Groente

Zelf kimchi maken

Zelf kimchi maken

Waarom zou je zelf kimchi willen maken? Het antwoord is eenvoudig: smaak, flexibiliteit en gezondheidsvoordelen. Het is geen geheim dat zelfgemaakte gerechten vaak lekkerder zijn dan kant-en-klare varianten. Maar bij gefermenteerd voedsel, zoals kimchi, gaat deze bewering nog een stapje verder. Je kunt de smaken helemaal zelf bepalen en je wordt beloond met een probiotisch wonder waar je smaakpapillen en darmflora dol op zullen zijn. Lees verder en ontdek hoe je deze Koreaanse delicatesse zelf kunt maken.

 

Wat is kimchi eigenlijk?

Kimchi is een traditioneel Koreaans bijgerecht, gemaakt van gefermenteerde groenten met een pittige en scherpe smaak. De basis is meestal Chinese kool, die wordt gemarineerd in een specerijenmengsel met onder meer chilipoeder, knoflook, gember en vispasta. Dit wordt vervolgens in grote potten gezet om te fermenteren. Het fermentatieproces verandert eenvoudige groenten in een smaakvolle, pittige en zure delicatesse die bij veel verschillende gerechten kan worden geserveerd.

 

Hoe maak je kimchi?

Om kimchi te maken, snijd je 1 Chinese kool in de lengte in vieren, verwijder je de harde kern, en hak je de bladeren in grove stukken. Bestrooi de kool met 3 eetlepels zout, masseer het goed in, en laat het 2 uur staan, af en toe omscheppen. Spoel daarna de kool grondig af en laat uitlekken. Maak een pasta van 3 eetlepels rijstmeel, 1 eetlepel suiker, 200 ml water, en laat afkoelen. Voeg hieraan 3 eetlepels Koreaanse chilivlokken (gochugaru), 2 teentjes geperste knoflook, 1 geraspte gemberwortel, 2 eetlepels vissaus, en 1 fijngesnipperde ui toe. Meng de pasta met de kool en voeg eventueel reepjes wortel en radijs toe. Doe alles in een luchtdichte pot, druk goed aan zodat er geen lucht tussen zit, en laat 2-5 dagen fermenteren op kamertemperatuur. Zet daarna in de koelkast en geniet van je huisgemaakte kimchi als bijgerecht of smaakmaker!

[product=keukenweegschaal-5-kg]
Meten is weten!
[/product]

 

Hoe bewaar je kimchi?

Kimchi bewaren is een van de belangrijkste stappen in het proces. De pot met kimchi moet op een koele, donkere plaats liggen om te fermenteren. Hoe langer het staat, hoe sterker de smaken worden. Eenmaal gefermenteerd, bewaar je de kimchi in de koelkast om de fermentatie te vertragen en hem langer vers te houden. Afhankelijk van je smaakvoorkeur kan kimchi enkele maanden worden bewaard, waarbij de smaak in de loop van de tijd blijft veranderen.

 

Aan de slag!

Zelf kimchi maken kan spannend lijken, maar met een beetje geduld en oefening wordt je beloond met een fantastisch smakend bijgerecht. Of je het nu gebruikt om je dagelijkse maaltijden op te spicen of om indruk te maken op je gasten, zelfgemaakte kimchi is een game changer. Dus waar wacht je nog op? Duik de keuken in en ontdek de wereld van fermentatie met je eigen zelfgemaakte kimchi!

Weiterlesen

Zelf brownies maken
Waarom vinden we de rokerige tonen van Schotse whisky lekker?

Hinterlasse einen Kommentar

Diese Website ist durch hCaptcha geschützt und es gelten die allgemeinen Geschäftsbedingungen und Datenschutzbestimmungen von hCaptcha.