Dranken

Zelf Gin & Tonic maken

gin-tonic-sous-vide

Gin. Ooit ontstaan in Nederland als jenever, nu razend populair. De combinatie met tonic is niet meer weg te denken op terrasjes en in de clubs. Veel zaken hebben zelfs een speciaal ‘Gin & Tonic menu’. In dit artikel vertel ik je hoe ik mijn eigen gin heb gemaakt met een sous vide infusie.

Wat is gin?

Gin is een alcoholhoudende drank met een basis van jeneverbes. Niets meer, niets minder. Er zijn een aantal kwalificaties voor gin. De bekende merken zijn London Dry Gin, Distilled Gin en Compound Gin. Hieronder de verschillen:

London Dry Gin
Moet een London Dry Gin uit Londen komen? Nee. London Dry is een kwalificatie die staat voor een eenmalige distillatie, waarin alle ingrediënten meegedistilleerd worden. Het enige ingrediënt wat na de distillatie nog mag worden toegevoegd is water.

Voorbeelden: Bombay Sapphire, Beefeater, Tanqueray

Distilled Gin
Dit proces is voornamelijk hetzelfde als de London Dry Gin, alleen bij Distilled Gin worden er na afloop vaak nog smaken toegevoegd (geïnfuseerd) of er worden nog extra ingrediënten meegedistilleerd.

Voorbeelden: Hendricks, Gin Mare

Compound Gin
Deze gaan we zelf maken! Bij Compound Gin worden de ingrediënten pas na de distillatie toegevoegd. De basis van deze gin is een neutrale alcoholhoudende drank; wodka. Het voordeel is dus dat je deze gin zelf kunt maken zonder dat je hoeft te distilleren.

De ingrediënten

Zoals ik al eerder noemde heeft een gin altijd een basis van jeneverbes. Dit is dan ook direct ingrediënt nummer één. Voorbeelden van ingrediënten die verder vaak voorkomen in gin’s zijn:

 • Korianderzaad
 • Peper
 • Gember
 • Kardemom
 • Citroen
 • Limoen
 • Citroengras
 • Tijm
 • Rozemarijn
 • Engelwortel
 • Laurier
 • Kaneel
 • Nootmuskaat

Uiteraard kan je er ook voor kiezen om een ander ingrediënt toe te voegen. De sous vide techniek komt hier goed bij van pas, omdat deze het infuseren van smaken erg makkelijk maakt. Ik heb gekozen voor een infusie van lavendel. Vergeet niet, dit is mijn gin. Kies gerust een ander ingrediënt en maak de gin die het beste bij jou past!

De lijst met ingrediënten voor mijn zelfgemaakte gin:

 • 1 liter wodka
 • 30 gr. jeneverbessen
 • 1 el. korianderzaad
 • 1 tl. witte peperkorrels
 • 2,5 cm gember
 • 1 stengel citroengras
 • 5 kardemompeulen
 • 2 takjes tijm
 • 1/3 citroenschil
 • 10 takjes lavendel

Let op: de kwaliteit van de wodka heeft effect op het eindresultaat. Koop dus niet de goedkoopste (huismerk) wodka die in de winkel ligt. Ik heb gekozen voor wodka van Smirnoff. Ik kan vast verklappen dat het eindresultaat bijzonder goed was.

De techniek: Zelf gin maken

Het maken van je eigen gin is erg makkelijk. Eigenlijk is het vooral wachten…

  1. Neem een pan of sous vide bak en vul deze met warm water. Stel je sous vide apparaat vervolgens in op 60 °C en laat het water op temperatuur komen.
  2. Je neemt alle ingrediënten en doet deze in een gesneden zak van de vacuumzak op rol!
  3. Schenk de fles wodka leeg in de zak.
  4. Sluit de sous vide zak met het vacumeerapparaat. Heb je geen vacumeerapparaat? Onderstaand staan er 2 manieren die je kunt toepassen.

