recepten

Crème brûlée

Crème brûlèe. Het klassieke custardachtige dessert met een krokante suikerlaag eroverheen. Hoe je perfecte crème brûlée sous vide bereidt, lees je in dit recept. Het geheim is namelijk de sous vide techniek die dit mogelijk maakt. Want door de crème brûlèe sous vide te bereiden wordt deze onder de 85 graden gegaard. In het recept hieronder wordt de crème brûlée bereid in kleine glazen potjes. Je kunt ze direct in dezelfde potjes serveren en afbranden. Het resultaat is een zacht en romig dessert met een knapperige laag karamel.

Ingrediënten

 • 150 gr eigeel
 • 500 ml room
 • 100 gr suiker
 • 1 vanillestokje
 • 2 gr zout

Bereiden

 1. Zet alles klaar

  Neem een bak, pan of de sous vide bak en vul deze met warm water. Stel het sous vide apparaat in op 82 °C en laat het water verwarmen.

 2. Begin bij de crème

  Meng vervolgens de eierdooiers, suiker en het zout door elkaar in een kom en klop het glad met een garde. Verwarm ondertussen de room samen met het vanillemerg in een pan tot ongeveer 70 °C. Laat dit ongeveer 5 minuten trekken zodat de vanillesmaak er goed in trekt. Schenk vervolgens de hete room op het eiermengsel en roer ondertussen het mengsel tot het steviger wordt.

 3. Vul de potjes

  Verdeel het mengsel over de potjes en doe de dekseltjes goed dicht. Plaats de potjes voorzichtig in de sous vide bak en laat ze minimaal 1 uur garen op 82 graden.

 4. Brûlée de crème

  Nadat ze gegaard zijn moeten ze direct worden terug gekoeld. Dit gaat het snelste door middel van een bak met ijswater en ze daarin te koelen. Als ze zijn afgekoeld wordt het tijd om ze te branden. Leg op de bovenkant van de crème een laagje suiker. Hoe meer suiker je toevoegt, hoe krokanter de laag wordt. Pak een crème brûlée brander. Brand de suiker totdat het mooi goudbruin is en hou de brander op ongeveer 20 centimeter afstand. Op het moment dat je de kleur bereikt hebt die je wil, moet je de suiker even de tijd geven om hard te worden. Enjoy!