recepten

Spruitjes met bacon

Spruitjes zijn niet altijd geliefd, en zeker niet bij de kinderen. De slechte reputatie heeft het waarschijnlijk te wijten aan de bereidingswijze, vaak worden spruitjes te gaar gekookt. Hierdoor wordt de smaak bitter en de structuur sompig. Nergens voor nodig, want deze sous vide spruitjes smaken heerlijk!

 • 800 gr spruitjes
 • 250 gr spekjes
 • 2 tenen knoflook
 • zwarte peper
 • Kerrie

 1. Voorbereiding

  Verwarm het waterbad op 85 graden en maak de spruitjes schoon. Snijd het harde kontje van de spruitjes en verwijder waar nodig de eerste blaadjes van de spruit als deze niet meer mooi zijn. Was vervolgens de spruitjes en laat deze goed uitlekken, dep deze vervolgens af met wat keukenpapier.

 2. Bak de bacon

  Terwijl de spruitjes aan het drogen zijn kan het spek worden gebakken. Kies voor magere spekblokjes als je wat minder vettig wilt eten. Je hoeft tijdens het bakken geen olie of boter te gebruiken, het vet van het spek is voldoende. Voeg tijdens het bakken 2 hele tenen knoflook toe. Wanneer de spekjes mooi krokant gebakken zijn zet je de pan uit en laat je deze afkoelen.

 3. Sous vide garen

  Verdeel de spruitjes in 2 zakken en voeg in elke zak de helft van de spekjes (met knoflook) toe. Voeg in elke zak een snufje kerriepoeder toe. Zuig de zak vacuüm en plaats deze in de sous vide bak. Gaar vervolgens de zakken op 85 graden voor 1 uur.

 4. Terugkoelen of opeten?

  Na een uur haal je de zakken uit het water. Koel deze direct terug in een ijsbad als je niet van plan bent om de spruitjes direct op te eten. Ga je de spruitjes direct opeten? Serveer deze dan en top af met wat zwarte peper.

  Optioneel: Bak de spruitjes nog 2 minuten in roomboter voor een karamelisatie.