Vacumeren

Vacumeren van vochtig voedsel

vochtig-voedsel-vacumeren

Het vacumeren van voedingsmiddelen wordt steeds vaker gedaan in de keuken. Door voedsel te vacumeren kun je het efficiënter en langer bewaren. Handig dus om voedselverspilling te voorkomen. En ook nog eens goed voor het milieu én je portemonnee.

Het zal je verbazen hoeveel verschillende soorten voedingsmiddelen gevacumeerd kunnen worden. En wist je dat het vacuüm verpakken niet alleen beperkt is tot vast voedsel, maar dat ook vochtig en zelfs vloeibaar voedsel gevacumeerd kunnen worden?

Misschien vraag je jezelf nu af hoe vochtige producten vacuüm verpakt kunnen worden en waarom je al die moeite daarvoor zou doen. Maar geloof ons, als je eenmaal bekend bent met deze ‘keuken hack’, bewaar je jouw zelfgemaakte soepen, marinades en andere vochtige voedingsmiddelen nooit meer op een andere manier.

Dus, weg met dat allegaartje van bakjes in koelkast en vriezer, maar voortaan ook gewoon vochtig voedsel vacumeren.

Hoe kun je vloeibare producten vacuüm verpakken?

Maak allereerst niet de fout om je vers bereide voedsel niet eerst voldoende af te laten koelen voordat je aan de slag gaat met het vacumeerapparaat. Door voedsel warm te vacumeren zorg je voor een voor bacteriën prettige omgeving. Het voedsel zal daarmee snel bederven en is de voedselveiligheid in het geding. Bovendien loop je het risico dat de vacuümzak openscheurt, omdat stoom afkomstig van de warme inhoud niet kan ontsnappen uit de dichtgesealde zak. Eerst je voedsel terugkoelen dus.

Pas daarna kun je goed en veilig vochtig voedsel vacumeren. En dat vacumeren kun je doen op vijf verschillende manieren.

5 manieren waarop je vochtig voedsel kunt vacumeren

 

Methode 1: Eerst invriezen, daarna vacumeren

De simpelste manier om vloeibare producten vacuüm te verpakken is door ze eerst in te vriezen. Een soep kun je bijvoorbeeld eerst in een ijsblokjes vorm gieten en de blokjes kunnen daarna in de vacuümzak.

Wat ook kan is de lege vacuümzak in een bakje plaatsen en de zak daarna vullen. Plaats de bak met de gevulde vacuümzak enkele uren in de vriezer tot de inhoud bevroren is. De zak kan daarna uit de bak gehaald worden en gevacumeerd.

Nadeel van deze methode is dat het natuurlijk extra werk is en meer tijd kost. Bovendien is het niet altijd de bedoeling dat het voedsel ingevroren wordt. Soms wil je het gewoon bewaren in de koelkast óf wil je het direct bereiden in de sous vide. Gelukkig zijn er nog andere (en betere) opties voor het vacumeren van natte bereidingen en voedingsmiddelen.

bevroren-voedsel-vacumeren

Methode 2: Gebruik de pulse-knop op je vacumeerapparaat

De betere vacuum sealers zijn uitgevoerd met een pulseerknop waarmee je handmatig de het vacuüm kunt controleren. Niet alleen handig wanneer je voedsel wilt sealen dat gemakkelijk gecrusht kan worden door de kracht van het vacumeerapparaat, maar ook ideaal om te voorkomen dat vochtig voedsel bij het vacumeren het apparaat wordt ingezogen.

Op deze manier is het vacumeren van vloeibaar voedsel eenvoudig. Laat je bereide saus, soep of andersoortige maaltijd eerst voldoende afkoelen. Stop de gewenste hoeveelheid in de vacuümzak (pro tip: portioneer direct). Plaats de zak op de juiste manier in het apparaat en gebruik de pulseknop om lucht uit de plastic vacuümzak te zuigen. Stop met vacumeren voordat de vloeistof de sealnaad kan bereiken. Vervolgens de zak definitief dicht sealen en klaar. 

Methode 3: Met een professioneel kamer vacuüm- apparaat

Vacumeren als een pro, dat doe je met een kamer vacuümmachine. Dit zijn professionele vacumeerapparaten waarin de hele vacuümzak wordt geplaatst.

