Chinees Nieuwjaar is hét moment om samen te komen met familie en vrienden, herinneringen op te halen en natuurlijk te genieten van heerlijk eten. Elk gerecht op de tafel heeft een speciale betekenis, van geluk en voorspoed tot gezondheid en succes. Maar wat zet je op het menu? In deze blog ontdek je welke traditionele en moderne gerechten niet mogen ontbreken tijdens dit feest – en hoe je ze zelf eenvoudig kunt maken. Zet je eetstokjes klaar en laat je inspireren!
1. Dumplings
Dumplings zijn misschien wel het meest iconische gerecht van Chinees Nieuwjaar. Deze kleine deegpakketjes, gevuld met vlees of groente, symboliseren rijkdom en welvaart. In sommige families wordt er zelfs een munt in een van de dumplings verstopt – wie deze vindt, mag extra veel geluk verwachten in het nieuwe jaar! Je kunt ze koken, bakken of stomen en serveren met een smaakvolle dipsaus van sojasaus en azijn.
[product=dumpling-maker]
Maak je eigen dumplings!
[/product]
2. Lange noedels
Noedels staan symbool voor een lang leven en worden daarom vaak geserveerd tijdens Chinees Nieuwjaar. Hoe langer de noedels, hoe beter! Zorg er dus voor dat je ze niet breekt tijdens het koken. Een populaire variant is ‘Longevity Noodles’, waarbij de noedels worden geroerbakt met groenten en vlees in een aromatische saus van sojasaus, gember en knoflook.
3. Gestoomde vis
In de Chinese cultuur staat vis voor overvloed en een goed begin van het nieuwe jaar. Het woord voor vis, “yú” (鱼), klinkt namelijk hetzelfde als “overvloed” (余). Een hele gestoomde vis met gember, lente-ui en sojasaus is een klassiek gerecht dat niet mag ontbreken. Belangrijk detail: de vis wordt pas helemaal opgegeten op de tweede dag van het nieuwe jaar, om de overvloed voort te laten duren!
4. Kleefrijstballetjes
Tangyuan, oftewel zoete kleefrijstballetjes, worden vaak gegeten tijdens het Lantaarnfestival, maar ook tijdens Chinees Nieuwjaar. Ze symboliseren samenhorigheid en familiebanden. De balletjes zijn gevuld met sesampasta, rode bonenpasta of pinda’s en worden geserveerd in een warme, zoete gemberbouillon.
5. Mandarijnen en sinaasappels
Geen Chinees Nieuwjaar zonder een schaal vol mandarijnen en sinaasappels! Deze vruchten staan symbool voor geluk en voorspoed, mede dankzij hun ronde vorm en gouden kleur. Ze worden vaak cadeau gegeven of als decoratie gebruikt. Wil je extra veel geluk aantrekken? Zorg dan dat je ze met het steeltje en blaadje eraan bewaart!
Vier Chinees Nieuwjaar met smaak!
Chinees Nieuwjaar is een tijd van tradities, geluk en natuurlijk heerlijk eten. Of je nu kiest voor dumplings, een gestoomde vis of een kom warme kleefrijstballetjes, elk gerecht draagt bij aan een feestelijke start van het nieuwe jaar. Probeer deze recepten zelf uit en vier het met een tafel vol lekkernijen en goede wensen!
Hinterlasse einen Kommentar
Diese Website ist durch hCaptcha geschützt und es gelten die allgemeinen Geschäftsbedingungen und Datenschutzbestimmungen von hCaptcha.