Vlees

Alles wat je moet weten over short ribs

shortrib

Short ribs zijn een van de meest populaire gerechten in de culinaire wereld. Deze heerlijke en sappige stukken vlees zijn perfect voor iedereen die van een goede maaltijd houdt. Of je nu een ervaren chef-kok bent of gewoon graag in de keuken staat, het bereiden van short ribs is een geweldige manier om jouw culinaire vaardigheden te verbeteren. In deze ultieme guide gaan we dieper in op wat short ribs zijn, waar je ze kunt kopen, hoe je ze het beste kunt voorbereiden en koken, welke sauzen en bijgerechten er het beste bij passen, veelgemaakte fouten bij het bereiden van short ribs en handige tips en trucs om de perfecte short ribs te bereiden. Kortom, alles wat je wilt weten over short ribs!

 

Wat zijn short ribs eigenlijk?

Short ribs zijn stukken vlees die afkomstig zijn van de ribben van een rund. Het zijn relatief korte stukken vlees die vaak wat vet hebben. Dit vet geeft de short ribs hun heerlijke smaak en maakt ze extra sappig. Er zijn verschillende soorten short ribs, waaronder de Engelse, Amerikaanse en Koreaanse varianten. Elke variant heeft zijn eigen unieke smaak en textuur. Nu je weet wat short ribs zijn, is het tijd om te kijken waar je ze kunt kopen. Gelukkig zijn short ribs tegenwoordig vrijwel overal verkrijgbaar. Je kunt ze kopen bij de slager, de supermarkt of online. Het is wel belangrijk om op zoek te gaan naar kwalitatief hoogwaardige short ribs. Let bij het kopen van short ribs op de kleur, geur en textuur van het vlees.

shortrib-bakken

 

Short ribs voorbereiden

Als je de perfecte short ribs hebt gevonden, is het tijd om ze voor te bereiden. Er zijn verschillende manieren om short ribs voor te bereiden. Een van de meest populaire methoden is het marineren van de short ribs. Een goede marinade zorgt niet alleen voor extra smaak, maar maakt het vlees ook malser. Er zijn talloze marinades beschikbaar, van Aziatische tot Mexicaanse smaken. Na het marineren is het tijd om de short ribs te koken. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur en beschikbare apparatuur. Een van de meest populaire methoden is slowcooking. Dit houdt in dat de short ribs gedurende een lange periode op lage temperatuur worden gekookt. Slowcooking zorgt ervoor dat het vlees extra mals wordt. Andere methoden zijn grillen, bakken en sous-vide koken. Elk van deze methoden heeft zijn eigen voor- en nadelen.

 

Ingrediënten die passen bij short ribs

Er zijn veel ingrediënten die goed passen bij short ribs en ervoor zorgen dat de smaken van het vlees nog beter tot hun recht komen. Hieronder hebben we een paar voorbeelden voor je neergezet.

Knoflook: voegt een aromatische en hartige smaak toe aan het vlees.

Gember: geeft een pittige en frisse smaak die goed past bij de rijke smaak van de ribs.

Ui: voegt zoetheid en textuur toe aan de saus en vormt de basis voor veel marinades.

Sojasaus: voegt een zoute en umami smaak toe aan het vlees.

Honing: geeft zoetheid aan de marinade en helpt de ribs een mooie glans te geven.

Bruine suiker: geeft een diepe, karamelachtige smaak die goed past bij de smaak van het vlees.

Rode wijn: voegt een rijke, fruitige smaak toe die goed past bij de rijke smaak van de ribs.

Azijn: helpt om het vlees mals te maken en voegt een zuurgraad toe aan de marinade.

Worcestersaus: voegt een rijke, hartige smaak toe die goed past bij de smaak van het vlees.

Cayennepeper: voegt een pittige smaak toe die de smaak van het vlees versterkt en goed past bij de rijke smaak van de ribs.

shortrib-grillen

 

Bereidingswijze van short ribs

Er zijn veel verschillende manieren om short ribs te bereiden en elke methode zorgt voor een unieke smaak en textuur aan het vlees. Enkele van de meest populaire bereidingswijzen zijn bakken, stoven, grillen en roken. Bakken en stoven zijn perfect voor het creëren van zacht en mals vlees met een diepe, rijke smaak. Grillen geeft een smaakvolle korst aan het vlees en voegt een rokerige smaak toe. Roken is een langzaam proces dat het vlees de kans geeft om de rooksmaak op te nemen en een bijzonder rijke smaak te creëren. Ongeacht welke methode je kiest, is het belangrijk om de ribs langzaam te bereiden op een lage temperatuur om het vlees zo mals mogelijk te maken.

