recepten

Groentebouillon

Zelf je bouillon maken is veel lekkerder dan de bouillonblokjes in de supermarkt. In dit recept leren we je een eenvoudig basisrecept om zelf je sous vide groentebouillon te maken. Voel je vrij om varianten te maken op dit recept!

Ingrediënten

  • 1 rode ui
  • 1 prei
  • 2 champignons
  • 2 stengels bleekselderij
  • 20 gram bladpeterselie
  • zwarte peper korrels
  • 3 tenen knoflook
  • 3 wortels
  • 500 ml water

Bereiden

  1. De voorbereiding

    Stel het sous vide apparaat in op 83 graden. Snij de rode ui, prei, champignons, bleekselderij, bladpeterselie en wortels in grove stukken. Wees vooral niet te kieskeurig over het formaat, we zeven dit later toch weer uit de bouillon. De knoflook kan er in hele tenen in, de zwarte peper korrels kunnen er ook heel in. 

  2. Vacumeren

    Stop alle ingrediënten in een sous vide zak, wij raden voor dit recept de zakken op rol aan aangezien je deze op eigen formaat kunt snijden. Heb je nog geen vacumeerapparaat? Kies dan voor het Vacuüm pakket. Voeg 500 milliliter water toe aan de groente en vacumeer de zak. Let op dat je dit met beleid doet.

  3. Het water in

    Doe de zak met groente in de sous vide bak, handig is om hiervoor het sous vide rekje te gebruiken, zodat de bouillon niet naar boven komt drijven. Laat de bouillon 40 minuten koken op 83 graden.

  4. Het water uit

    Na 40 minuten haal je de zak voorzichtig uit het water en zeef je de ingrediënten. Je kunt de bouillon direct gebruiken als soep met bijvoorbeeld vermicelli maar invriezen is ook mogelijk. Heb je veel te veel gemaakt? Maak er ijsblokjes van zodat je deze later kunt gebruiken in andere gerechten. Welke ingrediënten ga jij gebruiken? Laat het ons weten op social media via #souvy