Groente

Asperges à la Flamande

sous vide asperges

Asperges à la Flamande betekent letterlijk: asperges op Vlaamse wijze. Het is een recept dat uit de middeleeuwse Vlaamse keuken komt en van oorsprong zijn de ingrediënten: gegaarde asperges, hardgekookte eieren en peterselie. Een kleine twist die wij hieraan geven is dat de asperges sous vide bereid worden. Waarom? De sous vide bereiding geeft de asperge een fantastische smaak. Geen smaak gaat verloren doordat het verpakt is en de smaakbeleving is optimaal.

 Auteur Jorick
Personen 4
Temperatuur 88
Gaartijd 40 minuten
Prep tijd 20 minuten

 

Ingrediënten:

  • 20 asperges
  • 100 ml olijfolie
  • 1 citroen
  • 40 gr suiker
  • 4 eieren
  • Peterselie
  • Zout

Bereiding:

  1. Zet alles klaar: Neem een bak, pan of sous vide bak en vul deze met warm water. Stel het sous vide apparaat in op 88 °C en laat het water verwarmen.
  2. Schil de asperge: Schil de asperges rondom en snijd de onderste 2 cm van de asperge eraf. Dit is namelijk stug en kan gebruikt worden voor een aspergesoep.
  3. Verpak de asperges: Doe de asperges samen met alle ingrediënten, behalve het ei, in de sous vide zakken. Leg de sous vide zak in het waterbad en stel de timer in op 40 minuten.
  4. Het ei: Kook ondertussen de eieren gaar óf laat de eieren 14 minuten sous vide garen op 75 °C. Als je kiest voor de sous vide bereiding dan kan je de eieren zonder zak in het waterbad doen. Serveer de eieren direct als ze klaar zijn.
  5. Afwerking: Serveer de asperges direct of laat ze terug koelen in ijswater. Serveer bij asperges a là Flamande: hardgekookte eieren en peterselie.

    Óf kies ervoor om een twist te geven aan de klassieke Vlaamse wijze door te kiezen voor een 75 °C ei.

Deze producten heb je nodig bij het bereiden van dit recept:

[product=sous-vide-bak]
Kies jouw formaat [/product]

[product=ivide-circulator-stick-2-0]
Perfect voor dit recept!
[/product]

[product=vacuumzakken]
Geschikt voor sous vide koken
[/product]

Volgende lezen

zalm sous vide
sous vide lamsrump

9 reacties

Joyce

Joyce

Hallo Jorick,
Als ik de asperges later wil serveren, hoe lang en op hoeveel graden moet ik deze dan opwarmen?

Herman P.C.E. Kuipers

Herman P.C.E. Kuipers

Lekker omdat de smaak niet in het water verdwijnt. En ook heel erg makkelijk om te maken.

Givan van Souvy

Givan van Souvy

Hi Myriam,

Een week moet zeker lukken! Denk zelfs nog wat langer.

Myriam Bulcke

Myriam Bulcke

Ik heb asperges klaargemaakt en in ijswater afgekoeld en in de koelkast geplaatst. Hoelang kan ik de asperges bewaren zonder verlies aan kwaliteit? Heel tevreden over sous vide bereiden.

Givan van Souvy

Givan van Souvy

Hi Joyce,

Je kunt ze op dezelfde temperatuur weer op laten warmen. Ik denk dat een minuutje of 10 voldoende moet zijn.

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.