Zelf appelcider maken; het klinkt misschien als een ingewikkelde taak, maar het is eigenlijk heel gemakkelijk en de voordelen zijn talrijk. Door het zelf te maken, heb je namelijk totale controle over de ingrediënten, de smaak en het alcoholpercentage. Bovendien is het een leuk en uitdagend culinair project dat je zelfs met minimale keukenervaring kunt ondernemen. In deze blog duiken we dieper in de wereld van zelfgebrouwen appelcider, verkennen we de benodigde ingrediënten en technieken, en leren we je stap voor stap hoe je zelf deze frisse, smaakvolle drank kunt maken en bewaren.
Wat is appelcider eigenlijk?
Appelcider is een alcoholische drank die wordt gemaakt door het sap van gefermenteerde appels te fermenteren. Dit kan variëren van licht mousserend tot stil, en van vrij droog tot een zeer zoete drank. Origineel komt het uit Engeland en is zeer populair in vele delen van de wereld. Wat betreft ingrediënten, de essentie van appelcider ligt in de appels. Verschillende soorten appels kunnen verschillende smaken en complexiteit aan de drank geven. Daarnaast kan er suiker of honing worden toegevoegd om de fermentatie te bevorderen en de smaak te versterken. Traditioneel wordt het vaak gedronken bij herfst- en wintervieringen, maar het past ook perfect bij barbecues, picknicks, of gewoon op zichzelf op een warme zomerdag.
Hoe maak je appelcider?
Het proces van het maken van appelcider begint met het kiezen van de juiste appels. Je kunt elke soort appel gebruiken die je maar wilt, maar het is goed om een mix te hebben van zoete en zure appels voor een gebalanceerde smaak. Vervolgens snijd je de appels in stukken en pers je het sap uit met behulp van een sapcentrifuge, een blender of zelfs een schone theedoek.
[product=centrifugale-juicer]
Maak je eigen appelcider met deze juicer.
[/product]
[product=bar-blender-digitaal]
Deze blender kan alles aan!
[/product]
[product=zeef-set-van-3-stuks]
Zeef de appels nadat ze in de blender zijn geweest.
[/product]
Het sap laat je dan in een grote container staan, bedekt met een doek om te voorkomen dat insecten erbij kunnen, maar het nog wel laat 'ademen'. Dan komt de magie van de fermentatie. Hierbij zet de natuurlijke gist in het appelsap de suikers om in alcohol. Dit proces kan 1 tot 2 weken duren en vereist geduld en regelmatige controle.
Hoe bewaar je appelcider?
Goed nieuws! Zelfgemaakte appelcider kan bij kamertemperatuur maandenlang bewaard worden! Zolang het goed afgedekt is en uit de buurt van direct zonlicht wordt gehouden, kan het zelfs tot een jaar meegaan. Voor een langer houdbaar product, is het mogelijk om de cider te conserveren door het te pasteuriseren of te bottelen onder druk. Zolang de verzegeling intact blijft, kan de cider jarenlang goed blijven.
Laat een reactie achter
Deze site wordt beschermd door hCaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van hCaptcha zijn van toepassing.