Sauzen

Knoflooksaus maken

Knoflooksaus maken

Knoflooksaus is misschien wel een van de meest geliefde sauzen in de Nederlandse keuken. Je vindt het in elke hoek van het land: van chique restaurants tot je lokale snackbar. Of je het nu serveert bij een gezellige barbecue, als dipsaus voor je favoriete snack, of als smeuïge topping op een pita gyros, knoflooksaus maakt elk gerecht af. Maar wist je dat het heel simpel is om zelf knoflooksaus te maken? Laten we eens induiken in hoe je die perfecte, zelfgemaakte knoflooksaus op tafel brengt.

 

Waarom zelf knoflooksaus maken?

Je hebt vast wel eens in de supermarkt gestaan en de schappen vol potjes en flesjes knoflooksaus bekeken. Waarom zou je dan kiezen om het zelf te maken? Omdat je zelf de controle hebt over de smaak! Misschien houd jij wel van een extra sterke knoflooksmaak, of wil je juist een lichtere variant. Door zelf je saus te maken, bepaal jij de balans tussen romigheid en pittigheid. En, zeg nou zelf, wat is er lekkerder dan een verse saus zonder conserveermiddelen?

 

De basis van knoflooksaus maken

De meeste knoflooksaus recepten starten met een paar simpele ingrediënten: knoflook, yoghurt of mayonaise, citroensap, zout en peper. Simpel, toch? Maar hier begint de magie: je kunt eindeloos variëren en experimenteren met deze basics.

 

Het ideale recept

Begin met het schillen van een paar teentjes knoflook, afhankelijk van hoeveel je houdt van die pittige knoflookpunch. Per persoon is één teentje vaak voldoende, maar experimenteer hiermee. Hak de knoflook fijn of gebruik een knoflookpers om het nog fijner te krijgen. Zorg ervoor dat er geen stukjes in je saus blijven hangen, tenzij je daar natuurlijk van houdt.

[product=knoflookpers]
Deze knoflookpers is jouw ultieme hulpmiddel in de keuken voor efficiënt en moeiteloos knoflook persen.
[/product]

[product=easypress-knoflookpers]
Of je nu een professionele chefkok bent of een thuiskok, de EasyPress Knoflookpers biedt efficiëntie en gebruiksgemak.
[/product]

Meng de knoflook met vier eetlepels mayonaise en een eetlepel yoghurt. De yoghurt zorgt voor een beetje frisheid en maakt de saus wat lichter. Voeg vervolgens een theelepel citroensap toe voor die zuurdere toets en breng het op smaak met zout en peper.

[product=citrus-pers]
Deze stevige citrus pers haalt moeiteloos elk beetje sap uit je citrusvruchten.
[/product]

 

Variëren en experimenteren

Nu je de basis kent, kun je gaan spelen. Voeg bijvoorbeeld een theelepel mosterd toe voor een beetje pit. Of misschien een scheutje olijfolie voor extra romigheid. Kruid het met wat verse of gedroogde kruiden zoals peterselie, bieslook of dille. Dit geeft niet alleen kleur, maar ook een subtiele extra smaaklaag.

 

Heb je wel eens gedacht aan extra ingrediënten?

Wil je iets totaal anders proberen? Wat dacht je van een scheutje honing om een zoete tegenspeler te creëren tegen de pittige knoflook? Of een snufje chili voor een vurige finish? Als jij jouw ideale knoflooksaus recept eenmaal te pakken hebt, wordt deze de ster van jouw volgende maaltijd.

 

Tips voor knoflook saus maken

Koude ingrediënten zoals yoghurt en citroensap kunnen de smaak van knoflook afzwakken. Als je een intensere smaak wilt, laat de knoflook dan even trekken in citroensap voordat je de andere ingrediënten toevoegt. De zuren in het citroensap helpen de knoflook zijn smaak nog beter vrij te geven.

Ben je geen fan van mayonaise? Geen probleem! Je kunt een dikke Griekse yoghurt of zelfs crème fraîche gebruiken als basis van je saus. Beide geven een heerlijke volle smaak en passen perfect bij knoflook.

 

Bewaren en serveren

Zelfgemaakte knoflooksaus kun je een paar dagen in de koelkast bewaren. Omdat je geen conserveermiddelen gebruikt, is het verstandig om de saus in een afgesloten bakje te bewaren en snel te consumeren. Zelfgemaakt smaakt immers het best als het vers is!

Serveer je saus naast een bord frietjes, met stukjes knapperig brood of als topping over een salade. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos. Het maakt eigenlijk niet uit waarbij je de saus serveert, want een knoflooksaus kan bijna elk gerecht omtoveren tot een smaakexplosie.

 

Geniet van jouw creatie!

Knoflooksaus maken is niet alleen eenvoudig, het is ook een leuke manier om je creativiteit in de keuken te tonen. Jij bent de chef in je eigen keuken. Dus pak die knoflook, ga aan de slag en trakteer jezelf en je gasten op een saus die smaakt naar meer.

Volgende lezen

Waarom vinden we de pittigheid van chipotle lekker?
Dingen die je met eieren kunt doen in de keuken

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door hCaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van hCaptcha zijn van toepassing.