Sous vide

Zalm

zalm sous vide

Wie kent het niet. Zalm. De roze en smaakvolle vis. Vele mensen zijn bekend met het feit dat vrijwel alle vis, ook zalm, snel overgaar wordt. Dit gebeurt voornamelijk in de oven, waar de vis wordt blootgesteld aan een temperatuur boven de 100 °C. Deze temperatuur is te hoog voor vis. Bij zalm sous vide garen is dit niet het geval. Hier wordt de vis niet blootgesteld aan hoge temperaturen. Hierdoor raakt hij nooit uitgedroogd. Bij deze techniek wordt de zalm sous vide namelijk gegaard in een waterbad op 50 °C.

De zalm kan in meerdere gerechten gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld aan een pasta tagliatelle met pesto. Of een romige en kruidige risotto met groene asperges. Of tussen getoaste sandwiches met verse mayonaise. Hoe vind jij deze zalm het lekkerst?

 Auteur Jorick
Personen 4
Temperatuur 50
Gaartijd 25  minuten
Prep tijd 10 minuten

 

Ingrediënten:

  • 4 zalmfilets (à 150 gr)
  • Olijfolie
  • Peper
  • Zout

Bereiding:

  1. Zet alles klaar: Neem een bak, pan of sous vide bak en vul het met warm water. Stel het sous vide apparaat in op 50 °C en laat het water verwarmen.
  2. Verpak de zalm: Breng de zalm op smaak met peper en zout. Doe de zalm samen met wat olijfolie in de sous vide zakken. Leg de sous vide zak in het waterbad en stel de timer in op 25 minuten.
  3. Serveren! Als de timer is afgegaan haal je de zalm uit de sous vide zak. Serveer het direct. Oja, vergeet niet te genieten!

Deze producten heb je nodig bij het bereiden van dit recept:

[product=sous-vide-bak-met-deksel]
Handig voor dit recept
[/product]

[product=ivide-circulator-stick-2-0]
Perfect voor dit recept!
[/product]

[product=vacuumzakken]
Geschikt voor sous vide koken
[/product]

Volgende lezen

sous vide hazenrugfilet
sous vide asperges

11 reacties

Jorick van Souvy

Jorick van Souvy

Hi Lenny, de recepten kunnen ook bereid worden in een stoomoven. Alleen het verschil met een stoomoven en een sous vide apparaat is dat een sous vide apparaat op de graad nauwkeurig kan garen. Met een sous vide apparaat is dus het resultaat stukken beter dan een stoomoven. Een paar graden verschil is namelijk al een aanzienlijk ander resultaat. Al bij al raad ik een sous vide apparaat aan.

Lenny

Lenny

Ik vraag mij af of deze recepten ook te bereiken zijn met een stoomoven ? Alleen heeft de Neff geen 82 gr maar 80 gr en verspringt met 5 gr iets langer laten liggen dan moet dat toch ook te doen zijn ?

Tim van Souvy

Tim van Souvy

Goed om te horen Els! Laat je het ons weten als je weer iets lekkers hebt gemaakt?

Els Voshol- de Looze

Els Voshol- de Looze

Vandaag voor het zalm gegaard in de sous vide, en wij hebben inderdaad genoten van het resultaat en zal de sous vide vaak gebruiken. De zalm was heerlijk mals….

Jorick van Souvy

Jorick van Souvy

Hi Eduard,

Hoe het met precies met de voedselveiligheid zit, lees je in in dit blogartikel ’Waarom is sous vide koken gezond?

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.