blog

Vacumeren zonder vacuumapparaat

In het artikel ‘ziplock zak of vacumeren‘ heb je wellicht al gelezen dat de aanschaf van een vacuüm apparaat niet per se nodig is als je wilt beginnen met sous vide koken. Er is namelijk een simpele trick methode waarmee je je producten luchtdicht kan verpakken: vacumeren zonder vacuüm machine!

Wat heb ik nodig?

Onze sous vide zakken. En je eten natuurlijk. De zakken zijn eigenlijk vacuüm zakken, maar dan mét een sluiting. Ze zijn een stuk dikker en steviger dan de normale diepvrieszakken die je in de supermarkt koopt, waardoor je ze kan gebruiken om je eten sous vide te bereiden.

Hoe werkt het?

Het is heel simpel. Nadat je je producten hebt gekruid of hebt gemarineerd, stop je ze in een sous vide zak. Vervolgens druk je met de hand alvast zoveel mogelijk lucht uit de zak.

De volgende stap is het belangrijkst. Druk de zak dicht voor ongeveer 3/4 deel van de strip. Gebruik je vinger om het laatste stukje open te houden. Hou de zak nu tot aan de rand onder water. Gebruik hiervoor het water wat al in de sous vide bak zit.

Het water is zwaarder dan de lucht in de zak, dus zorgt ervoor dat de lucht naar boven wordt ‘gedrukt’. Als alle lucht naar boven is gekomen, druk je het laatste stukje van de strip dicht. Done!

Perfect voor je sous vide bereidingen!

Mensen vragen weleens, is de zak nu echt helemaal vacuüm? Nee, 100% vacuüm kan je dit niet noemen. Maar goed genoeg om sous vide te garen is het zeker!