blog

Reinigen van je sous vide apparaat

“Doe voorzichtig met je spullen!” Je ouders hebben het vroeger vast en zeker tegen je gezegd. Je hoort het je ouders misschien nog zeggen. Ze hadden gelijk. Wanneer je goed omgaat met spullen, gaan ze langer mee. Dat is anno 2017 nog steeds zo. Doe er voorzichtig mee en onderhoud het goed.

Ik moet dus mijn sous vide apparaat reinigen?

Ja, zeker doen! Dit is namelijk een apparaat dat in aanraking komt met leidingwater. Leidingwater is bijna altijd verontreinigd met kalk, wat een nare kalkaanslag op je apparaat kan veroorzaken. Hierdoor neemt de werking van je apparaat af, en gaat hij minder lang mee. Dit is niet de bedoeling.

Hoe kom ik af van kalkaanslag?

Om van kalk af te komen, moet je het sous vide apparaat reinigen. Dit gebeurt vaak met azijn, of met een oplossing van citroenzuur. Wij van Souvy hebben iets bedacht dat beter werkt: sous vide reinigingspoeder. In dit poeder is onder andere citroenzuur poeder verwerkt, wat een chemische reactie veroorzaakt waardoor de kalkverontreiniging makkelijk verdwijnt. Klinkt goed, toch?

Welke stappen moet ik ondernemen om mijn sous vide apparaat te reinigen?

Begin met het zoeken van een pan of bak. Om poeder te besparen is het handig om je apparaat te reinigen in een relatief kleine hoeveelheid water. Het sous vide apparaat moet natuurlijk wel ver genoeg in het water komen, anders wordt niet alle kalk verwijderd. Een maatbeker van 2 liter is bijvoorbeeld ideaal.

Stappenplan

  1. Los per liter water 50 gram poeder op
  2. Bevestig het sous vide apparaat en stel deze in op 70 °C
  3. Laat hem vervolgens minimaal 20 minuten circuleren
  4. Spoel het sous vide apparaat daarna af met schoon water

Je apparaat is nu gereinigd en kan er weer tegenaan! We raden aan je sous vide apparaat na ± 10 keer gebruiken te reinigen met ontkalkingspoeder. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid kalkaanslag.