Gevogelte

Parelhoen

parelhoenbout sous vide

Parelhoen is een seizoensgebonden vogel en het best verkrijgbaar in de herfst. In vergelijking met kip is parelhoen smaakvoller, sappiger en heeft het een lichte wildsmaak. Het vlees van de parelhoen is erg mager. Mager vlees heeft snel de neiging om droog te worden. Máár door de sous vide bereiding kan je dit voorkomen. In dit recept hebben we de parelhoenbout gebruikt met wat zomerse ingrediënten. Als variatie kan je het een Marokkaans tintje geven door een jus met ras el hanout te mengen. Wees creatief en laat jouw creatie in de reactie achter.

 Auteur Jorick
Personen 4
Temperatuur 62
Gaartijd 90 minuten
Prep tijd 10 minuten

 

Ingrediënten:

  • 4 parelhoenbouten
  • Peper
  • Zout
  • Olie
  • 2 takje salie

Bereiding:

  1. Zet alles klaar: Neem een pan of sous vide bak en vul deze met warm water. Stel het sous vide apparaat in op 62 °C en laat het water verwarmen.
  2. Geef ‘t smaak: Breng de parelhoenbouten op smaak met peper en zout. Doe de parelhoen samen met salie of tijm in de sous vide zakken van Souvy of vacumeer het.
  3. Bereiden: Leg de sous vide zak in het waterbad en stel de timer in op 90 minuten. Als de timer is afgegaan haal dan de parelhoen uit de sous vide zak en dep het droog met een doek.
  4. Maak het goudbruin: Verwarm een pan met olie en bak hierin de parelhoen goudbruin. Doe er als laatste een klontje boter bij.
  5. Maak het nóg lekkerder: Maak het gerecht compleet met quinoa, romanesco, tomaat en een jus.

Deze producten heb je nodig bij het bereiden van dit recept:

[product=sous-vide-bak-met-deksel]
Handig voor de recept
[/product]

[product=ivide-circulator-stick-2-0]
Perfect voor dit recept!
[/product]

[product=vacuumzakken]
Geschikt voor sous vide koken
[/product]

Volgende lezen

Sous-vide-creme-brulee
diamanthaas sous vide

4 reacties

cees manten

cees manten

L.S., Zojuist de parelhoen op basis van het recept na 90 minuten / 62 gr. gevacumeerd uit de waterbak gehaald. Helaas volledig rauw. Wat is hiervan de oorzaak? Gaarne je bericht . Met vr,gr , Cees

Jorick van Souvy

Jorick van Souvy

Goedendag Evert,

In deze blog over sous vide koken heb ik het voor je beschreven. Ik kopieer en plak het desbetreffende stukje hieronder voor je. Ik hoop dat ik hiermee je vraag beantwoord heb. :)

“Terugkoelen is het snel af laten koelen van een product om de groei van bacteriën te voorkomen en de houdbaarheid te verlengen. Dit doe je als je voedsel hebt bereid, maar niet van plan bent om dit direct te consumeren. Het is belangrijk dat dit proces snel doorlopen wordt. Snel houdt in dat het product binnen een tijdsbestek van 90 minuten van 70 graden naar 3 graden moet zijn afgekoeld. Dit draagt bij aan zowel de voedselveiligheid van het product als aan het waarborgen van de textuur, smaak- en voedingsstoffen.”
Evert-Jan

Evert-Jan

Goedendag,

Tijdens een kookcursus bij een sterrenrestaurant, werd ons op het hart gedrukt dat een kippendij met huid na 35 min sous vide gegaard te zijn, meteen in een bak met ijswater moest. Ik lees hier regelmatig dat het niet uitmaakt om een product langer in het water te laten liggen ivm kerntemperatuur.

Waarom dan soms toch afkoelen in ijswater?

Overigens ben ik een groot fan van deze manier van koken.
Beginneling maar lerend ;-)

Met vriendelijke groet,

Evert-Jan

Givan van Souvy

Givan van Souvy

Hi Cees,

Dat is vreemd. 62 graden voor 90 minuten moet écht voldoende zijn. Weet je zeker dat het water al op de juiste temperatuur was wanneer de parelhoen in het water ging?

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.