 

Short ribs op de barbecue

Als je van vlees houdt en op zoek bent naar een smakelijke barbecue-ervaring, dan zijn short ribs de perfecte keuze! Short ribs zijn een favoriet van veel barbecue-liefhebbers omdat ze boterzacht en sappig zijn, met een rijke en volle smaak die moeilijk te verslaan is. Het bereiden van short ribs op de barbecue is een kunst op zich – je moet de juiste rub en marinade kiezen, de temperatuur en kooktijd beheren, en zorgen dat het vlees niet uitdroogt. Maar als je het goed doet, word je beloond met een heerlijk smakelijke maaltijd die je vaker wilt bereiden!

 

Sauzen en bijgerechten

Nu je weet hoe je short ribs moet bereiden, is het tijd om te kijken welke sauzen en bijgerechten er het beste bij passen. Een van de meest populaire sauzen is barbecuesaus, maar er zijn ook talloze andere sauzen beschikbaar, zoals teriyakisaus, chimichurri en romesco. Bijgerechten als zijn aardappelpuree, gegrilde groenten en maïskolven zijn een goede keuze voor short ribs.

recept-shortrib

 

Veelgemaakte fouten

Maar voordat je begint met het bereiden van jouw eigen short ribs, is het handig om te weten welke veelgemaakte fouten er worden gemaakt. Een van de meest gemaakte fouten is het koken van de short ribs op een te hoge temperatuur. Hierdoor kan het vlees taai en droog worden. Een andere veelgemaakte fout is het niet marineren van het vlees, waardoor de short ribs minder smaakvol zijn. Zorg er ook voor dat je de short ribs niet te lang of te kort kookt, anders loop je het risico dat ze niet lekker zijn.

 

Sous vide short ribs

Als je als hobbykok op zoek bent naar een manier om perfect gegaarde short ribs op tafel te zetten, is sous vide koken iets wat je zeker moet uitproberen. Door de short ribs langzaam te koken in een waterbad op een constante lage temperatuur, wordt het vlees boterzacht en behoudt het de perfecte smaak en sappen. Het resultaat is een heerlijk mals en sappig stuk vlees dat bijna smelt in je mond. Je kunt de short ribs van tevoren marineren met je favoriete kruiden en specerijen voor extra smaak en aroma. Serveer de sous vide short ribs met geroosterde groenten en aardappelen voor een heerlijke maaltijd.

[product=sous-vide-compleet-pakket]
Maak sous vide short ribs
[/product]

Short ribs recepten

Wil je zelf aan de slag met short ribs? Bekijk eens onze recepten!

Koreaanse short ribs

  • 1,5 kg short ribs
  • ½ kopje sojasaus
  • 2 eetlepels rijstwijnazijn
  • 2 eetlepels honing
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel geraspte verse gember
  • 2 lente-uitjes, fijngesneden

Meng alle ingrediënten (behalve de ribben en lente-uitjes) in een kom. Leg de ribben in een grote ovenschaal en giet de marinade eroverheen. Bedek de ribben met plasticfolie en laat ze 2 tot 3 uur marineren in de koelkast. Verwarm de oven voor op 150 °C. Haal de folie van de ovenschaal en bak de ribben ongeveer 2 uur tot ze gaar zijn. Bestrooi met lente-uitjes voor het opdienen.

 

Short ribs met rode wijn

  • 1,5 kg short ribs
  • 2 kopjes rode wijn
  • 2 kopjes runderbouillon
  • 1 ui, gesneden
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 2 laurierblaadjes
  • Zout en peper naar smaak

Verhit een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de ribben toe en bak ze aan alle kanten bruin. Haal de ribben uit de pan en leg apart. Voeg de ui en knoflook toe aan dezelfde pan en bak ze tot ze zacht zijn. Voeg de tomatenpuree toe en bak ze nog eens 2 minuten. Voeg de rode wijn, runderbouillon, laurierblaadjes, peper en zout toe. Breng het mengsel aan de kook en zet het vuur laag. Leg de ribben terug in de pan en laat sudderen voor 2-3 uur tot ze zacht zijn.