Voor eenvoudig huis-tuin-en-keukengebruik zijn deze professionele vacumeermachines misschien iets teveel van het goede. Maar, als je regelmatig veel vochtig voedsel te vacumeren hebt of misschien zelfs een (klein) bedrijf hebt, dan kan het zeker de moeite waard zijn om te investeren in een goede vacumeermachine met kamer. Vacumeren van vochtig voedsel gaat met zo’n vacumeerapparaat snel en het is uiteindelijk voordeliger, want je kunt gebruik maken van de gewone (en dus goedkope) vacuümzakken.

Groot verschil met een ‘gewoon’ vacumeerapparaat is dat de lucht niet uit de zak wordt gezogen, maar dat de luchtdruk in de vacuümkamer wordt gemanipuleerd. Het voordeel daarvan is dat de vloeistof niet door de machine uit de zak wordt gezogen, maar daar gewoon in blijft. Een voorbeeld van een kamer vacuüm- apparaat is dit model!

vochtig-voedsel-vacumeren-kamer-vacuumapparaat

Methode 4: Maak gebruik van de zwaartekracht

Hang de vacuümzak over de rand van het aanrecht of werkblad óf zet simpelweg het vacumeerapparaat op een ophoging. De tweede optie is een stuk handiger, want anders zul je met één hand de vacuümzak met vloeistof goed vast moeten houden terwijl je met de andere hand de zak tussen het vacuumeerapparaat moet klemmen en het apparaat bedienen.

Met deze aanpak houden we het vacumeerapparaat eigenlijk een beetje voor de gek. Het lijkt net alsof er geen vloeibare inhoud in de vacuümzak zit, want de vloeibare inhoud van de zak bevindt zich lager dan de vacuümmachine en de zwaartekracht doet de rest.

Op het einde, vlak voordat het apparaat de zak dichtgeseald wordt kán er wel wat vloeistof mee komen. Houd het proces dus goed in de gaten en druk wanneer dat nodig is op tijd op de seal knop van de vacumeermachine om de vacuümzak direct dicht te sealen.

Mocht er toch iets van vloeistof in de verzegeling terechtkomen, dan kan het zijn dat de zak niet goed is gesloten. Dat is lastig, want dan komt er uiteindelijk alsnog lucht in de vacuümzak. Lucht heeft niet alleen invloed op de houdbaarheid van je product, maar een slechte sealnaad zorgt ook dat er water in de zak zal komen bij een sous-vide bereiding.

Methode 5: Gebruik speciale vacuümzakken voor vochtig voedsel

Vloeistof in de sealnaad van je vacuümzak zorgt voor slechte dichting. Maar er is nóg een vervelend probleem: wanneer er vloeistof in de vacumeermachine komt zorgt dat voor schade aan het apparaat.

De allerbeste manier voor het vacumeren van vloeistoffen of natte bereidingen is dan ook de speciaal voor dat doel ontwikkelde vacuümzakken te gebruiken.

Bij vacuumzakken voor vloeibaar eten is in de zak een vochtabsorberende strip aangebracht. Deze papieren rand in de vacuümzak zorgt dat vocht wordt opgevangen voordat deze in de vacuümkamer van het apparaat kan komen en zo blijft de plek waar de seal komt droog.

Wil je vloeistoffen of vochtig voedsel vacumeren, dan zorgt een vacuümzak met vochtabsorberende strip voor een veel betere verzegeling. Schade aan het vacumeerapparaat kan worden voorkomen en kwaliteit én houdbaarheid van de inhoud zijn gegarandeerd.

vacuümzakken-vochtabsorberende-strip

Wat kun je op deze manier vacumeren?

Met behulp van de manieren die we hierboven hebben beschreven, kun je voortaan zonder problemen onder meer de volgende vochtige voedingsmiddelen vacuüm verpakken.

  • Soepen
  • Marinades
  • Sauzen en dips
  • Dranken, zoals smoothies of fruitsappen
  • Bereidingen van vlees of vis met saus, zoals bijvoorbeeld stoofvlees of coq au vin
  • Vlees of vis met marinades

Volgende lezen

gietijzeren-pan-voordelen
Wanneer gebruik je welke olie

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.