Duurzaamheid

Koken en respect voor de natuur – in al haar verschijningsvormen – gaan hand in hand. Alleen de mooiste ingrediënten die het land of de zee te bieden hebben leiden tot de heerlijkste gerechten. Steeds vaker kiezen we daarom voor vlees of groente van biologische oorsprong of in ieder geval ingrediënten met zo veel mogelijk respect voor dierenwelzijn of die een zo klein mogelijke footprint achterlaten. Al die duurzaamheid smaakte ons naar meer.

Duurzaam koken en eten

Sous vide is op de schaal van duurzaamheid een van de allerbeste manieren om voedsel te bereiden. De sous-vide methode gebruikt slechts weinig energie en dat maakt deze bereidingsmethode perfect voor de kok die zijn steentje wil bijdragen op het vlak van duurzaamheid. Bij deze moderne kooktechniek garen we de ingrediënten in een warmwaterbadje op een constante lage temperatuur. Dat prachtige stuk biologische rundvlees zal na een aantal uur dobberen in het warme water uiteindelijk de gaarheid bereiken die jij als chef voor ogen hebt. Als je dan toch kiest voor vlees of vis, kunnen we maar beter zorgen dat dit perfect wordt bereid, toch?

Sous vide koken is duurzamer

Hoewel sous vide koken wat duurzaamheid betreft al een stap vooruit is, bleef een ding ons een doorn in het oog: de plastic sous vide zakken. Het gerecht wordt namelijk verpakt in een plastic zak, die we vervolgens vacumeren en dichtsealen. Door de inhoud goed te verpakken voorkomen we dat onze ingrediënten in direct contact komen met het warme water en houden al onze smaken binnen in de verpakking. Na gebruik beland de zak bij het afval. Zonde van dit plastic natuurlijk, dus dat moest anders!

Herbruikbare zakken voor sous-vide

We hebben een herbruikbare sous vide zak in ons assortiment. Deze vacuümzakken kunnen meerdere keren worden geopend en gesloten. Ze zijn zeer gemakkelijk te vacumeren door een vacuümpomp op het ventieltje te plaatsen. De herbruikbare sous vide zakken zijn vanzelfsprekend van een voedselveilig en BPA vrij materiaal. En geschikt voor temperaturen van -30 tot 100 graden Celsius. Ze kunnen dus ook in de vriezer worden gebruikt.

Eén setje bestaat uit een twintigtal van deze herbruikbare vacuümzakken. Je hebt dus meteen ruim voldoende hersluitbare zakken om de ouderwetse en de dus milieubelastende plastic vacuümzak te kunnen vervangen. We zijn bovendien ook druk bezig met de ontwikkeling van een geheel plastic vrije sous-vide zak. Met deze milieuvriendelijke alternatieven  kunnen we het gebruik van plastic verder terugbrengen en als sous-vide liefhebbers onze eigen bijdrage leveren in het verminderen van de afvalberg.

Compensatie

Door het aanbieden van een beter alternatief voor de sous vide zak hopen we ons eigen steentje bij te dragen aan het verduurzamen van onze maatschappij. Hoe erg we ook ons best doen, we ontkomen niet in aan het gebruik van plastic. We zijn daarom partner geworden van Plastic Bank. Bij iedere bestelling waarin iets van plastic is te vinden, dat kan het verpakkingsmateriaal zijn tot het bestelde product zelf, wordt door de samenwerking met deze organisatie de uitstoot voor de volle 100 procent gecompenseerd. In 2022 gaan we nog een stapje verder en halen we meer dan 120000 plastic flesjes uit de oceaan.

Plastic Bank

Plastic Bank, opgericht in 2013, is een Canadese sociale onderneming die zich richt op de bouw van ecosystemen voor recycling in ontwikkelingslanden. Hiermee kunnen in een klap de plasticsoep in de oceanen worden aangepakt, maar ook worden gezorgd voor het terugdringen van armoede in de landen waar deze organisatie actief is. Plastic Bank biedt mensen die in armoede leven de mogelijkheid om plastic te verzamelen in ruil voor de betaling van schoolgeld, zorgverzekeringen, medicijnen, toegang tot internet en brandstof om te kunnen koken. Plastic bank verwerkt al het ingezamelde plastic en zorgt ervoor dat al dit kan worden hergebruikt. Plastic bank is momenteel ctief in landen als de Filipijnen, Indonesië, Brazilië en Egypte en in de toekomst zullen ze hun activiteiten ook uitbreiden naar Colombia en Vietnam. 

Bij Souvy proberen we onze eigen bijdrage te leveren op het gebied van duurzaamheid. De CO2 uitstoot van iedere bestelling wordt gecompenseerd. Bovendien zijn de Souvy producten door ons getest op degelijkheid en bruikbaarheid. Je kunt er dus op vertrouwen dat je met een aankoop bij ons bedrijf duurzame kwaliteit in huis haalt.