Wie ooit in het Verenigd Koninkrijk is geweest, zal ongetwijfeld hebben genoten van de typische Britse afternoon tea met scones. Maar waarom zou je wachten tot je volgende bezoek als je nu gewoon zelf de scones kunt maken, gewoon in eigen keuken? Zelf scones maken is niet alleen verrassend eenvoudig, maar levert ook een authentiek hapje op dat je kunt delen met familie en vrienden. Het geeft ook voldoening om een gerecht helemaal zelf te bereiden, van begin tot eind en er zo je persoonlijke touch aan toe te kunnen voegen.
Wat zijn scones eigenlijk?
Scones zijn een vrij eenvoudige vorm van snel brood, oorspronkelijk uit Schotland. Ze worden voornamelijk gegeten tijdens de traditionele afternoon tea. Scones bestaan simpelweg uit meel, suiker, bakpoeder, boter, melk en een snufje zout. Vaak worden ze op smaak gebracht met rozijnen, cranberries, chocolade of andere ingrediënten naar keuze. Een echte scone heeft een enigszins kruimelige buitentextuur en een zachte, bijna cake-achtige binnenkant. Het is gangbaar om scones op te dienen met clotted cream en jam, voor een ultieme Britse smaakervaring.
Hoe maak je scones?
Om scones te maken, meng je 250 g bloem, 1 zakje bakpoeder, 50 g koude boter in blokjes, en een snuf zout in een kom. Wrijf de boter met je vingers door de bloem tot je een kruimelig mengsel hebt. Voeg 50 g suiker toe en roer door. Klop 150 ml melk los met 1 ei en giet dit beetje bij beetje bij het bloemmengsel, terwijl je alles voorzichtig mengt tot een samenhangend deeg (niet te lang kneden!). Rol het deeg uit tot 2-3 cm dik en steek rondjes uit met een uitsteekvorm of glas. Leg de scones op een bakplaat met bakpapier, bestrijk ze met een beetje melk voor een glanzende bovenkant, en bak ze 12-15 minuten in een voorverwarmde oven op 200 °C, tot ze licht goudbruin zijn. Serveer warm met clotted cream en jam. Smullen maar!
[product=keukenweegschaal-5-kg]
Perfecte hoeveelheden afwegen.
[/product]
Hoe bewaar je scones?
Wanneer je de scones niet direct consumeert, is het belangrijk om ze goed te bewaren, zodat ze vers blijven. Laat de scones volledig afkoelen voordat je ze opslaat. Stop ze in een luchtdichte container en bewaar ze bij kamertemperatuur. Het is ook mogelijk om scones in te vriezen. Pak ze individueel in plasticfolie en plaats ze in een diepvrieszak. Op deze manier blijven ze tot 3 maanden houdbaar. Om te ontdooien, laat je ze 's nachts in de koelkast liggen.
Lekkere variaties op scones
Je kunt zelf met variaties spelen om het recept iets spannender te maken. Een favoriet alternatief ingrediënt is bijvoorbeeld cheddar kaas, die je in plaats van suiker toevoegt aan het deeg. Deze hartige scones zijn heerlijk met roomkaas of zelfgemaakte tomatenjam voor een uniek en uitdagend hapje.
Aan de slag!
Als er iets is wat we kunnen leren van zelf scones maken, dan is het wel dat culinaire avonturen geen einde kennen. Of je nu een beginner bent in de keuken of een ervaren chef-kok, zelf scones maken is eenvoudig en biedt voldoende ruimte voor creativiteit. Dus trek je keukenschort aan, verwarm de oven voor en laat je oven de Britse charme verspreiden!
Laat een reactie achter
Deze site wordt beschermd door hCaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van hCaptcha zijn van toepassing.