Blender

Smoothies langer bewaren

smoothies-langer-bewaren

Smoothies zijn makkelijk te bereiden en wanneer je gezonde ingrediënten gebruikt zijn ze ook nog eens ontzettend voedzaam. Het jammere is alleen wel dat smoothies snel bruin worden wanneer je ze bewaard. Die eerst zo gezonde smoothie ziet er dan niet meer zo gezond en smakelijk uit.

Een trucje om je smoothie langer fris te houden is door wat citroensap toe te voegen. De bruine kleur blijft daarmee weg. Maar waarom wordt je smoothie eigenlijk bruin? Waarom helpt citroensap en zijn er nog meer dingen die je kunt doen om je smoothie lekker en gezond te houden?

Waarom verkleuren mijn smoothies?

Bij het snijden van fruit of het maken van een smoothie in een blender maak je de cellen van het fruit kapot. Datzelfde gebeurt trouwens wanneer je fruit laat vallen, het stoot, erin bij enz.

Wanneer de cellen stuk gaan dan start er een oxidatiereactie. Eigenlijk hetzelfde als bij roesten. De reactie zorgt ervoor dat een aantal stoffen die eerst zorgden voor die aantrekkelijke kleuren of juist kleurloos waren nu bruin verkleuren. Dat gebeurd bij zowel fruit dat je hebt gesneden als fruit dat is gekneusd. De beurse plekken op appels of bananen zijn door datzelfde oxidatieproces ontstaan.

Dit hele proces is een natuurlijke verdedigingsreactie van de plant. De stoffen die vrijkomen en reageren op zuurstof zijn er normaal gesproken om insecten en microben af te kunnen weren. Dit proces komt bij bijna alle soorten groenten en fruit voor, maar het is niet altijd even goed zichtbaar.

Heeft een bruine smoothie een lagere voedingswaarde?

Groente die is gesneden verliest sneller zijn voedingswaarde dan ongesneden producten. Bij gesneden fruit is de bruine kleur puur een oppervlakte reactie, want alleen de cellen die zijn doorgesneden zullen verkleuren. Gebruik je een blender, dan wordt de celstructuur van het fruit of groente natuurlijk helemaal doorgesneden. Dat is dan ook de reden dat een smoothie zo ontzettend snel verkleurt.

De cellen die verantwoordelijk zijn voor de verkleuring zijn helemaal niet schadelijk voor je. Ook heeft de verkleuring niet echt invloed op de smaak. Het zorgt er wel voor dat je gezonde smoothie er totaal niet meer aantrekkelijk uitziet. En aangezien we ook een beetje met onze ogen eten, heeft de bruine kleur dus indirect invloed op de manier waarop je de smoothie beleefd.

Voorkomen dat je smoothies bruin kleuren

Er zijn vier manieren waarop je normaal gezien het oxidatieproces kunt vertragen of zelfs helemaal kunt stoppen.

  1. Verwarmen
  2. Zuurstof beperken
  3. Conserveringsmiddelen toevoegen
  4. Zuur toevoegen

Verwarmen en het toevoegen van conserveringsmiddelen kunnen we meteen wegstrepen. Bij een smoothie is het natuurlijk niet de bedoeling het fruit te gaan verwarmen. In de voedselindustrie worden tegen de verkleuring vaak conserveringsmiddelen toegevoegd, bijvoorbeeld zwaveldioxide (E220). Ook dat is voor ons als thuis smoothie maker natuurlijk niet te doen.

En dan blijven er twee opties over:

  • Zuur toevoegen
  • Zuurstof beperken

Zuur toevoegen aan smoothie tegen verkleuren

Zuur kan werken als een antioxidant. Om het hele proces waarbij je smoothie bruin kleurt te vertragen kun je wat citroensap toevoegen. Bij het maken van een smoothie zijn de celstructuren van het fruit natuurlijk helemaal kapot gemaakt. Om bruine verkleuring tegen te gaan zul je daarom best wel een flinke hoeveelheid citroensap moeten gebruiken. Heb je de voorkeur voor wat zoetere smoothies dan zul je dus weer suiker of een andere zoetstof moeten toevoegen. Dat maakt je gezonde smoothie weer ongezonder. Gelukkig is er nog een andere mogelijkheid om oxidatie van je smoothie tegen te gaan.

Smoothie vacumeren

We hebben al uitgelegd dat de bruine verkleuring van je smoothie het gevolg is van oxidatie. Oxygenium is Latijns voor zuurstof en hoe minder jouw verse smoothie in aanraking komt met zuurstof, hoe minder deze zal verkleuren.Je smoothie in een afgesloten flesje bewaren zal niet veel uithalen. Zodra je de dop erop doet zit er in het flesje namelijk nog steeds zuurstof. Je zult dus echt de lucht bij de smoothie weg moeten halen. Dat kun je doen door de smoothie te vacumeren.

Smoothie en sap bewaren in een vacuüm beker

Wanneer je smoothie in contact komt met lucht gaat de kwaliteit snel achteruit. Wil je smoothies langer lekker en gezond houden dan kan dat alleen door te zorgen dat het de smoothie niet in aanraking komt met zuurstof.

Een vacuümbeker is de perfecte manier om te zorgen dat je een zelfgemaakte smoothie langer lekker en gezond kunt houden. Na het blenderen schenk je de smoothie in de beker. De speciale deksel zorgt voor een lekvrije en luchtdichte afsluiting. Het enige dat er nu zal moeten gebeuren is de lucht uit de beker weghalen: vacumeren. Om de smoothie te vacumeren gebruiken we een compact vacumeer apparaat dat precies op de speciale deksel past. Alle aanwezige lucht wordt door de vacuümpomp uit de beker gezogen en dat zorgt ervoor dat je smoothie dagenlang vers blijft.

De vacuüm bekers zijn 100% BPA en BPS vrij. Sterker nog, Tritan kunststof bevat helemaal geen bisphenol. Normale kunststoffen containers kunnen onder invloed van het in fruit aanwezige zuur gaan lekken. Smoothie bekers gemaakt van Tritan lekken niet. Het materiaal is net zo hard als glas, maar dan wel kras- en valbestendig. Deze kunststoffen smoothie bekers zijn onbreekbaar en dan ook een veel beter alternatief dan de glazen mason jars, je kent ze wel, die glazen potjes met deksel soms met handvat en rietje. De vacuüm bekers zijn ook nog eens helemaal lekvrij, dus je neemt ‘m gemakkelijk mee, naar je werk bijvoorbeeld. Zorg er wel voor dat je de smoothies in de koelkast bewaard, want als ze te warm worden gaan ze alsnog snel achteruit in kwaliteit.

Smoothie of sap in de blenderkan bewaren

De vacuümpomp past trouwens ook op de meeste blenders in onze assortiment. Je kunt daarmee dus de inhoud van de blenderkan vacumeren. Handig wanneer je in één keer een hele volle kan met sap of smoothie maakt. Zo kun je de hele dag door genieten van verse zelfgemaakte smoothie. Bewaar de blenderkan wel gewoon in de koelkast.

Hoe hou je een smoothie goed?

Zodra je smoothie in contact komt met zuurstof gaat de kwaliteit achteruit. Om het drankje lekker te houden, zul je dus moeten zorgen dat je smoothie niet te veel met lucht in aanraking komt. Vacumeren van een smoothie is de enige oplossing. Maak daarvoor gebruik van een vacuüm beker in combinatie met een vacuümpomp of kies voor een blender met een kan die kan worden gevacumeerd.

Volgende lezen

verschillen-yoghurt-kwark
verschillen-blender-slowjuicer

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.