De tafelrandmethode
Deze methode raad ik aan als je een zak met vloeistof wil vacumeren zonder dat je gebruik maakt van een vacumeermachine. Sluit de gevulde sous vide zak ongeveer voor de helft. Hou de zak vervolgens tegen de rand van een tafel (of een aanrechtblad) met de vloeistof omlaag. De bovenkant van de sluiting hou je op de tafel. Gebruik vervolgens de tafelrand om de vloeistof omlaag te duwen en druk de lucht uit de bovenkant van de zak voor je hem sluit.

De waterverplaatsingsmethode
Deze methode kun je gebruiken met vrijwel alle producten. Sluit de gevulde sous vide zak ongeveer voor de helft. Leg de zak in een bak met water (bijvoorbeeld je sous vide bak) en hou alleen de sluiting boven water. Alles onder de sluiting moet bedekt zijn met water. De druk van het water drukt de lucht uit de zak. Als alle lucht eruit is sluit je de zak.

 1. Laat de sous vide zak met de ingrediënten in het water zakken en stel de timer in op 1 uur.
 2. Als het uur voorbij is haal je de sous vide zak uit het water en koel je de inhoud ongeveer 30 minuten in een bak met ijswater. Je kan hem ook 1 uur in de vriezer leggen, of 2 uur in de koelkast.
 3. Giet de vloeistof uit de zak door een fijne zeef in een fles of pot. Je kunt alle ingrediënten weggooien, die hebben we niet meer nodig.

Tip: je zelfgemaakte gin is – net als alle infusies van sterke dranken – onbeperkt houdbaar op kamertemperatuur. Je zult echter zien dat er zich na een tijdje wat bezinksel zal verzamelen op de bodem van je pot of fles. Je kunt dit er eventueel uitfilteren met een koffiefilter.

De beste Gin & Tonic serveren

Gin Tonics heb je in allerlei soorten en maten. Je hebt ontelbare verschillende gins en tig verschillende tonics. Vervolgens kun je er ook nog voor kiezen om een smaak naar keuze naar voren te laten komen door botanicals aan je Gin Tonic toe te voegen. Een klassieke Gin & Tonic wordt vaak in een groot ballonglas geschonken, omdat de geuren hier goed in kunnen blijven hangen. Voel je echter vrij om een ander glas te kiezen.

De Tonic
Allereerst: de tonic. Je hebt ze in veel verschillende soorten en maten. Indian tonic, Elderflower tonic, Mediterrean tonic, Light tonic, ga zo maar door. Als je van een bittertje houdt, ga dan voor de ‘normale’ indian tonic. Niet zo gek op zoete drankjes? Kies dan de light variant.

Tip: Het voordeel van de light tonics is dat ze minder suiker bevatten. Hierdoor is de tonic wat minder aanwezig en proef je de gin beter. Mijn voorkeur ligt bij de normale Fever Tree tonic, maar ik drink thuis ook vaak Royal Club Tonic (de light variant). Die verkopen ze in flessen van 1 liter in de supermarkt, en zijn een stuk minder prijzig dan de flesjes van Fever Tree. Wil je echter indruk maken op je vrienden, tja… What you pay is what you get.

De botanicals
Hier kun je je creativiteit in kwijt. Je kiest zelf welke smaak je naar voren wil laten komen. Je kunt in principe alles toevoegen. Bepaal het zelf! Bedenk wel dat hoe meer botanicals je toevoegt, hoe sneller ze de smaak van de gin overstemmen. In sommige cocktailbars schenken ze Gin Tonics om deze reden bij voorkeur zonder botanicals.

Tip: Voeg niet meer dan 2 verschillende botanicals toe. Het is niet de bedoeling dat de botanicals de smaken van de gin overstemmen, maar wel om bepaalde smaken en geuren er wat extra uit te laten springen.

Ik heb er bij mijn gin voor gekozen om de lavendel nog iets te versterken door een paar kleine takjes in het glas te leggen. Daarnaast heb ik wat jeneverbessen toegevoegd. Ziet er ook nog eens leuk uit!

