Overig

Is gember gezond?

voordelen-gember

Je hebt ze vast wel eens gezien in de supermarkt of bij een juicebar, die kleine flesjes met gember. We horen de vraag vaak: “Is gember gezond?”. Het antwoord is kort en krachtig, ja. Gember is gezond. Als je nog nooit een gembershot hebt geprobeerd, zou je dat zeker eens moeten doen. Of nog beter: maak het zelf. Een gembershot is namelijk een van de beste manieren om de dag te beginnen.

Met een portie gember in de ochtend is je lichaam meteen klaar voor de dag! We vragen al zoveel van onszelf, dus wees eens lief voor je lichaam. Gember is een veelzijdig kruid dat op je vele manieren kunt gebruiken om je gezondheid een boost te geven. Dus waar wacht je nog op? Voeg wat gember toe aan je maaltijden of aan je smoothies en geniet van de krachtige smaak en gezondheidsvoordelen die het biedt!

 

De voordelen van gember

Je kunt de gemberwortel voor veel meer gebruiken dan je eten van wat meer pit voorzien. Gember heeft een typische smaak die je gerechten wat extra’s geeft, maar gemberwortel is niet alleen bij de foodies geliefd. Gember is namelijk ook nog eens heel erg gezond en heeft zelfs bepaalde medicinale eigenschappen. In de Chinese en Indische cultuur wordt gember dan ook al duizenden jaren gebruikt om allerlei ziektes en aandoeningen te behandelen. De vraag “Is gember gezond?” wordt dan ook meteen beantwoord! Het geheim van de gember zit hem in de gingerol. Dat is een organische verbinding in de gemberwortel die zorgt voor de scherpe smaak van de wortel. Van de meer dan 100 verschillende stofjes in gember is gingerol de meeste heilzame. Gember staat bekend als een krachtige antioxidant en een ontstekingsremmer en dat is met dank aan de gingerol.

 

Gember kalmeert de maag en helpt de vertering een handje

Gember is een natuurlijk middeltje dat helpt bij misselijkheid en een maag die van streek is. Ben je zwanger en heb je last regelmatig last van ochtend misselijkheid? Probeer dan eens gemberthee, neem een shotje gember of voeg wat gember toe aan je smoothie. Te diep in het glaasje gekeken gisteravond? Ook dan is gember jouw beste vriend, het helpt namelijk bij een flinke kater. Gemberwortel helpt niet alleen bij maagproblemen, het helpt bij een gezonde vertering, vermindert een opgeblazen gevoel en constipatie. Extra voordeel is ook dat gember zorgt voor een betere opname van voedingsstoffen, omdat het helpt bij een gezonde darmwerking.

 

Een echte boost voor je immuunsysteem

Vandaag de dag lopen we onszelf gemakkelijk voorbij. Dat heeft zo zijn invloed op ons lichamelijke gesteldheid en op ons immuunsysteem. Gember toevoegen aan je dagelijkse voedingspatroon is dan ook een goede manier om je lichaam daartegen te wapenen. Als krachtig antioxidant helpt gember je de vrije radicalen in je lichaam aan te pakken. Gember heeft een reinigende werking op je lymfesysteem. Met een dagelijkse portie gember zorg je ervoor dat afvalstoffen niet ophopen en snel worden afgevoerd. Voel je jezelf ziekjes en ellendig, dan zul je merken dat een extra shotje gember wonderen zal doen. Gember heeft een anti-inflammatoire werking en helpt bij infecties. Je immuunsysteem hoeft daardoor minder hard te werken.

 

Gember tegen infecties

Gember heeft bepaalde antibacteriële eigenschappen en werkt dus tegen bacteriën. Een gembershot helpt om schadelijke bacteriën uit je systeem te krijgen. Uit onderzoeken is gebleken dat gember helpt bij tenminste twee soorten ziekmakers, de staphylococcus aureus en de streptococcus pyogenes. Twee bacteriën waar je flink ziek van kunt worden, maar waar gember je tegen beschermt. Het is ook bewezen dat gember een anti-schimmel werking heeft.

