Bijgerecht

Gefrituurde eidooier

sous vide ei

Eigenlijk had iemand honderd jaar geleden het idee moeten hebben om een sous vide ei te bereiden. Dan had nu niemand geweten dat een eierdooier een droge textuur kan hebben. Maar ach, beter laat dan nooit. Het mooie van een sous vide ei is de tongstrelende textuur. Als de eieren 60 minuten in schil sous vide gegaard zijn, blijft er een smeuïge textuur over wat veel weg heeft van zachte boter. Dit kan naar een nóg hoger niveau getild worden door het in een krokant jasje te stoppen.

 Auteur Jorick
Personen 4
Temperatuur 64
Gaartijd 1 uur
Prep tijd 15 minuten

 

Ingrediënten:

  • Eieren
  • Bloem
  • Panko of paneermeel
  • Zout
  • Eiwit

Bereiding:

  1. Zet alles klaar: Neem een pan of sous vide bak en vul deze met warm water. Stel het sous vide apparaat in op 64 °C.
  2. Garen: Doe de eieren zonder sous vide zak of vacuümzak in de sous vide bak en laat ze hier 60 minuten in garen.
  3. Splitsen: Laat na het garen de eieren 10 minuten terug koelen in koud water. Breek vervolgens het ei en scheid de eierdooier met het eiwit eruit. Houd het ei in je hand. Zet de kraan zachtjes aan en laat het water zachtjes op het ei stromen. Spoel het eiwit langzaam weg. Doe dit een voor een.
  4. Paneren: Haal de eierdooiers een voor een door de bloem. Vervolgens door het rauwe eiwit en tot slot door panko of paneermeel. Als dit gedaan is haal ze dan nog een keer door het eiwit en vervolgens door panko of paneermeel.
  5. Frituren: Frituur de gepaneerde eierdooiers in de frituurpan op 180 °C ongeveer 2 á 3 minuten tot ze goudbruin zijn. Als de eierdooiers klaar zijn, breng ze dan op smaak met wat zout.
  6. Serveren: Serveer de eierdooiers bijvoorbeeld met een klassieke steak tartaar en een frisse mayonaise.

Deze producten heb je nodig bij het bereiden van dit recept:

[product=sous-vide-bak-met-deksel]
Handig voor dit recept
[/product]

[product=ivide-circulator-stick-2-0]
Perfect voor dit recept!
[/product]

[product=vacuumzakken]
Geschikt voor sous vide koken
[/product]

Volgende lezen

sous vide buikspek
sous vide varkenshaas

12 reacties

Jorick

Jorick

Hi Koen, laat je ons dan wel weten wat het resultaat was? Op social media kan je ons bereiken door de hashtag #kokenmetsouvy.

Lagrou Koen

Lagrou Koen

ik ga dit eens proberen, ziet er super uit

Jorick van Souvy

Jorick van Souvy

Hi Chris, het eiwit moet inderdaad worden weggespoeld. Het is de bedoeling dat het gepaneerd wordt met rauw eiwit omdat dit goed om de eierdooier heen valt. Ik zal het direct aanpassen in het recept!

chris

chris

Eiwit wegspoelen en dan de eidooier door het eiwit halen enz?
Wordt bedoeld dat je van ongekookte eieren het eiwit gebruikt?
Dat staat dus nergens.
Of ik snap iets verkeerd?

Lagrou Koen

Lagrou Koen

ik heb die hashtag #kokenmetsouvy vergeten te vermelden op mijn post :(
Zie nu pas uw bericht.

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.