Er zijn vele manieren om een vlees op smaak te brengen. Denk bijvoorbeeld aan een kruiden rub of een marinade. Naast het feit dat ze het vlees of vis meer op smaak brengen, heeft het een mals makende werking op het product. Wanneer het vlees gelakt wordt ontstaat er een karameliserend effect, wat resulteert in een knapperige en smaakvolle korst. Met de sous vide kooktechniek duurt het wel een hele dag voordat deze jongens klaar zijn, maar het is het wachten dubbel en dwars waard! Dus stop bij de dichtstbijzijnde slager en haal een sparerib of twee, zodat je morgenavond kan genieten van sappige spareribs met enorm veel smaak. Enjoy!
Auteur | Jorick |
Personen | 4 |
Temperatuur | 74 |
Gaartijd | 24 uur |
Prep tijd | 45 minuten |
Ingrediënten
- 1 kg spareribs
- 1 rode peper
- 4 tenen knoflook
- 2 rode uien
- 3 dl soja saus
- 3 dl ketjap
- 300 gr bruine basterd suiker
- 2 el honing
- 1 citroen
- Kerrie poeder
- Gerookte paprika poeder
- Peper
- Zout
- Olijfolie
Bereiding
Zet alles klaar
Neem een bak, pan of de sous vide bak en vul het met warm water. Stel het sous vide apparaat in op 74 °C en laat het water verwarmen.
Marineer het vlees
Maak een kruidenmengsel van kerrie, gerookte paprikapoeder, peper en zout. Smeer hiermee de spareribs grondig in. Besprenkel de spareribs met olijfolie.
Verpak de spareribs
Doe de spareribs in de sous vide zakken. Doe er voor de zekerheid nog een extra zak omheen aangezien er scherpe puntjes op de botten zitten. Leg de zak in het waterbad en stel de timer in op 24 uur.
Maak de lak
Snijd de knoflook, rode uien en peper klein. Fruit de ingrediënten in een steelpan. Doe vervolgens de sojasaus, ketjap, honing, citroensap en de basterdsuiker erbij en kook het in tot er een stroperige structuur ontstaat.
Lakken
Laat de lak eerst afkoelen voordat je het vlees insmeert. Doordat het afkoelt wordt de lak dikker en blijft het beter om het vlees zitten.
Afwerking
Smeer de lak op het vlees. Leg de spareribs vervolgens minimaal 5 minuten op de barbecue. Je kunt hiervoor het Spareribs rek gebruiken. Smeer er nog een beetje lak overheen. Zorg ervoor dat de spareribs niet te warm worden want het vlees is al gegaard. Serveer hier een frisse aardappelsalade van krieltjes, bieslook en Franse yoghurt met mayonaise bij.
Gebruik deze producten
[product=sous-vide-bak-met-deksel]
Handig voor dit recept
[/product]
[product=ivide-circulator-stick-2-0]
Perfect voor dit recept!
[/product]
[product=vacuumzakken]
Geschikt voor sous vide koken
[/product]
12 reacties
Alex
Tijdens sous vide (of marineren) is zout het enige wat door kan dringen. Al het andere zoals peper, paprika, olie (sinds wanneer neemt water olie op ?) etc worden er gewoon afgespoeld en zorgen enkel voor een smaakje aan de oppervlakte. Check de zak maar na 24 uur sousvide. Dussss… voeg je smaakmaker toe als het gaat afgaren, bakken, of een bark gaat geven).
Zout maakt het vlees niet malser. Garen (met als effect de omzetting van callogeen) maakt het vlees malser.
Peter Meeuwis
Hallo Alex
Beweer je nu dat marineren geen enkele smaak dan zout toevoegt aan het vlees.
mijn ervaring is echt anders.
Jos
Waarom wordt het vlies aan de holle zijde van de spareribs niet verwijderd?
Dit hoort wel te gebeuren.
Jorick van Souvy
Hi Jos! In de meeste gevallen doen slagers dit voor je en in dit recept was ik ervan uitgegaan dat deze al verwijderd is. Mocht dat niet zo zijn, dan is het inderdaad nodig om het vlies te verwijderen!
Jochem
Een heerlijk recept. Dank!
Alleen de hoeveelheden voor de lak zijn een beetje overdreven 3 dl soja, ketchap en 300 gram basterdsuiker is veel te veel. Dat krijg je nimmer op.
Laat een reactie achter
Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.