 

Je metabolisme in een hogere versnelling

Een kop gemberthee of gember smoothie is niet alleen een manier om pittig je dag te beginnen. Wanneer je wat kilootjes wilt kwijtraken of spieren wilt kweken is het ook een lekkere oppepper voor je metabolisme. Gember zorgt ervoor dat je maag meer zuur gaat produceren en dat stimuleert je metabolisme. Je verbranding staat daarmee dus in een hogere versnelling. Je zult meer calorieën verbranden tijdens je work-outs en uiteindelijk dus ook meer vet. Gember is dus niet alleen gezond, maar helpt ook een handje bij het afvallen.

 

Sneller herstel na een flinke training

De tijd die je jouw lichaam geeft om te herstellen na een work-out is minstens zo belangrijk als de training zelf. Heb je spierpijn, dan komt dat door de minuscule scheurtjes in je spieren. De scheurtjes zullen zich eerst moeten herstellen en daarna is de spier weer iets sterker geworden. Daarom is rust zo belangrijk. We hadden al gezegd dat gember een krachtige ontstekingsremmer is, gember kan je dus ook helpen bij een sneller herstel van je lichaam na het sporten.

 

Gember heeft invloed op de glucosespiegel

Wanneer je jezelf onrustig voelt, komt dat vaak door je glucosewaardes. Pieken en dalen in je suikerspiegel kunnen zorgen voor een onrustig gevoel, eetbuien, inkakkers en duizeligheid. Mensen met diabetes zijn vatbaarder voor dit soort symptomen, omdat hun lichaam niet in staat is om zelf het glucosespiegel op peil te houden. Ook mensen zonder diabetes kunnen last hebben van ongezonde suikerpieken en dalen. Het is belangrijk om te zorgen dat je suikerwaarden stabiel blijven en daar kan gember bij helpen. Wanneer je dus volgende keer die reep chocolade, dat plakje cake of andere zoetigheid wilt pakken omdat je last hebt van een suikerdip, neem dan gewoon een gember smoothie of een gembershot.

 

Zelf een gembershot maken

Wist je dat wanneer je alleen al een lepeltje geraspte gember door je thee doet, je lichaam daar al voordeel van heeft? Wil je je lichaam echt een oppepper geven, dan kun je het beste een gembershot nemen. Niet iedereen heeft de luxe van een juicebar om de hoek. Gelukkig kun je ook zelf thuis een gembershotje maken. Met wat hulp van een slowjuicer of blender kan ook jij je lichaam een dagelijkse power boost geven.

 

Gembershot recept

Ingrediënten (2 gember shots)

  • Twee gemberwortels
  • ½ citroen
  • Kopje water
  • Agavesiroop / honing

     

    Benodigdheden

    • Blender
    • Schaaltje of bakje
    • Schone theedoek of kaasdoek (om het gember mengsel te zeven)

       

      Stappen

      1. Schil de gember en snij deze in plakken van ongeveer een halve centimeter dik. Heb je een high speed blender dan hoef je geeneens plakken te snijden.
      2. Doe de stukjes gember in de kan van de blender en voeg wat water toe om alles goed te kunnen blenden. Een half kopje water is vaak al genoeg.
      3. Blender de stukjes gember tot een glad mengsel ontstaat.
      4. Leg de schone theedoek of kaasdoek over het schaaltje, giet het gembermengsel op de doek. Vouw de punten naar elkaar en wring de doek goed uit. We willen natuurlijk niets van ons gembershotje verspillen.
      5. In het bakje heb je nu al de basis van je gembershot. Breng het op smaak met een halve uitgeknepen citroen en voeg naar smaak eventueel wat agavesiroop toe. Even doorroeren en klaar.

        Serveren in een klein glaasje of eventueel een paar dagen te bewaren in een afgesloten flesje (bij voorkeur gevacumeerd) in de koelkast.

         

        Is gember gezond?

        De vraag: “Is gember gezond?” hebben we hopelijk voor je beantwoord. Dagelijks gember eten of drinken in de vorm van een gembershot brengt enorm veel voordelen met zich mee. Ben je simpelweg op zoek naar een extra boost? Of wil je je sportprestaties verbeteren? Gember is jouw antwoord!

        Volgende lezen

        antioxidanten
        taai-vlees-malser-maken

        Laat een reactie achter

        Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.