Ouderwets draadvlees van oma. Ik heb hier een twist aangegeven. Ten eerste gaar ik het stugge en stevige vlees op de perfecte manier, namelijk sous vide. Wat je wil is dat het smaakvolle stuk rundvlees, wat ook wel sukade wordt genoemd, boterzacht een sappig wordt. En daarnaast wil je dat het zijn diepe rund smaak behoudt. Het vlees heeft tijd nodig om om tot dit resultaat te komen. Met dit recept maak je van een relatief goedkoop stuk vlees, een botermalse steak.
Notitie: bij de bereidingstemperatuur van 58 °C krijgt het sous vide stoofvlees een stevige maar malse textuur. Als je toch meer van de gestoofde en zachte textuur houdt, kies dan voor de bereidingstemperatuur van 65 °C of hoger, richting de 70 °C. Houd voor beide temperaturen 24 uur kooktijd aan.
Auteur | Jorick |
Personen | 4 |
Temperatuur | 65 |
Gaartijd | 24 uur |
Prep tijd | 20 minuten |
Ingrediënten
- 800 gr rundersukade
- Olie
- Peper
- Zout
- Laurier
Bereiding
Zet alles klaar
Neem een pan of sous vide bak en vul deze met warm water. Stel de het sous vide apparaat in op 65 °C graden. Breng de rundersukade op smaak met peper en zout.
Verpak de sukade
Doe het stoovlees met een scheut olie en laurier in de sous vide zakken van Souvy of vacumeer het met een vacuümmachine. Leg de sous vide zak in het waterbad en stel de timer in op 24 uur.
Afwerking
Als de timer is afgegaan haal dan het sous vide stoofvlees uit de sous vide zak en maak het droog met papier of een doek. Snijd het vlees in mooie plakken, breng op smaak met peper en zout en serveer direct.
Maak het nóg lekkerder
Maak het gerecht compleet met knapperige groenten en rode wijnsaus.
Gebruik deze producten
[product=sous-vide-bak-met-deksel]
Handig voor dit recept
[/product]
[product=ivide-circulator-stick-2-0]
Perfect voor dit recept!
[/product]
[product=vacuumzakken]
Geschikt voor sous vide koken
[/product]
[product=vacuumapparaat-kitchen-line]
Vacumeren met Kitchen Line
[/product]
26 reacties
Eknarin Ninkham
Met 400 GR sukade hoe lang heb ik nodig
Jorick van Souvy
Hi Eknarin, bij dit recept kun je dezelfde tijd aanhouden!
Eknarin Ninkham
Is het temperatuur 65 of 57 ??
Jorick van Souvy
Zie de notitie bovenin, Eknarin: bij de bereidingstemperatuur van 57 °C krijgt het vlees een steak achtige textuur, dus wordt hij wat steviger. Als je toch meer van de gestoofde en zachte textuur houdt, kies dan voor de bereidingstemperatuur van 65 °C.
Madeleine
Heerlijk!
Met Kerst dit recept (met extra tips & tricks van Jorick) gemaakt en we hebben genoten! Botermals vlees, smeltend op de tong! Aanrader!
Ik had een flink stuk grain fed Australian sukade van 3,3 kg. Dit stuk in 2 delen verdeeld en eerst zo’n 20 uur in pekelbad gelegd. Daarna ruim 24 uur op 68 graden gegaard in een grote (24 liter) sous vide bak. Ik ben om!
Wel was het even ‘schrikken‘ dat er zoveel vocht in de zak zat. Even dacht ik dat de zak lek was… Mijn eerste sous vide ervaring is dankzij dit recept (en de ondersteuning van Jorick) een groot succes geworden en smaakt naar meer!
Laat een reactie achter
Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.