 

Short ribs met BBQ-saus

  • 1,5 kg short ribs
  • 1 kopje BBQ-saus
  • ¼ kopje bruine suiker
  • 2 eetlepels appelazijn
  • 1 eetlepel worcestershiresaus
  • Zout en peper naar smaak

Verwarm de oven voor op 150 °C. Meng de BBQ-saus, bruine suiker, appelazijn, worcestershiresaus, zout en peper in een kom. Leg de ribben in een grote ovenschaal en giet de saus over de ribben. Bedek het gerecht met aluminiumfolie en bak het geheel 2 tot 3 uur tot de ribben gaar zijn. Haal de folie eraf en bak de ribben nog eens 30 minuten om de saus te laten karameliseren.

 

Aziatische short ribs

  • 1,5 kg short ribs
  • ½ kopje sojasaus
  • 2 eetlepels rijstwijnazijn
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel geraspte verse gember

Meng de sojasaus, rijstwijnazijn, honing, bruine suiker, knoflook en gember in een kom. Leg de ribben in een grote ovenschaal en giet de marinade eroverheen. Bedek de ribben met plasticfolie en ze laat 2 tot 3 uur marineren in de koelkast. Verwarm de oven voor op 150 °C. Haal de folie van de ovenschaal en bak de ribben ongeveer 2 uur tot ze gaar zijn. Draai de ribben halverwege om. Serveer de ribben met rijst en gestoomde groenten.

 

Short ribs met rode peper en paprika

  • 1,5 kg short ribs
  • 1 rode peper, fijngesneden
  • 1 rode paprika, in blokjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 kopje runderbouillon
  • Zout en peper naar smaak

Verwarm de oven voor op 150°C. Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de ribben toe en bak aan ze aan alle kanten bruin. Haal de ribben uit de pan en leg apart. Voeg de rode peper, paprika en knoflook toe aan dezelfde pan en bak tot ze zacht zijn. Voeg de runderbouillon toe en breng het geheel aan de kook. Leg de ribben terug in de pan en bedek ze met aluminiumfolie. Bak de ribben in de oven gedurende 2 tot 3 uur tot de ribben gaar zijn. Haal de folie eraf en bak ze nog eens 30 minuten om de saus te laten indikken. Breng de ribben op smaak met zout en peper voor het opdienen.

 

Veelgestelde vragen over short ribs

Wat zijn short ribs?

Short ribs zijn stukjes vlees gesneden uit de ribben van een rund. Ze worden vaak gekenmerkt door hun rijke, vlezige smaak en bevatten een combinatie van zacht vlees, vet en bot.

Hoe moet je short ribs bereiden?

Er zijn veel manieren om short ribs te bereiden, waaronder bakken, stoven, grillen en roken. Het belangrijkste is om het vlees langzaam te bereiden op een lage temperatuur om het zo mals mogelijk te maken.

Welke sauzen passen goed bij short ribs?

Er zijn veel sauzen die goed passen bij short ribs, waaronder BBQ-saus, teriyakisaus en chimichurri. Elke saus kan een unieke smaak en textuur aan het vlees geven.

Kunnen short ribs in de oven worden bereid?

Ja, short ribs kunnen in de oven worden bereid. Bak ze op een lage temperatuur (ongeveer 140-150 graden Celsius) gedurende een paar uur tot ze zacht en mals zijn.

Waar kan ik short ribs kopen?

Short ribs zijn verkrijgbaar bij de meeste slagers en supermarkten. Kijk naar de labels om ervoor te zorgen dat je vlees van goede kwaliteit koopt en zoek naar stukken met veel vlees en een goede marmering van vet.

 

Tips short ribs

Om te zorgen dat jouw short ribs altijd perfect zijn, hebben we een paar handige tips en trucs voor je op een rijtje gezet. Zo kun je de short ribs het beste op kamertemperatuur laten komen voordat je ze gaat bereiden. Op deze manier worden de ribben gelijkmatiger gaar. Daarnaast is het belangrijk om het vet van de short ribs niet weg te snijden voordat je ze gaat koken, omdat dit juist voor extra smaak en sappigheid zorgt. Ook is het handig om het vlees na het koken nog even te laten rusten voordat je het gerecht aansnijdt, zodat de sappen zich goed kunnen verdelen en het vlees extra mals wordt.

Kortom, short ribs zijn een fantastisch gerecht dat je op verschillende manieren kunt bereiden. Of je nu houdt van slowcooking, grillen of sous-vide koken, er is altijd wel een manier die bij jouw smaak en voorkeuren past. Met de juiste marinade, saus en een paar handige tips en trucs maak je binnen no-time de perfecte short ribs klaar. Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag en verras jouw vrienden en familie met een heerlijke maaltijd!

Volgende lezen

beef-bourguignon-recept
verschil-inductie-en-keramisch

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.