Sous vide

Reinigen van je sous vide apparaat

sous vide apparaat

“Doe voorzichtig met je spullen!” Je ouders hebben het vroeger vast en zeker tegen je gezegd. Je hoort het je ouders misschien nog zeggen. Ze hadden gelijk. Wanneer je goed omgaat met spullen, gaan ze langer mee. Dat is anno 2017 nog steeds zo. Doe er voorzichtig mee en onderhoud het goed.

Ik moet dus mijn sous vide apparaat reinigen?

Ja, zeker doen! Dit is namelijk een apparaat dat in aanraking komt met leidingwater. Leidingwater is bijna altijd verontreinigd met kalk, wat een nare kalkaanslag op je apparaat kan veroorzaken. Hierdoor neemt de werking van je apparaat af, en gaat hij minder lang mee. Dit is niet de bedoeling.

Hoe kom ik af van kalkaanslag?

Om van kalk af te komen, moet je het sous vide apparaat reinigen. Dit gebeurt vaak met azijn, of met een oplossing van citroenzuur. Wij van Souvy hebben iets bedacht dat beter werkt: sous vide reinigingspoeder. In dit poeder is onder andere citroenzuur poeder verwerkt, wat een chemische reactie veroorzaakt waardoor de kalkverontreiniging makkelijk verdwijnt. Klinkt goed, toch?

Welke stappen moet ik ondernemen om mijn sous vide apparaat te reinigen?

Begin met het zoeken van een pan of bak. Om poeder te besparen is het handig om je apparaat te reinigen in een relatief kleine hoeveelheid water. Het sous vide apparaat moet natuurlijk wel ver genoeg in het water komen, anders wordt niet alle kalk verwijderd. Een maatbeker van 2 liter is bijvoorbeeld ideaal.

Stappenplan

  1. Los per liter water 50 gram poeder op
  2. Bevestig het sous vide apparaat en stel deze in op 70 °C
  3. Laat hem vervolgens minimaal 20 minuten circuleren
  4. Spoel het sous vide apparaat daarna af met schoon water

Je apparaat is nu gereinigd en kan er weer tegenaan! We raden aan je sous vide apparaat na ± 10 keer gebruiken te reinigen met ontkalkingspoeder. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid kalkaanslag.

Volgende lezen

voordelen sous vide

6 reacties

Kris@clicfoto.be

Kris@clicfoto.be

Ik bestelde onlangs een vacumeerapparaat bij jullie. Een vraag ivm vacuum verpakte voeding die ingevroren is. Om te ontdooien en op te warmen, kan je dan terug de sous videbak gebruiken met dezelfde temperatuur als de bereiding, of kan je het produkt gewoon laten ontdooien en ineens afbakken bvb? En is het dan niet koud vanbinnen

yu-givan@hotmail.com

yu-givan@hotmail.com

Hi Kris,

Regenereren op de zelfde temperatuur in de waterbak is het handigst, omdat je het product dan weer exact op dezelfde temperatuur krijgt. Ontdooien en dan afbakken kan ook. Bij gerechten waar de temperatuur echt heel belangrijk is zou ik echter voor de eerste optie gaan.

bart.van.dijck4@telenet.be

bart.van.dijck4@telenet.be

Mag je bij het water waarin je sous-vide kookt azijn doen om tegelijk te koken en je apparaat te ontkalken?

mail@timdenouden.nl

mail@timdenouden.nl

Jahoor Bart, dat is een prima idee! Het water komt in principe nooit in aanraking met het product dat je gaart. Let wel op dat de zakken goed droog zijn voor je ze opent om te voorkomen dat er toch wat azijn op het product terecht komt. Succes ermee!

mail@timdenouden.nl

mail@timdenouden.nl

Goedenavond, wat werkt er precies niet op de website? Als er iets is waar wij u mee kunnen helpen hoor ik dat graag. Wij zijn morgenochtend vanaf 9 uur weer telefonisch bereikbaar op 010 261 3444. Nog een fijne avond!

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.