous vide apparaat is dat er variabele kosten aan vast zitten in de vorm van sous vide zakken of vacuümzakken. Deze hebben daarentegen ook een toegevoegde waarde, omdat ze de mogelijkheid bieden om voor de lange termijn te koken met behoud van de kwaliteit van het eten.

  Ik hoop van harte dat je meer te weten gekomen bent over alle voor- en nadelen, overeenkomsten en verschillen van slow cookers en sous vide apparaten.

  Volgende lezen

  sous vide verpakken
  sous-vide-accessoires

  2 reacties

  yu-givan@hotmail.com

  yu-givan@hotmail.com

  Hi Jan,

  Sous vide kun je ook inzetten voor kortere periodes zoals bijvoorbeeld een steak. Om dingen te vergelijken houden we dezelfde tijden aan. 10 uur vergelijken met 2 uur zou dus raar zijn. Het is overigens niet de bedoeling om sous vide er sterker uit te laten komen, maar simpelweg de verschillen te laten zien. Sous vide en een oven gaan namelijk juist perfect samen!

  Fijne dag gewenst!

  j.c.veldhuizen@planet.nl

  j.c.veldhuizen@planet.nl

  Goedendag,
  De vergelijking met de oven is niet geheel correct. Om in de oven te garen is de temperatuur hoger, dat klopt.
  De tijd is echter veel korter! Vlees 10 uur in de oven, dan is er niet anders dan verkoolde resten over.
  Hoe onwetend denken jullie dat de lezers zijn!
  Informeren is goed maar doe het met de juiste argumenten. Ik verwacht wel enige correctie hierover de website.
  Vriendelijke Groet

  Laat een reactie achter

  Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.