recepten

Asperges à la Flamande

Asperges à la Flamande betekent letterlijk: asperges op Vlaamse wijze. Het is een recept dat uit de middeleeuwse Vlaamse keuken komt en van oorsprong zijn de ingrediënten: gegaarde asperges, hardgekookte eieren en peterselie. Een kleine twist die wij hieraan geven is dat de asperges sous vide bereid worden. Waarom? De sous vide bereiding geeft de asperge een fantastische smaak. Geen smaak gaat verloren doordat het verpakt is en de smaakbeleving is optimaal.

Ingrediënten

  • 20 asperges
  • 100 ml olijfolie
  • 1 citroen
  • 40 gr suiker
  • 4 eieren
  • Peterselie
  • Zout

Bereiden

  1. Zet alles klaar

    Neem een bak, pan of sous vide bak en vul deze met warm water. Stel het sous vide apparaat in op 88 °C en laat het water verwarmen.

  2. Schil de asperge

    Schil de asperges rondom en snijd de onderste 2 cm van de asperge eraf. Dit is namelijk stug en kan gebruikt worden voor een aspergesoep.

  3. Verpak de asperges

    Doe de asperges samen met alle ingrediënten, behalve het ei, in de sous vide zakken. Leg de sous vide zak in het waterbad en stel de timer in op 40 minuten.

  4. Het ei

    Kook ondertussen de eieren gaar óf laat de eieren 14 minuten sous vide garen op 75 °C. Als je kiest voor de sous vide bereiding dan kan je de eieren zonder zak in het waterbad doen. Serveer de eieren direct als ze klaar zijn.

  5. Afwerking

    Serveer de asperges direct of laat ze terug koelen in ijswater. Serveer bij asperges a là Flamande: hardgekookte eieren en peterselie.
    Óf kies ervoor om een twist te geven aan de klassieke Vlaamse wijze door te kiezen voor een 75 °C ei.