recepten

Stoofpeer

De stoofpeer is een echte allrounder. Veel mensen kennen de stoofpeer alleen als bijgerecht bij wild voor in de winter. Eigenlijk is dat jammer, de stoofpeer is namelijk lekker in elk seizoen. Je kan de sous vide stoofpeer namelijk goed verwerken in bijvoorbeeld: taarten, maaltijdsalades, desserts en cakes. Desalniettemin passen deze sous vide stoofperen perfect bij wild en stoofgerechten. De reden hiervoor zijn de aromatische specerijen, volle rode wijn en de sappige peren. Daarnaast hebben de peertjes een perfecte balans van zoet en zuur voor een dessert.

  • 4 peren
  • 700 ml rode wijn
  • 125 gr suiker
  • 1 vanillestokje
  • 2 kaneelstokjes
  • 2 kruidnagels
  • 1 steranijs
  • 1 jeneverbes

  1. Maak de marinade

    Een goede keus voor de wijn is een Cabernet Sauvignon of een Syrah. Doe alle ingrediënten in een steelpan behalve de stoofperen en breng aan de kook. Kook het geheel in tot 1/3. Zeef daarna het vocht en verwijder de kruiden.

  2. Stel de Souvy Cooker in 82 °C

    Neem een pan of sous vide bak en vul dit met warm water. Stel het sous vide apparaat in op 82 °C.

  3. Schil de peren

    Schil de peren en halveer ze vervolgens. Snijd de kern en de zaadjes eruit. Verdeel vervolgens het vocht en de peren over de sous vide zakken.

  4. Garen

    Leg de sous vide zak in het waterbad en stel de timer in op 60 minuten. Check af en toe of de stoofperen al goed zijn door er zachtjes in te knijpen. De kooktijd is afhankelijk van de rijpheid van de peer. Wanneer de peer niet rijp is moet hij langer gegaard worden. Dit kan 15 a 30 minuten langer zijn.

  5. Serveren!

    De peren zijn goed zodra er zachtjes in geknepen kan worden maar de peren nog wel zijn vorm behouden. Haal de peren uit het waterbad zodra ze klaar zijn. Serveer direct of koel terug in ijswater. Het vocht kan gebruikt worden als een saus.

  6. Maak het nóg lekkerder

    Maak de sous vide stoofpeer compleet met bijvoorbeeld: roomijs en kletskoppen.