recepten

Gefrituurde eidooier

Eigenlijk had iemand honderd jaar geleden het idee moeten hebben om een sous vide ei te bereiden. Dan had nu niemand geweten dat een eierdooier een droge textuur kan hebben. Maar ach, beter laat dan nooit. Het mooie van een sous vide ei is de tongstrelende textuur. Als de eieren 60 minuten in schil sous vide gegaard zijn, blijft er een smeuïge textuur over wat veel weg heeft van zachte boter. Dit kan naar een nóg hoger niveau getild worden door het in een krokant jasje te stoppen.

 • Eieren
 • Bloem
 • Panko of paneermeel
 • Zout
 • Eiwit

 1. Zet alles klaar

  Neem een pan of sous vide bak en vul deze met warm water. Stel het sous vide apparaat in op 64 °C.

 2. Garen

  Doe de eieren zonder sous vide zak of vacuümzak in de sous vide bak en laat ze hier 60 minuten in garen.

 3. Splitsen

  Laat na het garen de eieren 10 minuten terug koelen in koud water. Breek vervolgens het ei en scheid de eierdooier met het eiwit eruit. Houd het ei in je hand. Zet de kraan zachtjes aan en laat het water zachtjes op het ei stromen. Spoel het eiwit langzaam weg. Doe dit een voor een.

 4. Paneren

  Haal de eierdooiers een voor een door de bloem. Vervolgens door het rauwe eiwit en tot slot door panko of paneermeel. Als dit gedaan is haal ze dan nog een keer door het eiwit en vervolgens door panko of paneermeel.

 5. Frituren

  Frituur de gepaneerde eierdooiers in de frituurpan op 180 °C ongeveer 2 á 3 minuten tot ze goudbruin zijn. Als de eierdooiers klaar zijn, breng ze dan op smaak met wat zout.

 6. Serveren

  Serveer de eierdooiers bijvoorbeeld met een klassieke steak tartaar en een frisse mayonaise.