BBQ

Gelakte spareribs

sous vide spareribs

Er zijn vele manieren om een vlees op smaak te brengen. Denk bijvoorbeeld aan een kruiden rub of een marinade. Naast het feit dat ze het vlees of vis meer op smaak brengen, heeft het een mals makende werking op het product. Wanneer het vlees gelakt wordt ontstaat er een karameliserend effect, wat resulteert in een knapperige en smaakvolle korst. Met de sous vide kooktechniek duurt het wel een hele dag voordat deze jongens klaar zijn, maar het is het wachten dubbel en dwars waard! Dus stop bij de dichtstbijzijnde slager en haal een sparerib of twee, zodat je morgenavond kan genieten van sappige spareribs met enorm veel smaak. Enjoy

 Auteur Jorick
Personen 4
Temperatuur 74
Gaartijd 24 uur
Prep tijd 45 minuten

 

Ingrediënten:

 • 1 kg spareribs
 • 1 rode peper
 • 4 tenen knoflook
 • 2 rode uien
 • 3 dl soja saus
 • 3 dl ketjap
 • 300 gr bruine basterd suiker
 • 2 el honing
 • 1 citroen
 • Kerrie poeder
 • Gerookte paprika poeder
 • Peper
 • Zout
 • Olijfolie

Bereiding:

 1. Zet alles klaar: Neem een bak, pan of de sous vide bak en vul het met warm water. Stel het sous vide apparaat in op 74 °C en laat het water verwarmen.
 2. Marineer het vlees: Maak een kruidenmengsel van kerrie, gerookte paprikapoeder, peper en zout. Smeer hiermee de spareribs grondig in. Besprenkel de spareribs met olijfolie.
 3. Verpak de spareribs: Doe de spareribs in de sous vide zakken. Doe er voor de zekerheid nog een extra zak omheen aangezien er scherpe puntjes op de botten zitten. Leg de zak in het waterbad en stel de timer in op 24 uur.
 4. Maak de lak: Snijd de knoflook, rode uien en peper klein. Fruit de ingrediënten in een steelpan. Doe vervolgens de sojasaus, ketjap, honing, citroensap en de basterdsuiker erbij en kook het in tot er een stroperige structuur ontstaat.
 5. Lakken: Laat de lak eerst afkoelen voordat je het vlees insmeert. Doordat het afkoelt wordt de lak dikker en blijft het beter om het vlees zitten.
 6. Afwerking: Smeer de lak op het vlees. Leg de spareribs vervolgens minimaal 5 minuten op de barbecue. Je kunt hiervoor het Spareribs rek gebruiken. Smeer er nog een beetje lak overheen. Zorg ervoor dat de spareribs niet te warm worden want het vlees is al gegaard. Serveer hier een frisse aardappelsalade van krieltjes, bieslook en Franse yoghurt met mayonaise bij.

Deze producten heb je nodig bij het bereiden van dit recept:

[product=sous-vide-bak-met-deksel]
Handig voor dit recept
[/product]

[product=ivide-circulator-stick-2-0]
Perfect voor dit recept!
[/product]

[product=vacuumzakken]
Geschikt voor sous vide koken
[/product]

Volgende lezen

short rib sous vide
sous vide kreeft

12 reacties

Alex

Alex

Tijdens sous vide (of marineren) is zout het enige wat door kan dringen. Al het andere zoals peper, paprika, olie (sinds wanneer neemt water olie op ?) etc worden er gewoon afgespoeld en zorgen enkel voor een smaakje aan de oppervlakte. Check de zak maar na 24 uur sousvide. Dussss… voeg je smaakmaker toe als het gaat afgaren, bakken, of een bark gaat geven).

Zout maakt het vlees niet malser. Garen (met als effect de omzetting van callogeen) maakt het vlees malser.

Jorick van Souvy

Jorick van Souvy

Hi Jos! In de meeste gevallen doen slagers dit voor je en in dit recept was ik ervan uitgegaan dat deze al verwijderd is. Mocht dat niet zo zijn, dan is het inderdaad nodig om het vlies te verwijderen!

Jos

Jos

Waarom wordt het vlies aan de holle zijde van de spareribs niet verwijderd?
Dit hoort wel te gebeuren.

Peter Meeuwis

Peter Meeuwis

Hallo Alex

Beweer je nu dat marineren geen enkele smaak dan zout toevoegt aan het vlees.
mijn ervaring is echt anders.

Jorick van Souvy

Jorick van Souvy

Hi Jochem, het is misschien wat meer dan je zou gebruiken maar ik vind mijn spareribs het lekkerst op het moment dat ik ze meerdere keren kan insmeren met deze heerlijke lak!

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.