De bruschetta, een knapperige toast van Italiaanse bodem, gekroond met verse tomaten en basilicum. Dit voorgerecht is eenvoudig, maar oh zo verrukkelijk. Het roept onmiddellijk herinneringen op aan zomeravonden in Toscane, waar de geuren van rijpe tomaten en versgeplukte basilicum de lucht vullen. Laat je verleiden door deze klassieker uit de Italiaanse keuken!
Auteur | Suzanne |
Personen | 4 |
Gaartijd | 10 minuten |
Prep tijd | 10 minuten |
Ingrediënten
- 1 stokbrood of ciabatta
- 2 teentjes knoflook
- 3-4 rijpe tomaten
- Een handvol verse basilicumblaadjes
- Olijfolie, extra vierge
- Zout en zwarte peper
Bereiding
Het brood
Snijd het stokbrood of de ciabatta in schuine plakken van ongeveer 1 cm dik. Rooster de plakken brood in een grillpan / gietijzeren pan of onder de grill tot ze goudbruin en knapperig zijn.
De knoflook
Pel de teentjes knoflook en wrijf ze over de geroosterde broodjes.
De tomaten
Snijd de tomaten in kleine blokjes en doe ze in een kom. Hak de basilicum fijn en voeg deze toe aan de tomaten. Besprenkel vervolgens het tomaten-basilicum mengsel met olijfolie, zout en peper en meng goed.
De bruschetta's maken
Verdeel het tomaten-basilicum mengsel over de geroosterde broodjes. Druppel eventueel nog wat extra olijfolie over de bruschetta en serveer direct.
Gebruik deze producten
[product=broodsnijplank]
Dé perfecte broodplank!
[/product]
[product=broodmes-pro-series]
Vlijmscherp!
[/product]
[product=doorschenker-3-stuks]
Sprenkel olijfolie met gemak
[/product]
Welke pan voor bruschetta?
Veel koks vragen zich af: welke pan is ideaal voor het roosteren van het brood? Een gietijzeren pan of een bakplaat in de oven met een zware bodem werken het best. Deze pannen zorgen ervoor dat jouw brood gelijkmatig krokant wordt. Verwarm de pan op middelhoog vuur of verwarm de oven voor op 200 graden. Hierdoor krijgt het brood een heerlijk goudbruine kleur met een subtiele rooksmaak. Houd daarbij in de gaten dat je geen te lange baktijd hanteert – meestal is 2 tot 4 minuten per kant ideaal voor een perfecte balans tussen krokant en zacht.
Bruschetta serveren en bewaren
Serveer jouw bruschetta op een rustiek houten bord en garneer met een paar extra blaadjes basilicum en een dunne drup olijfolie. Kom je met gasten binnen die hun honger niet langer kunnen bedwingen door de verleidelijke kleuren en geuren? Combineer dit gerecht met een frisse salade of lichte soep voor een complete, smaakvolle maaltijd. En mocht je restjes overhouden, bewaar de tomaten en basilicum apart in luchtdichte bakjes. Hierdoor behoud je de originele frisheid zodat jij de volgende keer weer geniet van dezelfde kwaliteit.
Laat een reactie achter
Deze site wordt beschermd door hCaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van hCaptcha zijn van toepassing.