Dranken

De juiste wijn kiezen bij een gerecht

juiste-wijn-kiezen-gerecht

Hou je van lekker eten, dan is de kans groot dat je een goed glas wijn ook wel kunt waarderen. En hoewel je natuurlijk ook kunt genieten van een goed glas wijn op zichzelf, is het ook erg de moeite waard om een goede wijn te combineren met een lekker gerecht. Een goede wijn-spijs combinatie is belangrijk. Sommige wijnen en gerechten vullen elkaar aan en zorgen dat smaken heel erg goed tot hun recht kunnen komen. Terwijl een verkeerd gekozen wijn totaal niet lekker kan zijn bij een gerecht.

Om tijdens dinertjes, feestjes of gewoon bij het dagelijkse avondeten te zorgen dat de wijn en het eten goed bij elkaar passen zul je meer moeten weten over het combineren van wijnen en gerechten. Je bent helemaal nergens toe verplicht, want je kiest natuurlijk zelf de wijnen bij je maaltijd, maar er zijn wel een aantal basisregels die je kunt gebruiken om een passende wijn en spijs combinatie te kiezen.

Waarom de wijn bij het gerecht moet passen?

Wanneer je een etentje organiseert wil je natuurlijk de sterren uit de hemel koken. Je zult moeten zorgen dat je het je gasten naar hun zin maakt en dat alles klopt. Goede wijn hoort daarbij. Een wijn-spijs combinatie is een passend samenspel van een gerecht of gang en de begeleidende wijn. Omgekeerd kan trouwens ook; een gerecht dat bij een wijn past.

Een goed gecombineerde wijn en gerecht laat de smaken van het eten beter tot hun recht komen, maar ook de smaak van de begeleidende wijn zal nóg lekkerder zijn. Het gerecht en de wijn vullen elkaar aan en tillen de hele maaltijd naar een hoger niveau. Het goed combineren van eten en wijn heeft dus een duidelijk voordeel.

Basisregels wijn en eten combineren

In een restaurant is de sommelier de persoon die zich bezighoudt met het combineren van wijn en spijs. Een taak waarvoor je bijzonder veel kennis van wijn nodig hebt. Heb je die kennis (nog) niet, dan kan het moeilijk zijn om een goede passende wijn uit te kiezen.

De volgende regels kunnen helpen bij het uitkiezen van wijnen bij gerechten.

Combineer strak met strak

Gerechten met daarin een zuurtje of een zoute smaak, zoals gerechten met daarin tomaat, geitenkaas of oesters geven een bepaald ‘strak’ mondgevoel. Kies daarom bij deze gerechten een wijn met een hogere aciditeit. De combinatie van een wat zuurdere wijn en het strakke mondgevoel zorgen dat zowel de wijn als het gerecht ronder van smaak worden.

Voorbeelden van wijnen: Pinot Noir, Sauvignon Blanc of een Riesling.

Filmend bij filmend

Wanneer de kenners het hebben over een ‘filmend mondgevoel’ bedoelen ze daarnee romig, rond en smeuïg. Het tegenovergestelde van strak dus. Goede voorbeelden van dit soort gerechten zijn ragout, een pasta carbonara of zalm met een romige saus. De romige saus is in deze gevallen bepalend voor het mondgevoel. Bij dit soort gerechten kies je voor een zachte wijn die een filmend gevoel in je mond achterlaat.

Wijnen die voldoen aan deze kenmerken zijn bijvoorbeeld een Pinot Gris. Merlot of Syrah of de welbekende Chardonnay.

Rood vlees gaat goed samen met tannines

Wanneer je een wijn met daarin veel tannines combineert met rood vlees, heffen de eiwitten in het vlees het stroeve mondgevoel op waar de tannines in de wijn verantwoordelijk voor zijn. De wijn zal daardoor mooier van smaak worden.

Goede wijnen voor bij rood vlees zijn een Bordeaux, Chianti of een Barolo.

Kies voor wijn passend bij smaakgehalte

Bij lichte gerechten zoals een salade of een gerecht met kip of kalkoen past een lichte wijn. Een Sauvignon Blanc, Pinot Noir of een Grüner Veltliner zijn dus een prima keuze.

Serveer je een gerecht met een wat hoger smaakgehalte, dan serveer je beter een wijn met een wat intensere smaak. Denk aan een Malbec, Zinfandel of een Rioja.

Complex wijnen bij complexe gerechten

Sommige gerechten hebben meerdere smaak dimensies. Een jachtschotel bijvoorbeeld, die bestaat uit meerdere smaak lagen. Drink je een simpele wijn, dan zullen de smaken van het gerecht de wijn volledig overstemmen.

Je kunt daarom beter kiezen voor een wijn met de nodige complexiteit. Dat hoeft niet altijd rode wijn te zijn, er zijn namelijk ook complexe witte. Goede passende wijn zou een Bourgogne, Bordeaux, Rhône, Moezel of een Rioja kunnen zijn.

Zorg voor contrast

Alle tips hierboven voor het combineren van wijn en spijs draaien eigenlijk om het zoeken van de juiste balans tussen wijn en het gerecht. Soms zorgt juist een contrast voor een hele mooie smaakbeleving.

  • Zoute kazen heel goed worden gecombineerd met een zoete versterkte wijn, zoals Port.
  • Bij pittig eten past een zoete wijn heel goed. Het zoetje zorgt voor dat filmende mondgevoel. Kies bij een pikant gerecht dus gerust een licht zoete Riesling, Spätlese) of een Gewürztraminer.
  • Ook voor een vettig of een gefrituurd gerecht is een goede wijn te vinden. Een wijn met een frisse smaak is een mooi contrast op de vettige smaak. Je kunt dus kiezen voor wijnen gemaakt van de Beaujolais of een Sauvignon Blanc.
  • Bij een machtig gerecht, zoals een kaasfondue, wordt een volle wijn al snel iets teveel. Kies dus voor een lichte wijn, zoals een Grüner Veltliner of een Pinot Blanc. Deze zijn wat neutraler van smaak en dat zorgt ervoor dat het gerecht wat minder zwaar op de maag ligt.

Tips voor het combineren van wijn en een gerecht

Bij een goede slijter of wijnhandel kun je altijd advies vragen. In de supermarkt zijn ook prima wijnen te kopen, maar voor advies hoef je daar waarschijnlijk niet te zijn. Gelukkig hoef je geen wijnkenner te zijn om de juiste wijn bij een gerecht te kiezen.

Wanneer je volgende keer voor het wijnschap staat, dan kun je de bovenstaande regels voor wijn-spijscombinaties gebruiken om een goed passende wijn te kiezen. Lees ook altijd het wijnetiket goed door. Je komt er zo achter wat voor smaak de wijn heeft, soms staat er zelfs op met welk soort gerechten de wijn goed te combineren is.

Wil je meer leren over wijn en de verschillende smaken leren ontdekken dan zul je de verschillende wijnen gewoon zelf moeten proeven. Probeer verschillende wijnsoorten om de smaak van verschillende druivenrassen te leren kennen. Zo wordt het vanzelf een stuk gemakkelijker om helemaal zelf een bij een gerecht passende wijn te kiezen.

Volgende lezen

sous vide apparaat
soorten-snijtechnieken

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.