Bijgerecht

Spruitjes met bacon

spruitjes-sous-vide

Spruitjes zijn niet altijd geliefd, en zeker niet bij de kinderen. De slechte reputatie heeft het waarschijnlijk te wijten aan de bereidingswijze, vaak worden spruitjes te gaar gekookt. Hierdoor wordt de smaak bitter en de structuur sompig. Nergens voor nodig, want deze sous vide spruitjes smaken heerlijk!

 Auteur Givan
Personen 4
Temperatuur 84
Gaartijd 1 uur en 15 minuten
Prep tijd 5 minuten

 

Ingrediënten

  • 800 gr spruitjes
  • 250 gr spekjes
  • 2 tenen knoflook
  • zwarte peper
  • Kerrie

 

Bereiding

Voorbereiding

Verwarm het waterbad op 85 graden en maak de spruitjes schoon. Snijd het harde kontje van de spruitjes en verwijder waar nodig de eerste blaadjes van de spruit als deze niet meer mooi zijn. Was vervolgens de spruitjes en laat deze goed uitlekken, dep deze vervolgens af met wat keukenpapier.

Bak de bacon

Terwijl de spruitjes aan het drogen zijn kan het spek worden gebakken. Kies voor magere spekblokjes als je wat minder vettig wilt eten. Je hoeft tijdens het bakken geen olie of boter te gebruiken, het vet van het spek is voldoende. Voeg tijdens het bakken 2 hele tenen knoflook toe. Wanneer de spekjes mooi krokant gebakken zijn zet je de pan uit en laat je deze afkoelen.

Sous vide garen

Verdeel de spruitjes in 2 zakken en voeg in elke zak de helft van de spekjes (met knoflook) toe. Voeg in elke zak een snufje kerriepoeder toe. Zuig de zak vacuüm en plaats deze in de sous vide bak. Gaar vervolgens de zakken op 85 graden voor 1 uur.

Terugkoelen of opeten?

Na een uur haal je de zakken uit het water. Koel deze direct terug in een ijsbad als je niet van plan bent om de spruitjes direct op te eten. Ga je de spruitjes direct opeten? Serveer deze dan en top af met wat zwarte peper.

Optioneel: Bak de spruitjes nog 2 minuten in roomboter voor een karamelisatie.

 

Gebruik deze producten

[product=sous-vide-bak-met-deksel]
Handig voor dit recept
[/product]

[product=ivide-circulator-stick-2-0]
Perfect voor dit recept!
[/product]

[product=vacuumzakken]
Geschikt voor sous vide koken
[/product]

Volgende lezen

sous-vide-mosselen
sous-vide-pulled-pork

4 reacties

Dennis

Dennis

Als je ze terug gekoeld hebt om te bewaren, wat is dan de beste methode om ze later weer op te warmen?
En hoelang kun je bewaren in de koeling?

Dennis

Dennis

Hallo,

Als ik dit terug gekoeld heb hoelang kan ik het dan bewaren? En hoe kan ik dit het beste weer opwarmen?

Givan van Souvy

Givan van Souvy

Hi Dennis,

Ik zou ze binnen 2 dagen opeten. Normaliter kun je alles eenvoudig weer op temperatuur brengen in de Sous Vide alleen aangezien het spek bevat raad ik aan om ze even op te bakken in een pan.

Succes!

Christine van der Boor

Christine van der Boor

Als je ze wilt opwarmen sous vide (zonder spek) hoe lang en op welke temperatuur?

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.