Gezouten karamel is tegenwoordig niet meer weg te denken in de kookwereld. Koekjes, pudding of chocola, je vindt het overal. Maar beenham? Dat zie je niet vaak. Ik laat je in dit recept de magische combinatie van gezouten karamel met ham zien, de sous vide manier!
Auteur | Givan |
Personen | 4 |
Temperatuur | 65 |
Gaartijd | 40 minuten |
Prep tijd | 20 minuten |
Ingrediënten
- 400 gr achterham
- 1 rode ui
- 2 wortels
- 2 laurierblaadjes
- 1 el zwarte peper
- 75 gr suiker
- 50 ml water
- (gerookt) zeezout
- (gerookte) boter
Bereiding
De voorbereiding van de beenham
Stel je sous vide apparaat in op 65 graden. Doe de achterham samen met de wortels, ui, zwarte peper en laurierblaadjes in een sous vide zak en laat deze 2,5 uur garen in het waterbad. Heb je geen grote sous vide zak? Je kunt deze bestellen in onze shop.
Karamel
Ondertussen maken we de karamel, die we later gaan gebruiken. Smelt in een pan de suiker en water, totdat de massa goudbruin is. Haal het pannetje van het vuur en roer de gerookte boter erdoor. Laat de massa nog even sudderen voor circa 3 minuten en zet het vuur uit.
Uit het waterbad
Haal het vlees uit de sous vide zak en laat dit even uitlekken. Voorverwarm de oven op 200 graden. Leg een vel bakpapier op de bakplaat en leg het vlees erop. Voeg de karamel massa toe aan de ham. Dit kan met een spatel of kwastje. Strooi vervolgens wat zout op de ham, dit kan naar eigen inzicht en smaak.
De oven in
Plaats het vlees voor 10 minuten in de oven en haal het eruit. Bedruip de ham vervolgens met nog een laag karamel. Zet het vlees opnieuw in de oven voor 15 minuten. Haal het vlees uit de oven en laat dit rusten. Is de karamel laag nog niet goed zichtbaar? Dan kun je het vlees nogmaals besprenkelen en even branden met onze kookbrander. Snijd het vlees in mooie plakken. Je kunt hier heerlijke broodjes beenham van maken. In dit voorbeeld serveren we de ham met truffel en een omelet.
Gebruik deze producten
[product=sous-vide-bak-met-deksel]
Handig voor dit recept
[/product]
[product=ivide-circulator-stick-2-0]
Perfect voor dit recept!
[/product]
[product=vacuumzakken]
Geschikt voor sous vide koken
[/product]
3 reacties
Dennis Tosti
Hi Givan! Is de achterham die je gebruikt al gezouten? De meeste hammetjes uit de supermarkt zijn al gezouten, en vaak zelfs al voorgegaard. Mvg, Dennis
Harry Roestenberg
In het recept van de beenham is gerookte boter vermeld om de karamel te maken. Maar hoeveel boter?
Givan van Souvy
Hi Harry, een goede klont boter is voldoende denk aan 25 gram.
Laat een reactie achter
Deze site wordt beschermd door hCaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van hCaptcha zijn van toepassing.