Sous vide

Waarom is sous vide koken gezond?

sous vide wortel

Door middel van de sous vide kooktechniek wordt de smaak van het product versterkt. Toevoegingen van zout of vetstoffen kunnen daardoor gereduceerd worden. Dit proces wordt versterkt op het moment dat het product vacuüm wordt getrokken. Bij de sous vide kooktechniek worden meer vitamines en voedingsstoffen behouden in tegenstelling tot traditionele kooktechnieken. Normaliter gaan er smaakstoffen verloren, doordat het product wordt gekookt of gestoomd. Bij de sous vide kooktechniek is dit niet het geval, doordat het product in plastic verpakt is.

Over het algemeen duurt een sous vide bereiding langer in vergelijking tot andere bereidingswijzen. Om regelmatig te kunnen genieten van de gezondheidsvoordelen van sous vide is het bereiden van grotere hoeveelheden geadviseerd. Dit resulteert in een groter aanbod van gezonder voedsel en hierdoor zal de keuze om gezond voedsel te nuttigen groter worden.

Het vereenvoudigt voedselvertering

Veel producten vereisen een lichte bereiding om de vitamines het meest biologisch beschikbaar te maken. Vitamines uit gekookte groentes worden eenvoudiger opgenomen in het maag-darmkanaal.

Collageen opname

Het meest voorkomende eiwit in het lichaam is collageen. Dit komt voornamelijk voor in het bindweefsel van zoogdieren en mensen. Dit komt voor in de huid, gewrichten en de organen. Collageen komt in maar liefst 30% van ons lichaam voor en is daarom een belangrijk onderdeel van het menselijk lichaam. Door de sous vide bereiding toe te passen op het eiwit kan het eenvoudiger opgenomen worden in het lichaam.

Collageen versterkt niet alleen de botten maar ook de gewrichten en het kraakbeen. Het zorgt ook voor het herstellen van de darmwand, het verminderen van rimpels en het geeft een boost aan nagels en het haar. Het haar en de nagels van de mens bestaan voornamelijk uit keratine. Net als alle andere eiwitten heeft het aminozuren nodig om te kunnen bouwen. Collageen is hiervoor het middel, want het is rijk aan aminozuren.

Is sous vide koken veilig?

Dat koken in plastic zakken schadelijk kan zijn voor de gezondheid is een misvatting. Echter moet het materiaal van de zakken wel voedsel veilig zijn. Het materiaal van de sous vide zakken moet van bijvoorbeeld HDPE of LDPE zijn. De sous vide zakken van Souvy zijn van LDPE plastic. Dit staat voor lage dichtheid polyethyleen. Net zoals bij HDPE schaadt het gebruik van LDPE de gezondheid niet en is het recyclebaar. Al met al is het niet schadelijk om voedsel te bereiden in plastic zakken.

Wortels sous vide

Pasteuriseren met sous vide

De lage temperatuur bereidingen zijn veilig op het moment dat er rekening wordt gehouden met de minimale kooktijd en de juiste temperatuur. Rood vlees wordt gepasteuriseerd op het moment dat het gegaard wordt op een minimale temperatuur van 55 °C. Voor gevogelte is de minimale temperatuur 60 °C voor pasteurisatie. Alle mogelijke schadelijke bacteriën worden hierdoor gedood. Boven deze temperaturen kunnen schadelijke bacteriën niet overleven en/of groeien. Omdat de temperatuur zo specifiek kan worden ingesteld is de sous vide bereiding een veiligere methode om voedsel te bereiden. Dit is een van de redenen waarom de sous vide kooktechniek wordt gebruikt om ziekenhuisvoeding mee te bereiden.

Reduceert gewichtsverlies van ingrediënten

Het is bewezen dat er bij bereidingen op hoge temperaturen, voor langere tijd chemische verbindingen ontstaan die de kans op kanker verhogen. Daarnaast vermindert de hoge temperatuurbereiding het aantal voedingsstoffen. Dit vindt tevens niet plaats bij de sous vide bereiding. Bij de sous vide bereiding worden er méér voedingstoffen behouden in vergelijking met alle overige kooktechnieken. Over het algemeen gaat er bij klassieke bereidingswijzen 20% van de voedingsstoffen verloren en bij sous vide maar 3%. Naast de voedingstoffen gaat er tevens vocht en smaak verloren.

Volgende lezen

ziplock-of-vacumeren
gin-tonic-sous-vide

1 reactie

tomi.bor91@gmail.com

tomi.bor91@gmail.com

Gut zu wissen, dass die Sous-Vide-Kochtechnik im Gegensatz zur normalen Kochtechnik mehr Vitamine und Nährstoffe behält. Mein Onkel arbeitet als Gastroenterologe und empfiehlt diese Kochtechnik allen seiner Patienten. Er sagt, dass sich dadurch die Mehrheit der Magen- und der Darmprobleme vorbeugen lassen.

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.