Serveren
Er zijn een paar aandachtspuntjes waar je zeker op moet letten voor een perfecte Gin & Tonic:

 • Verhouding. De ideale verhouding voor een Gin Tonic maken is uiteraard persoonlijk. Sommige mensen drinken hun G&T graag met een verhouding van 2 maten tonic op 1 maat gin. Anderen gaan liever voor 3-op-1 of juist voor 1-op-1. Doe wat je zelf het lekkerst vindt. Ik ga zelf meestal voor 3-op-1.

Let op: Een flesje tonic bevat vaak 200ml tonic. Als je dus je hele flesje leegschenkt in een glas waar je 1 maatje gin aan toevoegt (40ml) kom je op een verhouding van 5-op-1. Dit is zonde! Hierdoor gaat alle finesse van je gin verloren.

 • Veel ijs. Dit is een standaard voor de perfecte Gin Tonic. Hoe meer ijs je toevoegt, hoe minder snel het zal smelten. Hierdoor voorkom je een overvloed aan smeltwater in je drankje.
 • Glas voorkoelen en smeltwater verwijderen. Vul je glas met een goede hoeveelheid ijs en roer of draai het langs de binnenkant om het glas te koelen. Giet het smeltwater vervolgens weg, vlak voordat je andere ingrediënten toevoegt.
 • Voeg je tonic langzaam toe. Hierdoor blijft je perfecte Gin & Tonic langer bruisend! Je kan voorkomen dat de tonic direct doodslaat door je glas een beetje schuin te houden terwijl je de tonic inschenkt.
 • Géén rietje! En wel om de volgende redenen:
  • Als je door een rietje drinkt sla je het puntje van je tong over. Hierdoor mis je veel smaakprikkels.
  • De geuren van de botanicals worden niet door je neus opgepikt als je door een rietje drinkt. Als je serveert zonder rietje breng je vanzelf je neus dichter bij het glas.
  • Een rietje nodigt uit om te roeren. Dat willen we niet, want roeren zorgt ervoor dat de tonic harder gaat bruisen. Daardoor verdwijnt het koolzuur uit je tonic. Roer slechts één keer door de Gin & Tonic na het toevoegen van de gin om hem goed te mengen, daarna niet meer.

Nog één laatste tip: Ben je een echte Gin & Tonic liefhebber? Download dan de ‘Ginto app’ in de AppStore. In deze app kun je veel informatie vinden over bijna alle gins die er bestaan. Vaak staan de ingrediënten erin, aan de hand daarvan zou je een botanical kunnen kiezen. Je kunt ook bijhouden welke gins je hebt geproefd en daar notities aan toevoegen. Erg handig!

Dat was hem. Ik hoop dat dit artikel je genoeg heeft geïnspireerd om lekker aan de slag te gaan. Cheers!

gin tonic maken

Volgende lezen

sous vide wortel
chocolade sous vide

7 reacties

yu-givan@hotmail.com

yu-givan@hotmail.com

Ja Edwig dat kan!

edwig.kint@telenet.be

edwig.kint@telenet.be

Kan ik dit ook in wegkopt maken sous vide ?

schoors.dennis@gmail.com

schoors.dennis@gmail.com

Hey Tim,

De opsomming in je ingrediëntenlijst, betreft dat alle ingrediënten om jouw gin te maken of is het een of/of keuze die ik moet maken, met als basis telkens de 30gr aan jeneverbessen….?

givan@tabletstudent.nl

givan@tabletstudent.nl

Hi Dennis,

De eerste opsomming is een lijst met mogelijke ingrediënten die je kunt gebruiken. De tweede lijst is de lijst zoals Tim hem heeft gemaakt.
De 30 gram jeneverbessen staat niet perse gelijk aan de hoeveelheid van een vervangbaar ingredient. Uiteraard heeft de hoeveelheid van de ingrediënten invloed op de smaak, dus voel vooral zelf aan wat je wilt gebruiken en de hoeveelheid hiervan!

leendejo@gmail.com

leendejo@gmail.com

Sorry inderdaad niet goed gelezen. Vandaag gemaakt ben benieuwd naar het resultaat. Bedankt voor je reactie..
Groet Leen

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.