Zelf bouillon maken

Zelf bouillon maken

Zelf bouillon maken is niet alleen eenvoudig, maar ook een geweldige manier om extra smaak en voedingsstoffen toe te voegen aan je gerechten. In tegenstelling tot kant-en-klare bouillons kun je met een zelfgemaakte bouillon precies bepalen welke ingrediënten erin gaan, waardoor je een pure, gezonde basis creëert voor soepen, sauzen en stoofschotels. In deze blog nemen we je stap voor stap mee in het proces van bouillon maken, delen we handige tips voor extra smaak en bewaren, en ontdek je waarom zelfgemaakte bouillon zoveel meer te bieden heeft dan de versie uit een pakje. Of je nu een beginner bent of je kookkunsten wilt uitbreiden, hier leer je alles voor de perfecte bouillon!

 

Wat is bouillon eigenlijk?

Bouillon is een vloeistof waarin vlees, vis, botten, groenten, kruiden en specerijen getrokken zijn. Het vormt de basis voor talloze recepten zoals soepen, sauzen en risotto. De ingrediënten kunnen per type bouillon variëren, maar enkele basiscomponenten zijn bijvoorbeeld prei, wortels, ui, selderij en tomaten. Daarnaast worden ook kruiden en specerijen zoals laurierblad, peperkorrels en kruidnagels gebruikt.

 

Hoe maak je bouillon?

Zelf bouillon maken is een eenvoudig, maar enigszins tijdrovend proces. Het begint met het verzamelen en voorbereiden van je ingrediënten. Dit kunnen botten van een kip, rund of vis zijn, maar ook groenten zoals wortelen, uien en selderij. Deze ingrediënten worden vervolgens geroosterd of direct in een grote pan met water gezet. Het geheel wordt aan de kook gebracht en vervolgens op een laag vuur laten sudderen. Dit kan variëren van een paar uur tot zelfs een volle dag, afhankelijk van het soort bouillon dat je maakt.

 

Hoe bewaar je bouillon?

Bouillon kan je goed inhoud voor later gebruik door het in de koelkast of in de vriezer te bewaren. Bouillon kan je ongeveer een week in de koelkast bewaren. In de vriezer blijft het voor zeker een paar maanden goed. Invriezen in porties kan handig zijn, om later kleinere hoeveelheden te gebruiken. Onthoud wel dat de bouillon eerst afgekoeld moet zijn voordat je het in de koelkast of vriezer zet!
Variatietips voor zelfgemaakte bouillon. Zelfgemaakte bouillon is een kookfundament die je naar je eigen hand kan zetten. Wil je een Aziatische twist aan je bouillon geven? Voeg steranijs, kaneelstokjes en gember toe. Liever een Franse flair? Laat dan tijm, rozemarijn en knoflook meekoken.

 

Aan de slag!

Nu je alle ins en outs weet van het maken van bouillon, is het tijd om de keuken in te duiken. Hoewel de bereiding eenvoudig is, vergt het tijd en geduld. Maar geloof ons, zelfgemaakte bouillon is het waard en maakt een wereld van verschil in je gerechten. Dus, aan de slag!

Weiterlesen

Zelf soep maken
Zelf pannenkoekenbeslag maken

Hinterlasse einen Kommentar

Diese Website ist durch hCaptcha geschützt und es gelten die allgemeinen Geschäftsbedingungen und Datenschutzbestimmungen von hCaptcha.